SHB Råvarukommentar 18 april 2016

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenBesvikelse i Doha

Gårdagens extra OPEC-möte gav inget avtal om att frysa produktionen. Marknaden förväntade sig ett avtal efter det preliminära frysningsavtalet redan i februari och Brent föll 5% i öppningen i morse. Prisnedgången mildras av att Kuwait drabbats av strejk och produktionen har fallit från 2,81 i mars till 1,1 mbpd enligt rapporter i helgen.

Saudiarabien vidhöll kravet att alla OPEC-medlemmar måste delta (läs även Iran). Därmed avslog Saudiarabien den första möjligheten på 15 år för icke-OPEC nationer att förenas med OPEC och reglera produktionen. Totalt deltog 16 länder, motsvarande omkring halva världsproduktionen av olja i söndagens möte. OPEC har bara 13 medlemmar varav Libyen inte deltog på grund av inbördeskriget. Iran skickade endast en observatör, inte landets oljeminster, Zangeneh. Det stora deltagandet av oljeministrar tyder på att det fanns en bred överenskommelse inför mötet som utvecklade sig till tio timmars förhandling där Saudiarabien fick sista ordet.

Första nyhetscitaten inför mötet verkade lovande för ett avtal men under söndagseftermiddagen rapporterades det om Saudiarabiens oljeminister Ali al-Naimi som upprepat kronprins Mohammed Bin Salmans krav från förra fredagen. Av Saudiarabiens ambivalenta hållning inför mötet, där landet först var för en deal även utan Iran och sedan villkorade en deal med Irans deltagande så verkar Bin Salmans ord väga tyngst.

Varken Iran eller Saudiarabien är beredda att ge efter och givet vårt antagande att det kommer ta Iran minst hela 2016 att återta sin marknadsandel från före sanktionerna är vår förväntansbild på Doha-initiativet, oavsett vidare diskussioner nu mycket låg.

Det slutliga avtalet som nyhetskällan Reuters återger innehåller inga av de ursprungliga intentionerna. Det säger bara att producenter, i och utanför OPEC ska komma överens om att frysa produktionen på en rimlig nivå under förutsättning att alla OPEC-länder och andra stora exportörer deltar.

Vi tror inte att det blir en sänkning av produktionen vid det ordinarie OPEC-mötet den 2 juni och marknaden borde nu handla ner mer av riskpremien på en OPEC freeze/cut. Kuwaits strejk är omfattande i volym men strejker i området brukar få en snabb lösning. Vi tror Brent återvänder till handel i den lägre delen av USD 30-40 intervallet.

Se Handelsbankens råvaruchef Magnus Strömer kommentera Doha-mötet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top