Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 5 april 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerVåra vyer:

  • Energi: Positiv
  • Basmetaller: Neutral
  • Ädelmetaller: Negativ
  • Livsmedel: Neutral till Positiv

Risktillgångar har haft en blandad utveckling senaste veckan. Kinafrossan dämpades något av veckans inledande inköpschefsindex från Kina som för en statistiskt svår månad visade på en uppgång från februari. Shanghai-börsen pekar dock fortfarande rakt ner (-7 % i mars). Efter att USA:s dito data kom in på hyggliga nivåer i måndags blev det åka av och både basmetaller och Brent handlades upp kraftigt under några timmar. Fortfarande ligger dock dessa konjunkturhandlade råvaror kvar i sina respektive handelskanaler där koppar skvalpat omkring sedan januari och Brent sedan slutet av februari när Iran-oron började.

I Europa har italienska och spanska statsobligationer gått sämre än de tyska vilket indikerar att det mesta av effekten från ECBs aktion för likviditet, LTRO2 nu ligger bakom oss. Vi befinner oss fortfarande i en miljö som är positiv för risktillgångar. Ekonomer höjer prognoserna för global BNP och analytiker hissar upp estimat för bolagsvinster.

Protokollet från senaste mötet för Amerikanska centralbanken Fed kom i veckan och där tonades behoven av ytterligare stimulans (QE3) ned. Som tidigare under året så tappade guld och silver (-2 %) på beskedet om utebliven QE3. Vår uppfattning är att det inte kommer mer USA-stimulans om inte den amerikanska ekonomin avsevärt försämras.

Energi (positiv)

Olja

Oljepriset är tillbaka på samma nivå som vid öppningen i måndags, Brent-oljan handlas nu till 122 USD/fat men har toppat veckan på nästan 126 USD/ fat efter positiv data från Kina och USA. Oljan handlades dock ned igen efter FED:s räntemöte och ytterligare prispress under gårdagen då lagernivåer visade på stigande lagernivåer. Analytiker förväntade sig att se de amerikanska råoljelager att öka med 2,5 miljoner fat men fick se lagren öka med 9 miljoner fat! Även destillat lager översteg förväntningarna, upp 19 000 fat mot förväntade 500 000 fat medan bensinlager sjönk med 1,5 miljoner fat mot förväntade 1,4 miljoner. Fortsatt oro kring det politiska läget i Iran håller priset uppe och ger få säljare i marknaden. Vi ser en risk på uppsidan och behåller därför en positiv syn på oljan.

Utveckling för oljekursen - Graf

Elmarknaden

Variationer i väderprognoser tillsammans med låg likviditet till följd av påskledighet har lett till en hel del prisrörelser på elmarknaden. Kontraktet Q3-12 (som är underliggande till SHBPOWER) hade vid lunchtid idag stigit med 6,7 % från måndagens öppning. Det har egentligen inte funnits mycket som talat för en uppgång, med både svaga gas- och CO2 priser och lägre tyska priser. Med låg likviditet reagerade marknaden kraftigt då en torrare och kallare väderprognos presenterades i mitten av veckan. Väderprognoser har sedan dess visat på både mildare väder och med energileveranser över det normala . Vi kan konstatera att osäkerheten i prognoserna är stor och med svaga priser på utsläppsrätter och gas finns det inte mycket som talar för någon kraftig uppgång på kort sikt och behåller därför vår neutrala syn.

Basmetaller (neutral)

Koppar

Koppar har haft en volatil vecka. Metallen var upp som mest 2.3% för att sluta veckan på en total nedgång på 1 %. Uppgången sedan årets början är 7.3 %. Den dåliga spanska obligationsmissionen låg bakom den kraftiga nedgången i mitten av veckan. Priset återhämtade sig dock under torsdagen på rykten om en mindre stram kinesisk penningpolitik. Premiärminister Wen Jiabao sade i en intervju att Kina planerar justeringar av penningpolitiken ”inom en snar framtid”. Marknaden verkar vara i balans på utbuds- och efterfrågesida. Lagernivåerna hos LME är fortfarande låga men det motsvaras av ökade lager i Shanghai. Lagernivåerna i Kina har alltid varit problematiska att uppskatta, men vi anser att de senaste estimaten är någorlunda korrekta och därför är vi neutrala till kopparpriset.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kursutveckling för koppar - Graf

Nickel

Nickel har klarat sig bra prismässigt denna vecka. Uppgången slutade på 3.6%, trots de dåliga nyheterna från Spanien. Nickel har dock totalt sett haft en dålig start på året med en nedgång 5.8%. Det som gav nickel kraftfullt stöd under veckan var oron om nya skatter på exporten från Indonesien. Tittar vi på hur kostnadsstrukturen ser ut för produktionen, så domineras högkostnadsproduktionen av producenter i Kina. Vid dessa prisnivåer kommer de gruvor att stänga ned eller producera mindre och på så sätt stödja priset. Vi ser inga betydande risker på upp- eller nedsidan och vi är neutrala till nickelpriset för tillfället.

Kursutveckling för nickel - Graf

Ädelmetaller (negativ)

Vi behåller vår negativa syn på ädelmetaller, vi lägger en stökig vecka till handlingarna, med börsfall och förnyade orostendenser. Trots det har ädelmetallerna fallit mellan 1,5 och 2,2 %, och guldet hänger strax över 1600 dollar per uns.

”Säker hamn”-temat och tendensen att köpa guld när börserna faller har falnat rejält som prisdrivande faktorer, och vi befinner oss på känsliga prisnivåer i alla ädelmetaller.

Det vi håller koll på framöver är om vi ser mer starka USA-data, parat med låg inflationsstatistik, som en potentiell trigger för en större rörelse nedåt i framför allt guldet.

Livsmedel (neutral till positiv)

Vete

Terminspriser på vete har i veckan gått ned i både Paris och Chicago, påverkat av bättre väder i både USA och Europa. I USA uppges nederbördsmängden generellt sett vara tillräcklig och i EU är det främst i Frankrike som regnmängderna fortfarande ligger något under normalt. Kommande väderutveckling i EU ser dock något osäker ut med varierande prognoser och viss oro finns över att resten av april inte riktigt ger den nederbördsmängd som önskas. I både Ryssland och Ukraina uppges vädret vara klart gynnsamt för höstvetet och även för sådd av vårgrödorna.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Skicket på det amerikanska höstvetet är relativt bra med 58 procent i bra eller utmärkt skick och endast 12 procent i riktigt dåligt skick – att jämföra med 37 procent respektive 32 procent vid samma tid förra året. Sådden av vårvete i USA går snabbt framåt och hela 8 procent av sådden uppges nu vara avklarad, klart mer än 1 procent vid samma tid förra året och femårsgenomsnittet om 2 procent. Aktiviteten på exportmarknaden har saktat in något delvis som följd av att de nordafrikanska länderna närmar sig skörd. Prisutvecklingen under den närmaste tiden är svårbedömd och starkt beroende av den fortsatta väderutvecklingen i främst EU och USA och dess effekt på höstgrödorna och den pågående sådden av vårgrödorna. I nästa veckas rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, väntas inga större förändringar vad gäller vetet.

Majs

Majsen i Chicago har stigit något i pris under veckan, påverkat av stigande priser på sojabönor vilket stärker konkurrensen om arealen i USA. Sådden har startat väl i USA med varmt väder och generellt sett lagom med regn och 3 procent av sådden uppges vara avklarad, något över förra året och de senaste fem åren vid denna tid om 2 procent. Den närmaste tiden kan nog bli lite skakig beroende på väderleken i USA och även beroende på nästa veckas WASDE-rapport från USDA – i vilken siffrorna för den sydamerikanska skörden väntas bli nedjusterade. Förutsatt att vädret inte bjuder på alltför stora överraskningar bör en stor amerikansk majsareal leda till förbättrad lagersituation längre fram på året.

Sojabönor

Sojapriserna i Chicago har fortsatt att stiga i pris under veckan, förra veckans rapport från det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, visade att priserna måste upp ytterligare för att hushålla med nuvarande lager och för att öka arealen under våren i USA. Sojapriserna är nu så
mycket högre än majspriserna så att det vore mer lönsamt att odla soja i flera regioner i USA, men många lantbrukare uppger att de redan inhandlat gödning för planerad sådd av majs vilket begränsar möjligheterna till en ökad areal sojabönor. Den brasilianska skörden uppskattas nu till omkring 65,2 miljoner ton, ned från tidigare prognos om 67,1 miljoner ton – vilket gett ytterligare stöd till prisuppgången.

Softs

Kaffe

Priset på arabicakaffe förväntas stiga de kommande veckorna då förväntningarna på 2012-13 skörden för såväl Brasilien, världens största producent, samt näst största producenten Vietnams verkar varit överskattade. Noteras bör även att Brasilien går mot vinter och därmed ökad risk för frost, vilket marknaden kommer ta hänsyn till vid prissättning de kommande veckorna.

Kursutveckling för kaffe - Arabica

Socker

Brasiliens 2012-13 skörd förväntas bli mindre än förutspådd, 512 ton jämfört med tidigare 521 ton. Skörden i Brasilien borde påbörjas i slutet av månaden men förväntas bli framflyttad, eventuellt så mycket som med 30 dagar. Detta till följd av det torra vädret som påverkat skördens utveckling negativt, vilket i sin tur förväntas påverka tillgången på marknaden. Jamaica o andra sidan har producerat 29 procent mer socker under skördens första två månader jämfört med samma period förra året.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kursutveckling för socker - Graf

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens Råvaruindex den 5 april 2012

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Analys

Brent crude inching higher on optimism that US inflationary pressures are fading

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude price inching higher on optimistic that US inflationary pressures are fading. Brent crude closed up 1.1 USD/b ydy to a close of USD 86.39/b which was the highest close since the end of April. This morning it is trading up another half percent to USD 86.9/b along with comparable gains in industrial metals and Asian equities. At 14:30 CET the US will publish its preferred inflation gauge, the PCE figure. Recent data showed softer US personal spending in Q1. Expectations are now high that the PCE inflation number for May will show fading inflationary pressures in the US economy thus lifting the probability for rate cuts later this year which of course is positive for the economy and markets in general and thus positive for oil demand and oil prices. Hopes are high for sure.

Brent crude is trading at the highest since the end of April

Brent crude is trading at the highest since the end of April
Source: Blbrg

The rally in Brent crude since early June is counter to rising US oil inventories and as such a bit puzzling to the market.

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 

US commercial crude and oil product stocks excluding SPR. 
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

Actual US crude oil production data for April will be published later today. Zero growth in April is likely. Later today the US EIA will publish actual production data for US crude and liquids production for April. Estimates based on US DPR and DUC data indicates that there will indeed be zero growth in US crude oil production MoM in April. This will likely driving home the message that there is no growth in US crude oil production despite a Brent crude oil price of USD 83/b over the past 12 mths. The extension of this is of course rising expectations that there will be no growth in US crude oil production for the coming 12 months either as long as Brent crude hoovers around USD 85/b.

US production breaking a pattern since Jan 2014. No growth at USD 83/b. What stands out when graphing crude oil prices versus growth/decline in US crude oil production is that since January 2014 we have not seen a single month that US crude oil production is steady state or declining when the Brent crude oil price has been averaging USD 70.5/b or higher.

US Senate looking into the possibility that US shale oil producers are now colluding by holding back on investments, thus helping to keep prices leveled around USD 85/b.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Scatter plot of data starting Jan 2014. Large red dot is if there is no change in US crude oil production from March to April. Orange dots are data since Jan 2023. The dot with ”-1.3%” is the March data point. 

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production. Data starting Jan 2014. The last data point is if there is no change in US crude oil production from March to April.

Brent crude 12mth rolling average price vs 4mth/4mth change in US crude oil production.
Source:  SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA
Fortsätt läsa

Analys

Price forecast update: Weaker green forces in the EU Parliament implies softer EUA prices

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

We reduce our forecast for EUA prices to 2030 by 10% to reflect the weakened green political agenda in the EU Parliament following the election for the Parliament on 6-9 June. The upcoming election in France on 7 July is an additional risk to the political stability of EU and thus in part also to the solidity of the blocks green agenda. Environmental targets for 2035 and 2040 are most at risk of being weakened on the margin. EUA prices for the coming years to 2030 relate to post-2030 EUA prices through the bankability mechanism. Lower post-2030 climate ambitions and lower post-2030 EUA prices thus have a bearish impact on EUA prices running up to 2030. Actual softening of post-2030 climate ambitions by the EU Parliament have yet to materialize. But when/if they do, a more specific analysis for the consequences for prices can be carried out.

EUA prices broke with its relationship with nat gas prices following the EU Parliament election. The EUA price has dutifully followed the TTF nat gas price higher since they both bottomed out on 23 Feb this year. The EUA front-month price bottomed out with a closing price of EUR 50.63/ton on 23 Feb. It then reached a recent peak of EUR 74.66/ton on 21 May as nat gas prices spiked. Strong relationship between EUA prices and nat gas prices all the way. Then came the EU Parliament election on 6-9 June. Since then the EUA price and TTF nat gas prices have started to depart. Bullish nat gas prices are no longer a simple predictor for bullish EUA prices.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.

The front-month EUA price vs the front-year TTF nat gas price. Hand in hand until the latest EU Parliament election. Then departing.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data

The EU Parliament election on 6-9 June was a big backlash for the Greens. The Greens experienced an euphoric victory in the 2019 election when they moved from 52 seats to 74 seats in the Parliament. Since then we have had an energy crisis with astronomic power and nat gas prices, rampant inflation and angry consumers being hurt by it all. In the recent election the Greens in the EU Parliament fell back to 53 seats. Close to where they were before 2019.

While green politics and CO2 prices may have gotten a lot of blame for the pain from energy prices over the latest 2-3 years, the explosion in nat gas prices are largely to blame. But German green policies to replace gas and oil heaters with heat pumps and new environmental regulations for EU farmers are also to blame for the recent pullback in green seats in the Parliament.

Green deal is still alive, but it may not be fully kicking any more. Existing Green laws may be hard to undo, but targets for 2035 and 2040 will be decided upon over the coming five years and will likely be weakened.

At heart the EU ETS system is a political system. As such the EUA price is a politically set price. It rests on the political consensus for environmental priorities on aggregate in EU.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The changes to the EU Parliament will likely weaken post-2030 environmental targets. The changes to the EU Parliament may not change the supply/demand balance for EUAs from now to 2030. But it will likely weaken post-2030 environmental targets and and thus projected EU ETS balances and EUA prices post-2030. And through the bankability mechanism this will necessarily impact EUA prices for the years from now to 2030.

Weaker post-2030 ambitions, targets and prices implies weaker EUA prices to 2030. EUA prices are ”bankable”. You can buy them today and hold on to them and sell them in 2030 or 2035. The value of an EUA today fundamentally rests on expected EUA prices for 2030/35. These again depends on EU green policies for the post 2030 period. Much of these policies will be ironed out and decided over the coming five years. 

Weakening of post-2030 targets have yet to materialize. But just talking about it is a cold shower for EUAs. These likely coming weakenings in post-2030 environmental targets and how they will impact EUA prices post 2030 and thus EUA prices from now to 2030 are hard to quantify. But what is clear to say is that when politicians shift their priorities away from the environment and reduce their ambitions for environmental targets post-2030 it’s like a cold shower for EUA prices already today.

On top of this we now also have snap elections in the UK on 4 July and in France on 7 July with the latter having the potential to ”trigger the next euro crisis” according to Gideon Rachman in a recent article in FT.

What’s to be considered a fair outlook for EUA prices for the coming five years in this new political landscape with fundamentally changed political priorities remains to be settled. But that EUA price outlooks will be lowered versus previous forecasts is almost certain.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

We reduce our EUA price forecast to 2030 by 10% to reflect the new political realities. To start with we reduce our EUA price outlook by 10% from 2025 to 2030 to reflect the weakened Green agenda in the EU parliament.

SEB’s EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh

SEB's EUA price forecast, BNEF price forecasts and current market prices in EUR/MWh
Source: SEB graph and highlights and forecast, BNEF data and forecasts
Fortsätt läsa

Analys

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

US crude oil production has been booming for more than a decade. Interrupted by two setbacks in response to sharp price declines. The US boom has created large waves in the global oil market and made life very difficult for OPEC(+). Brent crude has not traded below USD 70/b since Dec-2021 and over the past year, it has averaged USD 84/b. US shale oil production would typically boom with such a price level historically. However, there has been zero growth in US crude oil production from Sep-2023 to Mar-2024. This may be partially due to a cold US winter, but something fundamentally seems to have changed. We recently visited a range of US E&P and oil services companies in Houston. The general view was that there would be zero growth in US crude oil production YoY to May 2025. If so and if it also is a general shift to sideways US crude oil production beyond that point, it will be a tremendous shift for the global oil market. It will massively improve the position of OPEC+. It will also sharply change our perception of the forever booming US shale oil supply. But ”the proof is in the pudding” and that is data. More specifically the US monthly, controlled oil production data is to be published on Friday 28 June.

The most important data point in the global oil market will be published on Friday 28 June. The US EIA will then publish its monthly revised and controlled oil production data for April. Following years of booming growth, the US crude oil production has now gone sideways from September 2023 to March 2024. Is this a temporary blip in the growth curve due to a hard and cold US winter or is it the early signs of a huge, fundamental shift where US crude oil production moves from a decade of booming growth to flat-lining horizontal production?

We recently visited a range of E&P and oil services companies in Houston. The general view there was that US crude oil production will be no higher in May 2025 than it is in May 2024. I.e. zero growth.

It may sound undramatic, but if it plays out it is a huge change for the global oil market. It will significantly strengthen the position of OPEC+ and its ability to steer the oil price to a suitable level of its choosing.

The data point on Friday will tell us more about whether the companies we met are correct in their assessment of non-growth in the coming 12 months or whether production growth will accelerate yet again following a slowdown during winter.

The US releases weekly estimates for its crude oil production but these are rough, temporary estimates. The market was fooled by these weekly numbers last year when the weekly numbers pointed to a steady production of around 12.2 m b/d from March to July while actual monthly data, with a substantial lag in publishing, showed that production was rising strongly.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The real data are the monthly, controlled data. These data will be the ”proof of the pudding” of whether US shale oil production now is about to shift from a decade of booming growth to instead flat-line sideways or whether it will drift gradually higher as projected by the US EIA in its latest Short-Term Energy Outlook.

US crude oil production given by weekly data and monthly data. Note that the monthly, controlled data comes with a significant lag. The market was thus navigating along the weekly data which showed ”sideways at 12.2 m b/d” for a significant period last year until actual data showed otherwise with a time-lag.

US crude oil production given by weekly data and monthly data.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, EIA data

If we add in Natural Gas Liquids and zoom out to include history back to 2001 we see an almost uninterrupted boom in supply since Sep 2011 with a few setbacks. At first glance, this graph gives little support to a belief that US crude oil production now suddenly will go sideways. Simple extrapolation of the graph indicates growth, growth, growth.

US crude and liquids production has boomed since September 2011

US crude and liquids production has boomed since September 2011
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

However. The latest actual data point for US crude oil production is for March with a reading of 13.18 m b/d. What stands out is that production then was still below the September level of 13.25 m b/d.

The world has gotten used to forever growing US crude oil production due to the US shale oil revolution, with shorter periods of sharp production declines as a result of sharp price declines.

But the Brent crude oil price hasn’t collapsed. Instead, it is trading solidly in the range of USD 70-80-90/b. The front-month Brent crude oil contract hasn’t closed below USD 70/b since December 2021.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Experiences from the last 15 years would imply wild production growth and activity in US shale oil production at current crude oil prices. But US crude oil production has now basically gone sideways to lower from September to March.

The big, big question is thus: Are we now witnessing the early innings of a big change in US shale oil production where we shift from booming growth to flat-lining of production?

If we zoom in we can see that US liquids production has flat-lined since September 2023. Is the flat-lining from Sep to Mar due to the cold winter so that we’ll see a revival into spring and summer or are we witnessing the early signs of a huge change in the global oil market where US crude oil production goes from booming growth to flat-line production.

US liquids production has flat-lined since September 2023.
Source: SEB graph and highlights, Blbrg data feed, US EIA data

The message from Houston was that there will be no growth in US crude oil production until May 2025. SEB recently visited oil and gas producers and services providers in Houston to take the pulse of the oil and gas business. Especially so the US shale oil and shale gas business. What we found was an unusually homogeneous view among the companies we met concerning both the state of the situation and the outlook. The sentiment was kind of peculiar. Everybody was making money and was kind of happy about that, but there was no enthusiasm as the growth and boom years were gone. The unanimous view was that US crude oil production would be no higher one year from now than it is today. I.e. flat-lining from here.

The arguments for flat-lining of US crude oil production here onward were many.

1) The shale oil business has ”grown up” and matured with a focus on profits rather than growth for the sake of growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

2) Bankruptcies and M&As have consolidated the shale oil companies into larger, fewer public companies now accounting for up to 75% of total production. Investors in these companies have little interest/appetite for growth after having burned their fingers during a decade and a half of capital destruction. These investors may also be skeptical of the longevity of the US shale oil business. Better to fully utilize the current shale oil infrastructure steadily over the coming years and return profits to shareholders than to invest in yet more infrastructure capacity and growth.

3) The remaining 25% of shale oil producers which are in private hands have limited scope for growth as they lack pipeline capacity for bringing more crude oil from field to market. Associated nat gas production is also a problem/bottleneck as flaring is forbidden in many places and pipes to transport nat gas from field to market are limited.

4) The low-hanging fruits of volume productivity have been harvested. Drilling and fracking are now mostly running 24/7 and most new wells today are all ”long wells” of around 3 miles. So hard to shave off yet another day in terms of ”drilling yet faster” and the length of the wells has increasingly reached their natural optimal length.

5) The average ”rock quality” of wells drilled in the US in 2024 will be of slightly lower quality than in 2023 and 2025 will be slightly lower quality than 2024. That is not to say that the US, or more specifically the Permian basin, is quickly running out of shale oil resources. But this will be a slight headwind. There is also an increasing insight into the fact that US shale oil resources are indeed finite and that it is now time to harvest values over the coming 5-10 years. One company we met in Houston argued that US shale oil production would now move sideways for 6-7 years and then overall production decline would set in.

The US shale oil revolution can be divided into three main phases. Each phase is probably equally revolutionary as the other in terms of impact on the global oil market.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

1) The boom phase. It started after 2008 but didn’t accelerate in force before the ”Arab Spring” erupted and drove the oil price to USD 110/b from 2011 to 2014. It was talked down time and time again, but it continued to boom and re-boom to the point that today it is almost impossible to envision that it won’t just continue to boom or at least grow forever.

2) The plateau phase. The low-hanging fruits of productivity growth have been harvested. The highest quality resources have been utilized. The halfway point of resources has been extracted. Consolidation, normalization, and maturity of the business has been reached. Production goes sideways.

3) The decline phase. Eventually, the resources will have been extracted to the point that production unavoidably starts to decline.

Moving from phase one to phase two may be almost as shocking for the oil market as the experience of phase 1. The discussions we had with oil producers and services companies in Houston may indicate that we may now be moving from phase one to phase two. That there will be zero shale oil production growth YoY in 2025 and that production then may go sideways for 6-7 years before phase three sets in.

US EIA June STEO report with EIA’s projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
US EIA June STEO report with EIA's projection for US crude oil production to Dec-2025. Softer growth, but still growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.

US EIA June STEO report with YoY outlook growth for 2025. Projects that US crude production will grow by 0.47 m b/d YoY in 2025 and that total liquids will grow by 720 k b/d YoY.
Source: SEB graph and calculations, US EIA data

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world

US EIA June STEO report with outlook for production growth by country in 2025. This shows how big the US production growth of 0.7 m b/d YoY really is compared to other producers around the world
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth. 

US EIA June STEO report with projected global growth in supply and demand YoY in 2025. Solid demand growth, but even strong supply growth with little room for OPEC+ to expand. Production growth by non-OPEC+ will basically cover global oil demand growth.
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

But if there instead is zero growth in US crude oil production in 2025 and the US liquids production only grows by 0.25 m b/d YoY due to NGLs and biofuels, then suddenly there is room for OPEC+ to put some of its current production cuts back into the market. Thus growth/no-growth in US shale oil production will be of huge importance for OPEC+ in 2025. If there is no growth in US shale oil then  OPEC+ will have a much better position to control the oil price to where it wants it.

US crude production
Source: SEB graph and highlights, US EIA data

US crude oil production and drilling rig count

US crude oil production and drilling rig count
Source: SEB graph, Blbrg data, EIA data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära