Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 22 februari 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Som en blixt från klar himmel

Under veckan kom protokollet från amerikanska centralbankens senaste möte. Det väckte stort rabalder på marknaden när det tydde på oväntat högljudd opposition mot Fedchefen Ben Bernanke. Med räntan nära noll är Bens strategi att köpa obligationer av marknaden (kvantitativa lättnader) i hopp om att detta ska lyfta tillgångspriser, vilket i sin tur bör ge positiva effekter på realekonomin. De senaste årens utveckling har visat att börsen har svårt att klara sig utan centralbanksåtgärder. Därför är veckans kursrörelser på börsen och råvarumarknaden en naturlig ryggmärgsreflex när det mullras bland Fedkollegorna.

Ben ser dock som sin huvuduppgift att inte upprepa Feds misstag från 30-talet då penningpolitiken stramades åt alltför snabbt med utdragen lågkonjunktur som följd. Kursfallen under veckan i basmetaller och energi, drivet av oro för snar avslutning av Feds kvantitativa lättnader bör därför betraktas som köpläge. Att fånga den fallande kniven är alltid svårt men att köpa när det gör ont brukar vara de bästa affärerna.

Annars har veckan präglats av att kinas ledning vill begränsa prisuppgångar i fastigheter och preliminära PMI siffror för Europa (sämre än väntat) och USA (i linje med förväntningar) för februari.

Handelsbankens råvaruindex 22 februari 2013

Basmetallerna

Försvunnen riskaptit

I veckan försvann riskaptiten på marknaden efter negativa signaler i protokollet från senaste mötet hos USA:s centralbank, Fed. I protokollet kan man tyda att Fed:s medlemmar tvivlar på hur länge man ska stimulera marknaden med QE3 programmet. Ytterligare negativa signaler kom från Kina där regeringen kommer att vidta åtgärder för att dämpa prisuppgången på fastigheter. Det tolkas som negativt för byggsektorn.

Shanghaibörsen handlades kraftigt ner och värst drabbade var byggbolagen. En våg av negativ spekulation i att detta kommer att minska efterfrågan på de råvaror som används i byggmaterial startade. Basmetaller, järnmalm och stål föll kraftigt under veckan på dessa nyheter och nickel rörde sig som vanligt mest utav basmetallerna. Enbart under torsdagen föll den volatila metallen över 3 % och veckans fall har raderat årets uppgång för basmetallerna. Vi håller kvar vår tro på högre priser på basmetaller och tycker att veckan givit ett bra ”buy on dip” läge.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Kopparpris och nickelpris - 22 februari 2013

Trots nedgången under veckan tror vi på högre priser på basmetaller och ser istället möjlighet till ”buy on dip”. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Guldet faller – precis som vi tänkt!

Vår handelsrekommendation att sälja guld från förra fredagen har slagit väl ut. Guld kom snabbt på fall och bröt ner genom de tekniska motstånden på 1650 och 1600. Ytterligare fall blev det efter Feds protokoll då marknaden började prisa ur QE3. Från utskicket i fredags till lägsta nivån under torsdagen hade guldet tappat 4,9 %. Vi fortsätter tro på lägre guldpris men understryker att det är ett attraktivt läge att ta hem en bra vinst på kort tid.

Förutom guldet, som under veckan tappat 2,59 %, har palladium, platinum och silver tappat mellan 4-5 %. Senaste 5 dagarna har vårt index för ädelmetaller fallit med 4,35 %. I Indien, världens största köpare av guld, diskuteras ytterligare en höjning av importskatten från nuvarande 6 % till 8 %. Skatten skulle användas för att minska budgetunderskottet.

Utveckling på spotpris för silver och guld

Med ljusare konjunktur och potentiellt stigande räntenivåer ser vi ytterligare press på guldet som troligt. Vi tror på: GULD S H

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Energi

Läge för ”buy on dip”

Olja har fallit i det negativa sentimentet och ytterligare påspätt av riktigt stora säljordrar i amerikanska WTI oljan som fick Brentoljan med sig nedåt. Produktionen i USA är uppe på högsta nivån sedan 1992 och producerar dryga 7,1 miljoner fat per dag. Vi håller fast vid vår positiva syn trots nedgången och förlitar oss på att den ljusnande konjunkturen kommer ge stöd till oljan framöver. Fallet under veckan är ungefär 3 % och även här ser vi det som ett ”buy on dip” läge för den riskvillige. Försök att fånga kniven!

Elmarknaden handlas oförändrat över veckan med visst stöd från en försvagad energibalans (-11.87 TWh mot normalt se nedan i blått). Väderprognoserna visar normala temperaturer och nederbörd för de kommande 10-dagarna så vi behåller vår neutrala vy. Utsläppsrätterna föll 15 procent efter miljöutskottets röstning kring backloadingförslaget som inte visade på den majoritet man kanske hoppats på. Köpintresset visade sig dock vara ganska stort efter fallet och marknaden handlas åter kring de ca 5 euro vi räknat med. Frågan tas sannolikt vidare till ministerrådet och först efter kvalificerad majoritet där och ett ja i parlamentet kan vi få se ytterligare köpintresse.

Olja, pris på brent - Energibalans

Den råvarugrupp som är mest beroende av den globala konjunkturen är Energi och med en starkare konjunktur ser vi positivt på utvecklingen för denna sektor. Vi tror på: ENERGI H

Livsmedel

Kina fortsätter köpa sojabönor

Sojabönor har stigit kraftigt under veckan med fortsatt stark amerikansk export (som vanligt med Kina som största köpare). I Brasilien fortsätter skörden utan större problem, drygt 20 procent av skörden bedöms vara avklarad. USDA beräknar årets kommande amerikanska sojaskörd till rekordhöga 93 miljoner ton, upp 12,9 procent jämfört med förra året. Stark efterfrågan och låga lagernivåer driver upp priserna och på kort sikt är det svårt att se en nedsida för sojan. Faller USDA:s prognos väl in för årets skörd lär vi dock få se klart lägre priser längre fram på året, grödan ska dock först sås och mycket kan hända innan skörd. Priset på majs har fallit under veckan efter nederbörd fallit över de amerikanska majsregionerna – mer önskas men oron har lindrats. Längst ned i de södra delarna av USA har sådden redan startat, i de mer viktiga majsregionerna längre norrut är det dock ännu för kallt och torrt. I Argentina har det fallit lite mer regn, vilket helt klart gynnar den relativt nysådda majsen, nästa vecka ser dock ut att bli lite torrare. Med förbättrad väderlek i både USA och Sydamerika finns all möjlighet för priserna att falla ytterligare. USDA uppskattar nu kommande amerikanska majsskörd till 35 procent över förra året med rekordhöga 369 miljoner ton.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Prisfallet på kaffe sedan mitten av januari har till stor del berott på fortsatt höga lager av både Arabica – och Robustakaffe, dock har lagren av Robusta halverats från rekordåret i juli 2011. Centralamerikas export kan komma att minska 30 procent då svampsjukdomen spridit sig i stora delar av regionen efter kraftiga skyfall och längre perioder av torka. Det återstår att se om välfyllda lager och goda skördar från övriga länder kan komma att täcka bortfallet i Centralamerika. För apelsinjuice har en bakteriesjukdom skadat delar av den amerikanska apelsinodlingen. Man befarar att 10-15 procent av skörden i Florida, världens näst största exportör, kan skadas. Dessutom har temperaturer under normalen orsakat frost i samma område, vilket har fått priset på apelsinjuiceterminen att stiga 10 procent sen årsskiftet.

Prisutveckling för sojabönor på CBOT

Även om vår syn på soja, majs och vete fortfarande är att normalt väder ska få priserna att falla så håller vi neutral vy för denna sektor på grund av riskerna för fortsatt torrt väder i USA.

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 22 februari 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Crude oil comment: Lack of clear direction

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent crude prices have declined by USD 2.3 per barrel (2.8%) since Monday’s opening, driven by fundamental market factors. The current price is near its weekly low at USD 81.8 per barrel, down from Monday’s high of USD 84.5 per barrel.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The price has fallen by nearly USD 1 per barrel since yesterday afternoon. This week’s downward trend can be attributed to three main factors:

1. Upcoming OPEC+ Meeting:

OPEC+ is scheduled to meet on June 1st for the Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC). Initially planned as a physical meeting in Vienna, it will now be fully digital, suggesting no major discussions or changes. We anticipate that the meeting will result in the extension of current production cuts into Q3 2024. OPEC+ aims to signal a tight yet well-supplied market, maintaining the status quo and minimizing significant market reactions.

