Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 25 maj 2012

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerMarknaden har fortsatt att präglas av svalare riskaptit sedan förra veckobrevet. Råvaror tillsammans med börser och räntor har fallit. Oron för en grekisk närtida exit får sägas ha ökat, ratingnedgraderingarna har stått som spön i backen, spanska problemlån klättrar snabbt medan makrostatistiken inte gett några skäl till optimism. Kinadata har fortsatt att vara besvikelser med banken HSBCs preliminära inköpschefsindex för maj som senaste exempel. Vi tror på en kommande stark återhämtning för kinaexponerade råvaror – men inte ännu!

Parallellt med de negativa rubrikerna så har förväntansbilden skruvats ned kraftigt och det minskar risken för att makrodata blir besvikelser i närtid. När tillgångar har falligt med 10 – 15 % (OMX 30 och Brent) på mindre än två månader så brukar det komma en kort rekyl när köpintresset ökar igen.

Vi konstaterar att mycket dålig data kommit på kort tid och tryckt ner marknaden. Vi ser fortfarande flera nedåtrisker på 2 månaders sikt men tycker att detta kan vara ett intressant läge för den riskvillige att kortsiktigt söka avkastning i en annars dyster miljö. Vi favoriserar då mindre kinaexponerade råvaror som olja, som vi dessutom tycker har starkast fundamentalt stöd utav råvarorna.

Energi (neutral)

Olja

Oljemarknaden (Brent) som backade med ytterligare 3 procent ned till 105 dollar under inledningen av veckan återhämtar delar av rörelsen mot slutet vilket får ses som en korrektion. Fokus på Europa och lägre riskaptit för råvaror överlag men ser vi till det fundamentala lär även förbrukningsprognoser för den amerikanska marknaden skrivas ned något ytterligare inom den närmaste framtiden. En del stöd från amerikanska bensinlager som fortsatte ned och totalt nu fallit med 30 miljoner fat de senaste tre månaderna. Inga stora nyheter kring Iran där diskussionerna kring kärnvapenprogrammet flyttas fram till nästa månad. En nyhet om 300,000 fat mindre Iransk olja till marknaden med ett potentiellt scenario om 1 miljoner bortfall skulle tidigare givit ett ordentligt stöd åt köparna men i denna pessimistiska miljö påverkar det knappt alls. Trots en tekniskt väldigt översåld marknad verkar det fortsatt som risken finns på nedsidan på kort sikt.

Elmarknaden

Den försvagade energibalansen som bidrog till förra veckans uppgång genererade även inledningsvis av denna vecka en del köpintressen i marknaden. Överskottet om närmare 12 TWh har krympt till 6TWh på lite drygt en månad. Kvartalet Q3 2012 som är underliggande för SHB Power Index och våra sparprodukter handlas dock oförändrat efter att sentimentet försvagades något i mitten av veckan till följd av den allmänna utvecklingen på börserna. Mot slutet av veckan pekar prognoserna fortsatt på ett något torrare scenario där vi förväntas få mellan 2-4 TWh vilket därmed är något under normalen om 4.2 TWh för perioden. Denna högtrycksuppbyggnad och torra period har balanserats något av den svaga kolmarknaden där ett stort överskott och en stark dollar verkat negativt för kol och dämpa utvecklingen på el. En viss rekyl på både kol (där brytpriset för kolkraft stigit med ca 1 euro) och utsläppsrätter mot slutet av veckan men vi bedömer detta som tillfälligt och förväntar oss ingen vidare uppgång, snarare tvärtom.

Pris på elmarknaden tom 25 maj 2012

Ser vi till den korta kurvan så är spotpriserna riktigt låga och väntas så vara även under nästa vecka. De höga temperaturerna gör att vattenproducenter har svårt att upprätthålla spotpriset på någon högre nivå till följd av den kraftiga snösmältningen. För att sammanfatta läget talar flera faktorer för att vi kommer att ligga kvar på dessa låga nivåer och om inte prognoserna slår om till betydligt torrare än de vi ser idag bör Q3 2012 kunna falla tillbaka någon euro under inledningen av nästa vecka.

Basmetaller (neutral)

Kopparpriset har pendlat upp och ner i pris under veckan för att stänga på ungefär oförändrat. Sedan årets början är priset ned ca 1.7 %. Koppar har den senaste tiden tagit stryk på grund av oron kring Grekland och världsekonomin. Som bekant anses metallen vara en ledande indikator för världskonjunkturen.

Kopparlagren från LME ökade för första gången på 7 veckor. Nyligen släppta produktionssiffror visar på att brytningen av koppar kommer överstiga efterfrågan redan i år och även 2014. I den andra vågskålen hittar vi siffror från världens största kopparproducent, chilenska Codelco. Företaget har producerat 10 % mindre koppar första kvartalet jämfört med första kvartalet 2011. Den främsta anledningen sägs vara minskade kopparhalter i malmen. Sammantaget är vi neutrala till kopparpriset.

Sammantaget är vi neutrala till kopparpriset

Aluminiumpriset har under veckan gått ned med 2.4 %. Nedgången hittills i år är 2.8 %. Priset ligger i skrivande stund på 2 018 USD/ton. Ett flertal kunder har visst intresse att köpa strax över 2 000 USD-nivån. Cash-cost, det vill säga kostnaden för att få fram ett ton, ligger runt 1 900 enligt flera bedömare. Att kunna säkra in sin exponering på något över 2 000 har lockat in köparna.

Om vi försöker hitta positiva signaler kring världsekonomin så hittar vi det faktiskt i aluminiummarknaden. Leveranser till japanska förbrukare är upp för den tredje månaden i rad. Vi även snappat upp att importen av bauxit (råvaran till aluminium) till Kina har gått 49 % jämfört med förra året. Vi är neutrala till metaller och aluminium prismässigt, men tror att aluminium har bäst potential för prisuppgång på sikt.

Prisutveckling på aluminium år 2012

Ädelmetaller

I slutet av förra veckan studsade guldet upp ganska ordentligt från nya årslägsta-nivåer, men denna veckan har vi sett det glida tillbaks med 2 %. Även övriga ädelmetaller har fallit i samma storleksordning, under en lugn vecka. Vi håller fast vår negativa syn på sektorn baserat på avsaknad av performance i den riskaverta miljö vi haft under senare tid.

Softs

Kaffe

Marknaden inväntar de brasilianska arabica skördarna vilka fortskrider något långsammare i år än tidigare år p.g.a. regn. Skördarna förväntas bli goda till följd av gynnsamma väderförhållanden under gångna säsongen men det råder fortsättningsvis en ovisshet beträffande landets kommande exportvolym då man ser en ökad inhemsk konsumtion. Efterfrågan på arabica kaffet har varit låg då flertalet köpare haft välfyllda lager inför skörden 2012/13.

Priset på arabica bönan har sjunkit drygt 20 % under 2012 inväntandes 2011/12 skörden vi nu står inför, kaffekonsumtionen förväntas öka globalt de kommande åren och skörden 2013-14 benämns som ett ”off” år i arabicakaffets skördecykler (högre/lägre skörd vartannat år).

Prisutveckling på kaffe juni 2011 till maj 2012

Socker

Socker handlades upp något i början av veckan till följd av det något torrare vädret i Brasilien och därmed risk för sämre skördar. Även en något ökad efterfrågan och rapporter om ökat antal lastfartyg vid de brasilianska hamnarna redo för lastning av råvaran fick priset att stiga. Det ekonomiska läget i Europa fick priset på socker att sjunka igen mot mitten av veckan och handlas fortsättningsvis lågt. Marknaden är något avvaktande inför brasilianska skördeperioden som inleds om bara några veckor, och inväntar även handeln inför ramadan som hittills varit modest. Ramadan inleds i juli och de muslimska länderna brukar fylla sina lager innan dess. Indien som förra veckan beslöt att tillåta obegränsad export av socker har inte publicerat sin planerade exportvolym. Indiens skördar är goda i år och det socker de inte exporterar i år har de möjlighet att lagra för export nästa år, vilket i sin tur kan påverka priset på sikt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisutveckling på socker maj 2011 till maj 2012

Apelsinjuice

Priset på apelsinjuice fortsätter på sin låga nivå till följd av ökat utbud och den rådande ekonomiska situationen i Europa håller efterfrågan på fortsatt låga nivåer. Väderförhållandena har varit gynnsamma och skördarna är goda. Florida närmar sig orkansäsongen och antalet namngivna orkaner motsvarar tidigare år även om man i år inväntar orkaner något tidigare på säsongen. Även om säsongens tidiga orkaner i sig inte verkar utgöra något större hot för skörden påminner de marknaden om risken och tillfälliga uppgångar i priset har setts. Brasiliens Real har tappat 5,5 % mot USD sedan jan 2012.

Prisutveckling på FCOJ juni 2011 till maj 2012

Handelsbankens Råvaruindex

SHB Råvaruindex 25 maj 2012Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Large drop in total commercial petroleum inventories

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have risen by USD 0.8 per barrel so far this week since Monday’s opening. However, prices touched a weekly low of USD 68.6 per barrel on Tuesday before reaching a weekly high of USD 71.20 per barrel this morning.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Last week, U.S. crude oil refinery inputs averaged 15.7 million barrels per day, up by 321 thousand barrels per day compared to the previous week. Refineries operated at 86.5% of their total operable capacity during this period. Gasoline production declined to an average of 9.6 million barrels per day, while distillate fuel production also fell, averaging 4.5 million barrels per day.

U.S. crude oil imports averaged 5.5 million barrels per day, a decrease of 343 thousand barrels from the prior week. Over the past four weeks, imports have averaged 5.8 million barrels per day, reflecting a 10.6% year-on-year decline compared to the same period last year.

Total commercial petroleum inventories fell by a large 6.0 million barrels, contributing to some positive price movements observed yesterday evening and this morning. Although commercial crude oil inventories (excluding the SPR) increased by 1.4 million barrels, this was notably lower than the 4.3-million-barrel build forecasted by the API on Tuesday. With the most recent build included, U.S. crude oil inventories now stand at 435.2 million barrels, down by 12 million barrels compared to the same week last year.

Gasoline inventories decreased by 5.7 million barrels, exceeding the API’s reported decline of 4.6 million barrels. Despite this, gasoline stocks remain 1% above the five-year average. Distillate (diesel) inventories dropped by 1.6 million barrels, compared to the API’s forecast of a 0.4-million-barrel increase, and are currently about 5% below the five-year average.

Over the past four weeks, total products supplied, a proxy for U.S. demand, averaged 20.7 million barrels per day, a 3.9% increase compared to the same period last year. Gasoline supplied averaged 8.7 million barrels per day, showing a modest increase of 0.1% year-on-year. Diesel supplied averaged 4.1 million barrels per day, up by 9.5% from the same period last year. Additionally, jet fuel supplied saw a 1.5% year-on-year increase.

Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Unable to rebound as the US SPX is signaling dark clouds on the horizon

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Held in check within a tight range. Brent managed to stage a small 0.4% gain yesterday. It closed at USD 69.56/b and traded within a range of USD 68.63 – 7.44/b. This morning it is adding another 0.4% to USD 69.8/b. Since 4 March it has closed within a tight range of USD 69.28 – 70.36/b and traded within a slightly wider range of USD 68.33 – 71.4/b.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Depressed by US equity market sell-off saying dark clouds are on the horizon. When we look at the dips to the 70-line and below since late 2021 we see that they have been very brief with little staying power at that level. Bouncing back up very quickly. Just a quick touch. This time however we have been staying down around the 70-line for 6-7 days. Despite the fact that the front-end 1-3mth time-spreads have held up and have not fallen off a cliff.

What stands out with the current selloff versus the previous selloffs is the sharp decline in the S&P 500 index. (SPX) Down 9.3% since 19 Feb. The SPX index is the ”canary in the coal mine”. It is all about the negative fallout from Trump-Tariff-Turmoil and all the other erratic and disrupting actions from Trump. The US equity market is saying that this is BAD for the US economy. And if so, it is usually also bad for the rest of the world in the old sense that ”when the US sneezes the rest of the world catches a cold”.

The implication of this is that if we now get an equity market rebound, then we are likely to get an oil price rebound as well since that is what seems to hold back the Brent crude oil price at the current level.

To all we can see however, Donald Trump does not seem to back off. He is steamrolling ahead. Drugged by his own power and assumed infallibility. The fear by investors which the SPX index is signaling aren’t going to go away except for temporary rebounds. Instead, we are likely to see increasing negative readings in a range of macro variables going forward as a consequence of what Trump is currently doing. The single reason for why we at all doubt that this will be the case is because we have never, ever seen anything like this out of the US in some 100 years or more.

US EIA says, ”all is good” while US oil veteran says, ”prepare for USD 50-60/b”. The US EIA ydy published its monthly oil market report (STEO). It projects a smaller surplus in 2025 with Brent crude averaging USD 74/b this year and USD 68/b next year. Fundamental to this forecast is that all is good and well with global oil demand growing by 1.4 mb/d this year and by 1.6 mb/d in 2026. No negative fallout with respect to global oil demand there reflecting the potential negative economic fallout from Trump-Turmoil.

The US shale oil pioneer Scott Sheffield on the other hand says that ”you’ve really got to hunker down” and prepare for oil to drop to USD 50-60/b as non-US production grows while China demand peaks. That is even without taking any note on possible negative fallout from current Trump actions. What Scott is saying here is echoed by the US Energy Secretary Chris Wright, the previous CEO of Liberty Energy, North America’s second largest hydraulic fracturing company, who has recently said that we’ll likely see a period of industry disruption ahead similar to the price war between OPEC and US shale oil producers in 2014.

These statements from US shale oil veterans in combination with the current vote of no confidence by US equity investors should be taken very seriously.

But then OPEC+ is always a wildcard and can counter oil price declines due to global macro weakness quite quickly as the group today meets on a regular monthly basis.

But then OPEC+ is always a wildcard and can counter oil price declines due to global macro weakness quite quickly as the group today meets on a regular monthly basis.
Source: Bloomberg

The Brent 1mth contract has been trading in a very tight range and for significant longer than the previous dips to the 70-line since late 2021 which lasted for only a day or two.

The Brent 1mth contract has been trading in a very tight range and for significant longer than the previous dips to the 70-line since late 2021 which lasted for only a day or two.
Source: Bloomberg

The Brent crude 1mth contract is probably currently held down and in check just below the 70-line because of the ”canary in the coal mine” SPX selloff signaling dark clouds on the horizon.

The Brent crude 1mth contract is probably currently held down and in check just below the 70-line because of the "canary in the coal mine" SPX selloff signaling dark clouds on the horizon.
Source: US EIA
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Not so fragile yet. If it was it would have sold off more yesterday

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

If the oil market was inherently bearishly fragile it should have sold off much more yesterday. Brent crude fell 1.5% yesterday to USD 69.28/b amid an overall very bearish market sentiment where the SPX index fell 2.7% amid increasing concerns for the damages Trump is doing to the US economy and the increasing risks for a US recession with Trump himself saying that a recession is possible but that in the longer-term everything will be better. Amid such an overall bearish market sentiment one could argue that the 1.5% decline in Brent crude yesterday was a fairly limited decline. Maybe because Brent has sold off so extensively since mid-January and thus has taken out a lot of downside action already. This morning Brent is up 0.3% to USD 69.5/b. Though still below the magical USD 70/b, but not much. If the oil market was inherently bearishly fragile it should have sold off much more yesterday.

A weakening of the 1-3mth time-spreads probably needed for Brent 1M to move lower. The 1-3mth time-spreads are holding quite steady. No rapid deterioration to be seen yet. And the flat price Brent 1mth contract is trading weakly versus the average 1-3mth time-spread of Brent, WTI and Dubai with Dubai the strongest. To see further aggressive downside price action, we probably need to see further deterioration in the front-end time-spreads.

A period of industry disruption ahead says US Energy secretary. The US Energy secretary Chris Wright has told the Financial Times that we’ll likely see a period of industry disruption ahead similar to the price war between OPEC and US shale oil producers in 2014. But that the US shale oil industry will come out stronger and with much lower costs than before. This is definitely not what the market is pricing in today. It can only take place if either OPEC+ or US shale oil producers boosts production or if we get a global recession. OPEC+ looks set for a controlled and gradual lifting of production and US shale oil players looks set for a very careful production growth. With such signals from Crish Wright one should think that US shale oil players will play an even more defensive game in fear of possibly tumbling prices. The signals from Crish Wright are chilling to say the least, but it is highly unclear how he is going to pull it off.

Brent 1mth has taken out the USD 68.68/b but has still not followed through to yet lower levels than the recent USD 68.33/b.

Brent 1mth has taken out the USD 68.68/b but has still not followed through to yet lower levels than the recent USD 68.33/b.
Source: Bloomberg

1-3mth time spreads of Brent, WTI and Dubai have recovered since mid-Feb and are holding out quite strongly. No deterioration to been seen at the moment.

1-3mth time spreads of Brent, WTI and Dubai have recovered since mid-Feb and are holding out quite strongly. No deterioration to been seen at the moment.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

The average 1-3mth time-spreads of Brent, WTI and Dubai versus the Brent 1mth contract.

The average 1-3mth time-spreads of Brent, WTI and Dubai versus the Brent 1mth contract.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data

The average Brent 1mth price at current 1-3mth time-spreads at current level historically.

The average Brent 1mth price at current 1-3mth time-spreads at current level historically.
Source: SEB calculations and graph, Bloomberg data
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära