SHB Råvarukommentar 29 januari 2016

  • Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOljan vänder upp
  • Svajig vecka för basmetallerna
  • Guldet åter en säker hamn

Intressant vecka på råvarumarknaderna. Olja har dragit mest uppmärksamhet efter ryktesfloran kring Rysslands intresse att tillsammans med OPEC göra en sänkning av produktionen med 5%, vilket motsvarar 2Mbpd och det totala överutbudet i oljemarknaden för det här året. Brent steg initialt med 8% under torsdagen men föll senare tillbaka något efter att OPEC dementerat att initiativet kommer från Saudiarabien. Oredan håller dock i sig och Rysslands oljeminister talar svävande i ordalag som stödjer priset och oljan är upp drygt 6% över veckan. Vi tror inte en överenskommelse kommer till stånd men ser de svaga rapporterna från USA:s skifferbolag som ett skäl till starkare oljepriser framöver.

Basmetallerna har levt mer frikopplade från oljan under veckan. Zink har stigit 6% efter starkare import till Kina. Nickelimporten steg också men priset har handlat omkring nollan. Vi tycker oss se tecken på att de båda metallerna har bottnat ut.

Guldpriset har nu stigit 5% i år, fenomenalt i en annars svag råvarumarknad. Guldets roll som säker hamn vid oro har definitivt kommit tillbaka och i takt med att marknaden har prisat ner sannolikheten för att Fed kommer med mer än en höjning av räntan i år så har guld stigit.

SHB Råvarukommentar är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top