SHB Trading Case – Guld & USD

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFör två veckor sedan lade vi ut ett kortsiktigt Trading Case med idén att en mer hökaktig Federal Reserve skulle leda till ett fallande guldpris. Fed visade sig dock inte vara särskilt hökaktig, varför vi omedelbart drog tillbaks det caset och återgick till vår mer positiva syn på guld. Vi tror att man bör fortsätta spela guldet från den långa sidan, men hålla koll på Federal Reserve. Vi tror att det är framför allt lönekomponenten i USA:s arbetslöshetsstatistik som kommer att vara drivande för Federal Reserve, och trots torsdagens starka arbetslöshetssiffror så hände inte särskilt mycket på lönesidan.

Historien kan komma att upprepa sig

I kombination med Riksbankens närmast chockartade räntesänkning har vi fått se dollarn stärkas ordentligt, en utveckling som passar väl med Handelsbankens dollarprognos. Senaste gången som Riksbanken slog till och sänkte 50 punkter med samma ”chocktaktik” var i juni 2005, och efter det fortsatte svenska kronan att försvagas ganska mycket under de följande veckorna. Intressant att notera är att vi då handlade på ungefär samma nivåer som vi gör idag, vid räntebeskedet handlade vi då runt 9,22 EUR/SEK och steg till ca 9,47 de följande dagarna. Nu steg kursen på EUR/SEK från 9,19 till att nu handla runt 9,32. Dollarn gick 2005 från 7,60 till 7,95, och denna gång från 6,70 till 6,85 vilket – vid en upprepning – indikerar gott om utrymme kvar. Det är värt att påpeka att situationen då var annorlunda mot nu, men historien har en tendens att upprepa sig.

Potentiell uppgång för både guld och dollar

Att köpa guld baserat på en valutavy är inte helt klockrent – MEN vi tror att det nu föreligger en situation som kan skapa en uppgång i både guldet och dollarn. Dels så har guldet efter förra årets kraftiga prisfall hamnat ”utanför radarn” för de flesta investerare, dels så fortsätter konsensus – alltså den samlade analytikerkåren som gör guldprognoser – att ha en negativ syn. Det är bra för den som vill vara ”contrarian” i sin handel, det är värt att notera att konsensus hade en positiv syn i princip hela nedgången förra året, så det kan vara en bra indikator. Om konsensus är neutralt brukar det inte finnas något informationsvärde, men om det pekar väldigt tydligt åt ett håll, samtidigt som priset smyger åt andra hållet kan det vara användbart, vilket det gör nu.

Köper man LONG GULD H eller BULL GULD X2, 3 eller 4 H så får man en lång guldposition i dollar, dvs. det blir samma sak som att först köpa dollar, och sedan använda dessa dollar till att köpa guld. Man får med andra ord både en dollar- och en guldexponering.

Och – gillar man inte guldet så finns det alldeles utmärkta alternativet BULL USDSEK X3 H för den som tror att sommaren 2014 kan komma att likna sommaren 2005.

Nedan visas alternativ för att ta del av vår syn.

Handelsbanken Certifikat på råvaror

Grafer

Grafer på guld och USD/SEK

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top