2. U.S. Inventory Report:

Wednesday’s U.S. inventory report had a bearish impact on the market, showing a build in commercial crude inventories (excl. SPR) by 1.8 million barrels, contrary to the expected 1.9-million-barrel draw. This was slightly more bullish than the American Petroleum Institute (API) forecast of a 2.5-million-barrel increase released on Tuesday.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Commercial crude inventories now stand at 458.8 million barrels, about 3% below the five-year average for this time of year. This build is counter-seasonal, as we usually see a draw at this time of the year. Gasoline inventories decreased by 0.9 million barrels, less than the anticipated draw of 1.2 million barrels. Distillate (diesel) inventories increased by 0.4 million barrels, against a consensus expectation of a 0.3-million-barrel draw, further defying typical seasonal trends and adding a bearish tone to the market, even though they remain about 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) rose by 1.3 million barrels.

Additionally, U.S. crude oil refinery inputs averaged 16.5 million barrels per day last week, an increase of 227 thousand barrels per day from the previous week. Refineries operated at 91.7% of their operable capacity, the highest since mid-January, as they ramp up following maintenance. Gasoline production averaged 10 million barrels per day, while distillate fuel production averaged 5.1 million barrels per day. A marginal improvement in refinery margins indicates healthier demand prospects leading into the driving season.

3. FOMC Minutes and Economic Concerns:

The continued decline in oil prices can also be attributed to bearish pressure from hawkish Federal Open Market Committee (FOMC) minutes, which raised concerns about persistent inflation. This could result in prolonged higher U.S. interest rates, potentially limiting future oil demand growth.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

In summary, the combined effect of the upcoming OPEC+ meeting, the U.S. inventory report, and economic concerns highlighted in the FOMC minutes has contributed to the weakening of Brent crude prices this week.

Fortsätt läsa

Analys

German solar power prices are collapsing as market hits solar saturation

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

German solar power producers got a price haircut of 87% over the past 10 days. German solar power producers have over the past 10 days received a volume weighted power price of only EUR 9.1/MWh. The average power price during non-solar-power-hours was in comparison EUR 70.6/MWh. Solar power producers thus got an 87% cut in the power price they get when they produce vs. the power price during non-solar-power-hours. This is what happens to power prices when the volume of unregulated power becomes equally big or bigger than demand: Prices collapse when unregulated power produces the most.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Massive growth in solar power installations in Germany in 2023 is leading to destruction of solar hour prices and solar profitability. Germany installed a record 14,280 MW of solar power capacity According to ’PV Magazine International’. That is close to twice as much as in 2022. Total installed solar capacity reached 81.7 GW at the end of 2023 according to ’Renewables Now’. Average German demand load was in comparison 52.2 GW. So total solar capacity reached almost 30 GW above average demand. Solar power produces the most during summer when demand is lower. The overshoot is thus much larger than the 30 GW mentioned when it matters.

The collapse in solar-hour-power-prices implies a collapse in solar power producer earnings unless the earnings of the installations are secured with subsidies or by PPAs. It also means that there is a sharp reduction in the earnings potential for new solar power projects. The exponential growth in new installations of solar capacity we have seen to date is likely to come to an abrupt halt. There is however most likely still a large range of solar power projects under construction in Germany which will be finalized before growth in new capacity comes to a halt. The problem of solar power production curbs (you are not allowed to produce at all) and solar power price destruction is likely to escalate yet higher before new growth in supply comes to a halt. 

Focus will now shift from solar production capacity growth to grid improvements, batteries and adaptive demand. All consumers are of course happy for cheap power as long as they are able to consume it when it is cheap. At the moment they can’t. But the incentive to be inventive is now super high. The focus will now likely shift from solar power production growth to grids, batteries, adaptive demand and all possible ways to utilize ”free power”. This will over time exhaust the availability of ”free power” and drive solar-hour-power-prices back up. This again will then eventually open for renewed growth in solar power capacity growth.

It is probably much worse down in the grid. What is worth noting is that these numbers are for all of Germany average. Solar power congestion is much worse in the local grids all around Germany along with local grid capacity constraints ect.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

The problem of solar power is high concentration of production: 80% of German solar production was produced during 22.3% of the hours in the year in 2023. What is also worth mentioning is that solar power production is extremely concentrated in relatively few hours per year. It produces in the middle of the day and during summer. In 2023 German solar power produced 80% of its production in only 22.3% of the hours of the year. This basically implies that once solar power production reaches 22.3% of total power supply (without batteries), then solar-hour-power-prices will likely collapse. Solar power production reached 55 TWh in 2023. That’s a lot but it is still only 12% of total demand of 458 TWh in 2023. What it means is that the acute problem of solar-hour-power-price-destruction sets in much before the ”theoretical 22.3%” mentioned above.

On the 21 Feb 2024 we wrote the following note on this issue: ”The self-destructive force of unregulated solar power” where we highlighted these issues and warned that this will likely be a process of ”First gradually. Then suddenly”.

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.

German solar power capacity makes a big leap upwards in 2023 as the energy crisis hurt everybody. Demand went down. Now there is a large overcapacity in installed solar effect vs. demand load.
Source: SEB calculations and graph, PV Magazine, Wikipedia, Blberg data on German power demand

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.

German solar power producers got an 87% price haircut on average during last 10 days vs. those who produced during non-solar-power hours.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.

Volume weighted solar power prices vs. non-solar-hours. Bigger and bigger discount.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices over the past 10 days.

Solar power production and German power prices over the past 10 days.
Source: SEB calculations and graph, data by Blbrg

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.

Solar power production and German power prices on 27 April 2024.
Source:  SEB calculations and graph, data by Blbrg
Fortsätt läsa

Analys

Firm at $85

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

This week, Brent Crude prices have strengthened by USD 1.2 per barrel since Monday’s opening. While macroeconomic concerns persist, market reactions have been subdued, with price fluctuations primarily driven by fundamental factors. Currently, the oil price stands at its weekly high of USD 84.4 per barrel, with Wednesday’s low recorded at USD 81.7 per barrel, indicating relatively normal price movements throughout the week.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The upward trajectory since Wednesday afternoon can be attributed to two main factors:

Firstly, Wednesday’s US inventory report, though mixed, conveyed a bullish sentiment to the market due to an overall decline in commercial inventories. The report from the US Department of Energy (DOE) revealed a draw in US crude inventories of 1.4 million barrels last week, surpassing consensus estimates of a 2.0-million-barrel draw –  the American Petroleum Institute’s (API) forecast of a 0.5-million-barrel build on Tuesday.

Additionally, a marginal improvement in refinery margins hints at healthier demand prospects leading up to the driving season. While commercial crude oil inventories (excluding Strategic Petroleum Reserve) decreased, standing approximately 3% below the five-year average for this period, total gasoline inventories saw a notable increase of 0.9 million barrels compared to the consensus forecast of a decrease of 1.1 million barrels. Distillate fuel inventories experienced a more moderate increase in line with expectations, rising by 0.6 million barrels but remaining approximately 7% below the five-year average. Overall, total inventories (crude + gasoline + distillate) showed a marginal increase of 0.1 million barrels, coupled with a 1% improvement in refinery utilization to 88.5% last week (see pages 11 and 18 attached).

The substantial draw in commercial crude inventories, particularly compared to the typical seasonal build, has emerged as a key price driver (see page 12 attached).

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Secondly, the third consecutive day of oil price gains can be attributed to renewed optimism regarding US rate cuts, supported by positive US jobs data suggesting potential Federal Reserve rate cuts this year. This optimism has boosted risk assets and weakened the dollar, rendering commodities more appealing to buyers.

In a broader context, crude oil prices have been moderating since early last month amidst easing tensions in the Middle East. Attention is also focused on OPEC+, with Russia, a key member, exceeding production targets ahead of the cartel’s upcoming meeting. Expectations are widespread for an extension of output cuts during the next meeting.

Conversely, providing support to global crude prices is the Biden administration’s intention to increase the price ceiling for refilling US strategic petroleum reserves to as much as USD 79.99 per barrel.

With geopolitical tensions relatively subdued, but lingering, the market remains vigilant in analyzing data and fundamentals. Our outlook for oil prices at USD 85 per barrel for 2024 remains firm and attainable for the foreseeable future.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära