Analys
SHB Råvarubrevet 23 mars 2012
Råvaror Allmänt
Våra vyer:
- Energi: Positiv
- Basmetaller: Positiv
- Ädelmetaller: Negativ
- Livsmedel: Neutral till Positiv
Vi lägger en makromässigt ganska händelsefattig vecka till handlingarna, de viktigaste enskilda datapunkterna har dock varit negativa. Svag inköpsschefsstatistik både från Kina och Europa har skickat både råvarupriser och aktiemarknader söderut, och hoppet om en snabbare amerikansk återhämtning har denna vecka hamnat i skuggan av oro över in inbromsning i Kina. Oro över skuldkrisen i Europa, denna gång i Spanien, har också visat sig på radarskärmarna den gångna veckan.
Våra vyer ligger fast, konjunkturutvecklingen samt geopolitisk oro runt Mellanöstern talar för en uppgång av basmetaller och energi, och ädelmetaller klarar denna finansiella miljö ganska dåligt.
Sammantaget har Handelsbankens råvaruindex fallit 1.20 % sedan förra fredagen, och OMX-index har fallit med nästan 4 %.
Delar av vårt team har spenderat veckan i Kina och vi kommer att återkomma med en summering av intrycken efter denna resa under veckans som kommer.
Energi (positiv)
Olja
Storbritannien och USA överväger släppa delar av deras strategiska lager för att stoppa de höga oljepriserna, men det finns motsättningar från Frankrike. De tycker att reserverna bör användas för att kompensera leveransstörningar i stället för att tämja höga oljepriser. Även Sydkorea, som är Asiens fjärde största ekonomi och som med sin exportdrivna industri är beroende av oljeimport, har flaggat för att eventuellt släppa på deras lager.
Saudi Arabiens energiminister, Ali al-Naimi, säger att Saudi Arabien producerar 9,9 miljoner fat per dag, för att kunna klara sina levereranse. Han säger även att de på kort tid kan nå sin maximala kapacitet på 12,5 miljoner fat per dag, om så skulle bli nödvändigt.
Oljan handlades upp nästan 3 USD/fat under fredag eftermiddag efter Iran meddelade att deras export denna månad sjunker med 300 000 fat per dag till följd av sanktioner.
Amerikanska lagersiffror visade sjunkande lager på råolja, ned 1,2 miljoner fat (väntat +2,2 miljoner fat). Även lager på besin sjönk, ned 1,2miljoner fat (väntat -2 miljoner fat) medan destillat lager steg med 1,8 miljoner fat (väntat -1,5 miljoner fat).
Elmarknaden
Vi har fått se fallande priser på el under veckan där Q3 2012 (som är underliggande till SHBPOWER) nu handlas till 30,60 EUR/Mwh vilket är 8,9 % lägre än föregående vecka. Det är främst varma och blöta väderprognoser inför nästa vecka som pressar priset. Prognoser visar på temperaturer på 5 grader över det normala och med 1 TWh mer nederbörd än vad som är normalt för årstiden. Svenska kärnkraften forsätter att gå på cirka 80 % av installerad effekt, precis som föregående vecka. Även priset på utsläppsrätter har kommit ned under veckan, 11 % för att vara exakt. Handlas just nu till 6,9 EUR/ton. På måndag hålls ett EU-mötet där det ska diskuteras ifall antalet utsläppsrätter ska minskas i fas 3 vilket skulle kunna skaka om marknaden något. Det finns signaler om svalare inledning i april än normalt men prognoserna är fortfarande mycket osäkra. I övrigt finns det inte mycket som talar för en uppgång på elen varpå vi behåller en neutral syn på elpriset.
Basmetaller (positiv)
Basmetallerna har haft en vecka med volatila priser med stundtals kraftiga nedgångar till följd av bland annat sämre än väntad makrodata. Viss återhämtning har dock skett och slutresultatet blev nedgångar på 2-3 %. Det indonesiska exportförbud av obearbetad metall malm, som vi skrivit om tidigare, kommer med stor sannolikhet träda i kraft redan i maj i år istället för 2014 som tidigare planerat. Indonesien exporterar främst nickelmalm och bauxit och förbudet bör ha en positiv inverkan på nickel och aluminium priset. Kinas produktion av rostfritt stål är mycket beroende av importen från Indonesien för sin produktion av nickel pig iron som används vid tillverkning av rostfritt stål, vilket kan komma att öka efterfrågan på förädlad nickel. Vi behåller fortsatt vår positiva syn på prisutvecklingen på basmetaller.
Ädelmetaller (negativ)
Trots veckans ganska dåliga börsutveckling så har ädelmetaller fallit i linje med övriga råvaror. Största fallet står Palladium för med en nedgång om nästan 6 %, och Handelsbankens ädelmetallindex har totalt fallit drygt 1.3 %. Vi behåller vår negativa syn på guldet som nu har fallit både under börsuppgång och börsfall, fler och fler börjar ge upp sin starka tro på guldet i denna miljö. Den gångna veckan har bjudit både på dollarförsvagning och ganska stora börsfall men guldet – som tidigare stigit under just dessa omständigheter – har fortsatt sin kräftgång.
Livsmedel (neutral till positiv)
Vete
Vetepriserna noteras ned sedan förra veckan i både Chicago och Paris, påverkat främst av förbättrade väderutsikter i både USA och Europa – bättre väder både för höstvetet och för sådd av vårvetet. I USA uppges vädret nu vara riktigt bra, i Europa har det fallit en del nederbörd men mer behövs i flera områden. Fokus har nu ändrats från effekterna av kylan i februari månad till rådande torra väderlek, men tid finns för mer nederbörd att falla innan det finns skäl till större oro.
Höstvetet i Ukraina uppges nu vara ute ur sin vintervila i en tid med måttligt med regn och överlag normala temperaturer. Vädret är tillfredställande för sådd av vårvetet även om något mer nederbörd är önskvärt. Även det ryska höstvetet är på väg ut ur sin vintervila med temperaturer oftast över noll grader och efterhand som snön smälter blir eventuella utvintringsskador mer synbara – vilka för Ryssland bedöms bli små. Sådden av vårvetet kan nu starta så smått i de södra regionerna av landet.
Vad gäller Ryssland gavs för övrigt i veckan ytterligare uttalanden om att någon form av exportbegränsningar inte lär bli aktuellt för innevarande säsong – helt väntat men ändå lite lugnande för marknaden. Oväntat delvis på grund av det faktum att Ryssland tycks ha svårt att skaffa fram vete av tillräckligt god kvalitet för att möta bland annat Egyptens behov, vilket begränsar exportvolymen. Även länder inom EU tycks ha svårt att konkurrera på exportmarknaden men det som följd av högre priser, Marocko köpte t.ex. i veckan klart billigare vete från Sydamerika och även ifrån Östeuropa.
Förbättrade väderutsikter både för höstvete och sådd av vårvete har knappast minskat tron om en ökad produktion under säsongen 2012/13 med ökade lagervolymer som följd, vilket bör kunna pressa priserna ytterligare nedåt. Men säkert kommer marknaden vara fortsatt lite oviss i väntan på att skicket på höstvetet är mer känt och sådden av vårgrödorna kommer lite längre.
Majs
Terminspriserna på majs i Chicago har gått ned sedan förra veckan, påverkat bland annat av förbättrade väderutsikter för USA. Sådden har startat väldigt väl i södra USA och inget talar i dagsläget för att läget blir annorlunda längre norrut. Rekordhöga förväntningar på den amerikanska arealen från det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, och därefter ytterligare ännu högre siffror i prognoser från flera privata analytiker under veckan har gett press nedåt på majspriserna. Exportsiffror för USA rapporterades dessutom som lägre än väntat vilket gav ytterligare press nedåt – USA tycks förlora en hel del affärer till förmån för argentinsk majs och australiensisk fodervete.
Fortsatt goda väderförhållanden under sådden i USA bör kunna pressa ned majspriserna ytterligare en bit, hård konkurrens med sojabönor om arealen och eventuellt ökad efterfrågan från Kina bör dock begränsa en nedgång.
Sojabönor
Terminspriserna på sojabönor har gått ned något sedan förra veckan, vilket inte är så förvånande efter en väldigt lång tid av kraftig uppgång. Väderutsikterna har förbättrats för USA och pågående sådd av majs har startat väldigt väl, vilket lett till något ökad oro för kommande produktion av sojabönor då de båda grödorna konkurrerar starkt om areal.
Rykten om högre efterfrågan från Kina just nu och även uppjusterade prognoser för framtida kinesiskt behov har annars gett stöd åt höga priser under veckan. Vädret i Sydamerika uppges generellt sett vara bra och efterhand som skörden fortgår minskar betydelsen av eventuella väderrelaterade problem. I Brasilien uppges nu 58 procent av skörden vara avklarad, nio procentenheter upp sedan förra veckan och klart över snittet för den senaste fem åren vid denna tid på året om 44 procent. I Argentina har skörden just startat i söder, med ett väldigt varierande resultat – inte helt oväntat efter tidigare torra väder.
Med osäkerhet kring kommande sådd i USA och en fortsatt hög efterfrågan från Kina finns det idag få faktorer som talar för en nedgång för sojapriserna. Dock vore en mindre korrektion nedåt efter en väldigt lång tid av uppgång inte helt förvånande.
Softs
Apelsinjuice
Indikationer om stora skördar och därmed ökat utbud från Brasilien leder till att priset på Apelsinjuice är fortsatt lågt. Prisnedgången beror även på att frostperioden i Florida, som i år inte har orsakat några nämndvärda skador på skörden, är så gott som över och det fortfarande är ca 2 månader kvar till den årliga atlantiska orkansäsongen. Sedan 16 mars har priset på apelsinjuice sjunkit med nästan 12 procent. En ytterligare faktor som påverkat är att den Amerikanska ”U.S. International Trade Commission” röstade förra veckan för att avlägsna tullar på import från Brasilien vilket kan komma att bli en källa till billigare leveranser för processorer. Däremot fortsätter man att testa importen från Brasilien för rester av i USA förbjudna bekämpningsmedel, vilket i dagsläget inte påverkar importen nämnvärt, man bedömer ändå att tillgången på råvaran är tillräcklig för att hålla prisnivån låg.
Kaffe
Vi ser idag en svag uppgång på Arabica kaffet efter att igår noterat det lägsta priset sedan oktober 2010. Bara under årets första 3 månader har vi i New York sett en prisnedgång på ca 21%. Prisnedgången beror dels på att brasilianska skörden under säsongen 2012-13 förväntas bli rekordstor, och att producenterna till förmån för detta sålt av stora delar av sina nuvarande förråd för att frigöra plats för den kommande skörden. Brasilien, världens största kaffeproducent planerar även att fördubbla tillgången till finansiering för lagring av kaffei år, detta enligt jordbruksministeriet med syftet att möjliggöra för producenterna att lagra råvaran och öka möjligheten att sälja vid bästa tillfälle.
Kakao
Priset på kakao har fortsatt påverkats av osäkerhet kring volym och kvalitet på skördarna i Västafrika. Uteblivet regn över Västafrika, som står för ca 70 procent av världens kakao utbud, har påverkat såväl säsongen 2011-12’s skörd likväl som förväntningarna på volymen för skörden säsongen 2012-13 negativt. Skörden av kakao på Elfenbenskusten kan komma att bli avsevärt mindre än förväntat. Inte bara uteblivet regn påverkar detta men även kraftiga torra ökenvindar som eliminerar fukten vilket i sin tur påverkar storleken av kakaobönorna.
[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]
Ansvarsbegränsning
Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.
Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.
Analys
Crude oil comment: Tight here and now
Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.
In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.
On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.
Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.
Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.
Analys
Crude oil: It’s all about macro
Brent crude prices have surged by USD 4.5 per barrel, or 6.2%, from last week’s low, now trading at USD 73.2 per barrel. The U.S. two-year yield has dropped to its lowest level since September 2022, while the dollar has weakened significantly due to rising expectations of lower interest rates. Yesterday, the S&P rose by 0.3%, while the Nasdaq fell by 0.5%. A weaker dollar boosted Asian currencies this morning, and heightened expectations of a rate hike in Japan contributed to a 1.8% drop in the Nikkei, driven by a stronger yen.
The recent rally in crude prices is underpinned by several factors, with macroeconomic signals weighing heavily on demand outlooks. A key driver is speculation that the Federal Reserve may implement a double interest rate cut tomorrow. While the Fed’s guidance has been vague, most analysts anticipate a 25 basis points cut, but markets are leaning toward the possibility of a 50 basis points cut. Significant volatility in FX markets is expected. Regardless of the size of the cut, looser monetary policy could stimulate energy demand, leading to a more bullish outlook for oil further along the curve.
In addition, China is showing stronger indications of increasing crude oil and product purchases at current price levels. Net crude and product imports in China rose by 20% month-on-month in August, though they remain 2.2% lower year-on-year in barrels per day. While still below last year’s levels, this uptick has eased concerns of a sharp decline in Chinese demand. Supporting this trend, higher dirty freight rates from the Middle East to China suggest the country is buying more crude as prices have pulled back.
Despite this, bearish sentiment remains in the market, particularly due to record-high speculative short positions driven by concerns about long-term demand, especially from China. This dynamic has resulted in oil prices behaving more like equities, with market participants pricing in future demand fears. However, the market remains tight in the short term, as evidenced by low U.S. crude inventories and continued OPEC+ production cuts. OPEC+, led by Saudi Arabia, has maintained its cuts in response to lower prices, supporting oil prices below USD 75 per barrel.
U.S. crude inventories have consistently drawn down, and OPEC+ continues to withhold significant supply from the market. Under normal circumstances, this would support higher prices, but ongoing concerns about future demand are keeping prices suppressed for now.
Analys
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
Brent crude prices have risen by USD 2.8 per barrel as of yesterday and this morning, currently trading at USD 71.8 per barrel. This is despite U.S. inventory data showing a notable build in both commercial crude and product inventories, typically a bearish signal for the market (details below).
The recent price recovery is unlikely driven by these inventory figures. Instead, it appears to be a response to OPEC+ signaling its intention to intervene if Brent crude prices fall below USD 75 per barrel (take time for the market to fully react). This was made clear last week when the group adjusted its production plans, delaying increases. Such action offers substantial downside protection, limiting further declines.
Over the past few weeks, Brent crude experienced a sharp sell-off, hitting a low of USD 67.7 per barrel on Tuesday. This decline was largely driven by demand concerns stemming from weak economic data in both China and the U.S.
While macroeconomic data for both nations remains sluggish, U.S. consumer spending has held up. For instance, the U.S. ISM non-manufacturing PMI for August showed the services sector expanding for a second consecutive month, recording 51.5 versus the expected 51.3. Although the U.S. economy is clearly decelerating – contributing to bearish market sentiment – the most recent jobs report saw the unemployment rate fall back to 4.2%. As a result, the anticipated Federal Reserve rate cut next week is expected to be 25 basis points, rather than the widely discussed 50 basis points.
Fundamental concerns persist. A ”soft landing” for the U.S. economy seems increasingly plausible, and China’s oil imports appear to be rising as current price levels attract more buying interest. This is reflected in higher VLCC freight rates from the Middle East to China.
As such, there are supporting factors that may limit further price declines, with the potential for prices to recover from here. For more details, read yesterday’s crude oil comment.
U.S. commercial crude oil inventories (excluding the Strategic Petroleum Reserve) increased by 0.8 million barrels last week, bringing the total to 419.1 million barrels, which is 4% below the five-year average for this time of year. This build occurred despite U.S. refineries processing 16.8 million barrels per day (bpd), a decrease of 141,000 bpd from the prior week. Refineries were operating at 92.8% capacity.
In addition, U.S. crude oil imports averaged 6.9 million bpd, an increase of 1.1 million bpd compared to the previous week. However, over the last four weeks, imports averaged 6.5 million bpd, down 7.3% from the same period last year.
For refined products, motor gasoline inventories increased by 2.3 million barrels, although they remain 1% below the five-year average. Distillate (diesel) fuel inventories also rose by 2.3 million barrels but are still 8% below the five-year average.
Overall, total commercial petroleum inventories increased by 9.0 million barrels last week.
On the demand side, total products supplied over the last four weeks averaged 20.5 million bpd, representing a 2.2% decrease compared to the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 9.0 million bpd, up 0.9% year-over-year, while distillate fuel product supplied averaged 3.7 million bpd, down 0.2%. Jet fuel demand fell by 2.3% compared to the same period last year.
Despite the increase in U.S. inventories, overall levels remain relatively low, which could become a key factor in shifting market sentiment and driving prices higher.
-
Nyheter1 vecka sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Lucara Diamond har hittat en diamant på 2492 karat
-
Nyheter3 veckor sedan
Torbjörn Iwarson kommenterar vad som händer på råvarumarknaden
-
Analys4 veckor sedan
Fear of coming weakness trumps current tightness
-
Nyheter3 veckor sedan
Bixias höstprognos: Fortsatt låga elpriser
-
Nyheter2 veckor sedan
Christian Kopfer kommenterar vad som händer med oljepriset
-
Nyheter4 veckor sedan
Tata Steel vill bygga 200 kärnkraftsreaktorer på 220 MW vardera för att producera grönt stål
-
Nyheter2 veckor sedan
Italien satsar på ny kärnkraft