Följ oss

Analys

SHB Råvaruplanket 13 december 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerNytt år med tillförsikt

Positivt risksentiment efter nyår

Kinas ekonomi befinner sig i början av en konjunkturvändning som andas optimism. När USA lägger fiscal cliff motvinden bakom sig efter nyår kommer en ”uppdämd” positiv konjunkturstuds på andra sidan Atlanten. Europa signalerade bottenkänning i tysk industri under november. Någon snabb återhämtning blir det inte tal om med tanke på bred finanspolitisk åtstramning och fortsatt djup recession i Sydeuropa. ECB fortsätter också utgöra en begränsning på nedsidan mot finansiell oro.

SHB Råvaruindex 2012Fortsatt expansiv penningpolitik

Centralbankerna har haft en betydande roll för höstens rally i råvaror. Penningpolitiken har eliminerat domedagsscenariot för världsekonomin men har inte lyckats mota den låga tillväxten. De tre största har nu laddat om och efter att Fed utökat QE så ökar trycket på Japans centralbank att följa i samma spår, efter valet, den 19-20:e december. Som grädde på moset öppnade ECB dörren för räntesänkning. Nästa möjlighet är 10:e januari.

Inga stora förändningar i vår syn på råvarorna

Ekonomiskt överraskningsindexMakroekonomiskt går vi mot ett nytt kvartal mycket likt det vi snart lämnar bakom oss. Därför gör vi inga stora förändringar i vår syn. Vi ser oljemarknaden som väl balanserad och väntar oss fortsatt handel i intervallet 95-120 USD med en prognos på 110 USD för H1 2013. Oron i Mellanöstern kommer vara den tillfälliga drivkraften uppåt. Kinas konjunkturuppgång ger stöd åt råvaror i allmänhet och åt basmetaller i synnerhet och vi fortsätter tro på högre priser, men nu mer selektivt, och med koppar som favoritmetall. I förra ”Planket” sänkte vi vete, soja och majs. Soja och majs har kommit på fall medan vete fått stöd av dålig etablering av höstsådden i USA. Vi ser de höga priserna som tillfälliga och tror på lägre priser framåt vårkanten. Vete har störst fallhöjd men också störst risk på uppsidan.

Handelsbankens syn på olika råvaror

Basmetaller

Handelsbankens Base Metals IndexKina har vänt – ”äntligen”

Ekonomiska indikatorer från Kina har stärks under senaste tiden. Expansiv penningpolitik under de senaste 12 månaderna i kombination med de så viktiga investeringarna i infrastruktur har slutligen vänt inbromsningen. Tydligast märks det i tung industri, produktion av el och stål har stigit anmärkningsvärt. Priset på järnmalm och stål har följaktligen studsat upp efter lågvattenmärket i augusti.

Slut på lagerutrensningen

Tittar vi längre ner i tillverkningskedjan har kinesisk tillverkningsindustri haft ett tufft år, speciellt för konsumtionsvaror. Produktionen av luftkonditioneringar föll med 11% fram till oktober medan tillverkningen av vitvaror och mobiltelefoner visade obetydlig tillväxt. I takt med att ekonomin bromsade in slog tillverkarna av på tempot och sålde ut färdiga enheter från lager. Lagernivåerna av luftkonditioneringar har nu fallit från 12 miljoner enheter i december 2011 till 5,9 miljoner enheter i början av hösten. En jämförlig trend återfinns bland de flesta segment och Kina står inför en uppgång i konjunkturen i kombination med påfyllnad av lagercykeln.

Industriproduktion och elproduktion under 7 årÄr koppar näst på tur?

Basmetallerna har svängt kraftigt under året. Basmetaller är en enkel investering för investerare som söker utväxling på Kinas aktivitet och lockar därför stora investeringsflöden. Under hösten har vi sett prov på hur detta slår åt båda håll. Positiva tecken från Kina handlas omgående in i priserna på basmetaller och det är därför befogat att fundera över vad som ska röra sig mest framöver, efter det senaste rallyt. Utgår man ifrån 2012 års bottnar har koppar stigit 10%, nickel 16%, zink 17%, aluminium 17%, bly 30% och tenn 32%. Bottennivåerna brukar spegla den fundamentala balansen mellan utbud och efterfrågan bättre än toppnivåerna och med det resonemanget är det koppar av basmetallerna som ska gå bäst under Q1. Vi har 8800 USD som mål för våra strategier med koppar, jämfört med dagens 8082.

PMI-statistikSom investerare kan man söka avkastning genom att köpa koppar och sälja basmetallkorgen eller, för den som kan handla optioner, med en ratio spread. I båda fallen har man visst skydd om marknaden skulle falla även om den första strategin endast fokuserar på relativavkastningen mellan koppar och basmetallerna. Vi tycker att ett skydd på nedsidan är på sin plats efter att basmetallerna redan stigit mycket i pris.

Energi

Kartellens styrka tvinar

Oljeproduktion i november 2012 inkl OPECEfter att Iran effektivt stoppats ur exportmarknaden för olja har OPEC:s kraft försvagats ytterligare. Idag är bara en av världens fem största oljeproducenter medlem i OPEC. Många icke OPEC-länder har ökat produktionen. USA, Kanada och Mexico producerar nu mer olja än de tre största OPEC-/Mellanösternländerna; Saudi, Irak och Iran. Under OPEC-mötet i december förra året ändrades systemet med medlemsbaserade produktionskvoter till en sammanlagd OPEC-kvot. Denna har legat på 30 miljoner fat per dag sedan dess men verkar i praktiken som ett golv snarare än ett tak då produktionen hela tiden överstigit kvoten.

Oljelager i USA under 7 årBland de få saker OPEC-länderna är överens om så står det klart att efterfrågan på kartellens olja kommer minska under 2013. OPEC kommer säkerligen att tvingas sänka kvoten för att stabilisera priset som respons på ökad produktion utanför OPEC-länderna och fortsatt svag tillväxt i Europa och USA. Vägen dit kommer föregås av prisfall.

Oljemarknaden är väl försörjd

Sedan förra ”Råvaruplanket” i mitten av september har oljemarknadens fundamenta successivt försvagats och priset har rört sig i en fallande kanal. Säsongsmässigt är det en svag tid på året, efter ”driving season” och före norra halvklotets vinter. Även om Iran och Syrien adderar riskpremie så har denna successivt minskat sedan Israels premiärminister Netanyahu göt olja på vågorna genom att flytta fram tidshorisonten för militärt våld som medel att avfärda Irans möjligheter att skaffa kärnvapen från denna höst till våren eller sommaren. Riskerna för högre oljepris under kommande halvår ligger därmed kvar med Israel som centrum, annars tror vi riskpremien fortsätter pysa ur priset.

Diagram över svensk elproduktionNu handlar SHB El mot Q2 terminspris

Alla grundläggande fundamenta talar fortfarande för låga elpriser; mycket vatten i magasinen inför vintern, låga kolpris, lågt pris på utsläppsrätter och en situation för kärnkraften som ser ovanligt bra ut. Dessa fundamenta är också inprisat i terminskurvan som handlas på riktigt låga nivåer. Prisrörelserna följer därmed väderleksrapporten och bjuder på snabba vändningar för den tradingorienterade.

Ädelmetaller

Guldpriset styrs av inflationsförväntningarECB och Fed skapade guld-rally

Sedan vi i förra ”Råvaruplanket” intensifierade vår tro på stigande priser på guld och silver så har guld och inflationsförväntningarna, drivna av USA:s QE program toppat ur. Stimulanser från EU och USA förväntades och prisades in under augusti och september. När stimulanserna lanserats enligt förväntningarna har priserna åter fallit tillbaka.

Vi förväntar oss fortfarande stigande priser men drar ner intensiteten i tron på högre priser på ädelmetaller. Kommande prisuppgång kommer drivas av förnyad oro för inflation från mer monetär stimulans från de stora centralbankerna tillsammans med volatilitet i valutorna.

Guldpriset styrs av värdering på USDResultatet från det amerikanska presidentvalet ger också stöd åt guldpriset. President Obama vid rodret skapar förutsättningar för fortsatt extremt expansiv penningpolitik.

Stort bortfall av platina

De stora bolagen kämpar fortfarande med produktionsstörningar i spåren av strejkerna i Sydafrikas gruvindustri. Höjda löner har temporärt löst en del av problemen men bolagen anför att löneökningarna frestare lönsamheten i de lågt mekaniserade gruvorna. Speciellt gruvbolaget Lonmin har fått finansiella problem i kölvattnet av produktionsbortfall och kostnadsökningar.

Lonmins aktiekurs speglar produktionsproblemBolagsproblemen kommer att återspeglas i framtida produktion och industrin kommer långsiktigt att få svårt att upprätthålla den historiska produktionstakten med mindre än att nyinvesteringar kommer på plats. Tumultet i Sydafrika som står för 76 % av globala produktionen av platina har startat en spiral som kräver högre priser för att försörja marknaden med platina. Efterfrågan är god trots krisen i Europeisk bilindustri. Kinesisk dito accelererar och parat med allt starkare klimatkrav i Asien så krävs mer platina till den växande fordonsparkens katalysatorer.

Jordbruk

Prisutveckling på majs, soja och vete under 2012Efter solsken kommer…mer solsken

Den värsta torkan i USA sedan 1956 förstörde mellan 12-15 % av den amerikanska soja- och majsskörden. Vetets odlingsår ligger tidigare och var mestadels redan skördat. Bristen på majs drev upp priset på vete som kan ersätta majs som djurfoder. När nu nästa års vete är sått och sakteliga går mot vintervila har det åter varit torrare än normalt under november i USA som står för vart tredje ton spannmål på exportmarknaden. Rapporterna om dålig etablering av höstvete i USA och Ryssland har gett vete ytterligare en skjuts uppåt på börsen och därmed också begränsat prisfallet på majs. Soja och majs har ändå antagit en fallande trend.

Antal köttdjur som ska ha foder har minskatSenaste USDA-rapporten

I veckan kom senaste rapporten från amerikanska jordbruksdepartementet. Utgående lager för odlingsåret 12/13 justerades upp för vete och majs då stigande produktion utanför USA kompenserar för USA:s dåliga skick på grödorna. Kina och Kanada prognostiseras få rekordskörd efter att de höga priserna gett incitament att öka odlingsarealen och länderna har dessutom haft gynnsamt väder. Efterfrågan för vete och majs justerades ner då de höga priserna minskar efterfrågan till djurfoder. Grafen till höger illustrerar hur många köttdjur som behöver foder i USA. I år är det 15 % mindre djur som kräver foder under vintern då djuren tas in till stall efter betessäsongen. Detta återspeglar den dåliga kalkyl det innebär att föda upp djuren på dyr spannmål med nuvarande köttpriser.

Vete är i contango i Chicago och i backwardation i Paris”Vete är ett ogräs” Mateus 13:24-30

Vår analys visar att ”sämre än vanligt” skick på grödorna vid den här tiden på året har låg korrelation med hur skörden verkligen blir. Den viktigaste perioden är under våren då grödorna kräver mycket vatten. Vete tenderar också att återhämta sig bättre än andra grödor från en dålig start.

Som resultat tror vi att priset på nästa års veteskörd har potential att falla dramatiskt. Just nu handlas december 13 vete på högre nivåer än december 12, trots att utgående lager 13/14 prognostiseras högre än utgående lager 12/13. Det finns alltså en ordentlig riskpremie i vetepriset, speciellt i USA (se terminskurvan till höger) och vi tror att priserna kommer falla i takt med att rädslan för brist avklingar.

[box]SHB Råvaruplanket är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Higher last week along with equities and Iran sanctions. Brent crude gained 2.4% last week. It closed the week at USD 72.16/b and traded within a range of USD 69.9 – 72.51/b with the high of the week being set on Friday. New US sanctions towards Iran was one of the drivers while a continued rebound in global equities was an important ingredient as well. Brent crude is up 0.2% this morning at USD 72.3/b along with positive equities. 

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

First round panic over harsh Trump tariffs is lifting with hopes for more targeted tariffs. Concerns for global economic growth and oil demand growth due to unexpectedly harsh Trump tariffs initiated a sharp selloff in equities as well as oil. Crude oil and equities have rebounded together as the first-round panic on Trump tariffs has lifted. Equity futures are rising 0.5% or more this morning on hopes that the next round of Trump tariffs will be more targeted and less broadly damaging. Looking at equities this morning one should expect Brent to move yet higher today.

Speculators are putting money back into the market. Net long speculative positions rose 45 mb over the week to Tuesday last week following an almost non-stop selloff since late January.

No oil market surplus yet. The question is mid-year onwards. It’s about oil demand growth and OPEC+. The global oil market is not yet running a surplus, but it will likely do so by mid-year. Key will be:

1) How will global oil demand growth develop in response to Trump tariffs?

2) Will OPEC+ decide to lift production yet higher after its first hike in April?

OPEC+ has already decided to lift production in April. Our impression is that that decision was partially influenced by Donald Trump asking for more oil and a lower oil price. I.e. that OPEC+ (controlled by Russia and Saudi Arabia) now has a slightly different approach to how they set production targets. I.e. that it is no longer just about price but also about the political relationship with Donald Trump. The Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) will meet on 3 April to decide what to do in May.

Net long speculative positions in Brent crude and WTI rose 45 mb over week to Tuesday last week.

Net long speculative positions in Brent crude and WTI rose 45 mb over week to Tuesday last week.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Analys

Oil prices climb, but fundamentals will keep rallies in check

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have risen for three consecutive days, gaining USD 1.7 per barrel since last Thursday’s close. On Friday afternoon, prices briefly dipped to USD 69.9 per barrel before rebounding to a high of USD 71.8 per barrel yesterday morning. As of this morning, Brent crude is trading at USD 71.67 per barrel, up USD 0.77 per barrel since midnight.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Why?

1. Chinese economic data
Two days ago, China released better-than-expected consumption, investment, and industrial production data for the start of the year, signaling economic resilience despite the need for further stimulus. With Donald Trump’s tariffs posing a risk to growth, China has responded by committing to policies aimed at boosting incomes, stabilizing equity and real estate markets, and reviving economic consumption – all of which naturally support crude and refined product demand.

2. U.S. strikes on Yemen’s Houthis
The U.S. airstrikes on Yemen’s Houthis on Sunday, March 16 served as a stark reminder of geopolitical risk, a factor that has not been fully priced into the market recently.

3. Rising tensions in the ME
Escalating tensions in the Middle East are currently (short-term) overshadowing concerns about a potential global oversupply. Overnight, Israel launched a series of military strikes on Gaza, breaking a nearly two-month ceasefire.

4. U.S. sanctions on Iran
Iran’s Oil Minister stated over the weekend (March 15) that Iranian oil exports are “unstoppable” and that Iran will not relinquish its share in the global oil market. The new U.S. administration has already imposed sanctions on Iranian crude, but these have yet to impact production levels significantly.

As of February 2025, Iran’s crude production stood at 3.23 million barrels per day (bpd), remaining above 3 million bpd since September 2023 (Platts data). Of this, Iran exports approximately 1.7 million bpd. For comparison, under Trump’s previous presidency, the U.S. withdrew from the Iran nuclear deal, and Iranian crude production fell to 1.95 million bpd by August 2020, significantly reducing its export capacity.

If the Trump administration reintroduces maximum pressure sanctions on Iran, the market impact could be substantial. In a worst-case scenario, where Iran loses its entire 1.7 million bpd of exports, and if Saudi Arabia or other major producers do not immediately compensate for the loss, global oil prices could theroretically see an upside of as much as USD 10 per barrel (Platts).

Bearish fundamentals still loom:
Despite these bullish factors, crude remains on track for a quarterly loss due to fundamental market weaknesses. Escalating global trade tensions threaten oil demand. OPEC+ is set to increase production from April, adding additional supply to a market already at risk of oversupply.

As a result, while geopolitical risks and bullish headlines provide short-term support to prices, SEB: forecasts that fundamental market conditions limit the potential for sustained price rallies.

Fortsätt läsa

Analys

Chinese stimulus measures drive Brent up and out of the USD 69-71/b trading range

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

A tight sideways range last week. Bearish equities on tariff fears. Brent crude rose 0.3% last week with a close of USD 70.58/b. It traded in a range of USD 68.63 – 71.25/b. Closing wise it held well within the USD 69 – 71/b band, held down by S&P 500 moving into correction mode and the Russel 2000 index moving into bear territory. Brent is up 0.6% this morning at USD 71/b with a high so far today of USD 71.8/b. That is the highest intraday price point since 3 March. Brent crude is thus pushing towards the upper boundary of the trading range over the past 8-9 days.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Chinese stimulus measures feed some optimism back in crude. The upwards move this morning is driven by news that politicians will boost people’s income, revive consumption and stabilize the stock and real estate market. The Chinese economy has been struggling for a while following Covid-lockdowns and a tanking real estate market. The tariffs from Donald Trump are now an additional challenge making it even more imperative to support the Chinese economy. While the signaled measures are supportive and positive, words like ”reasonable” growth in wages are used. There isn’t any sense of ”bazooka” stimulus measures as of yet.

Moving up with the negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about. The oil market is thus in a balance between the negative effects of Trump’s tariffs versus the positive effects of Chinese stimulative measures. The global oil market isn’t in surplus yet if we look at the 1-3mth time-spreads as a measure. The bearish downwards pressure on oil has come from the forceful selloff in US equities with natural fears that the tariffs from Trump will give both the US and the global economy a hard, negative kick. But today it seems that the positive political signals from China on stimulus there is set to lift Brent crude up and out of the depressed range it has traded in over the past 8-9 trading days. The negative fallout from the Trump tariffs is left for another day to worry about it seems.

Brent crude 1mth has traded in a tight range over the past 8-9 trading days when it has closed between USD 69-71/b. Today it looks set to move up and out of that range.

Brent crude 1mth has traded in a tight range over the past 8-9 trading days when it has closed between USD 69-71/b. Today it looks set to move up and out of that range.
Source: Bloomberg graph
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära