Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 15 mars 2013

Publicerat

den

Handelsbanken - Råvarubrevet - Nyhetsbrev om råvaror

Handelsbanken - Råvarubrevet inklusive ädelmetallerRåvaror allmänt

Makro ställs mot politik, ännu en gång

Drivkraften i närtid är främst det osäkra valutfallet i Italien. Även om vissa datautfall som inköpschefsindex för EMU-området och Kina varit något sämre än väntat har dataskörden överlag varit fortsatt god. Börsrallyt har fortsatt att sätta avtryck i företagens och hushållens stämningsläge, skattehöjningar och nedskärningar till trots. Råvaror har planat ut efter februari månads branta fall.

Den bild vi har av makroutvecklingen ger stöd för bred uppgång för råvaror. För den amerikanska ekonomin handlar det mycket om att hushållen svarar mot den förbättring som äger rum på bostadsmarknaden. Trots att bostadsmarknaden överraskade positivt under hela 2012 har marknaden inte dragit några större växlar för vad det innebär för konsumenternas välbefinnande. Ingen räknar idag med att ”den amerikanska konsumenten” kommer tillbaka på allvar. Men tänk om!

Skattehöjningar, nedskärningar och kanske även en minskning av federala utgifter i slutet av april utgör motvindar i USA. Detta har dock hittills motverkats av positiva förmögenhets- och sentimentseffekter. Som vanligt är läget i EMU-området värre. Det italienska valet resulterade i ett oklart parlamentariskt läge utan någon tydlig vinnare. Rapporter gör gällande att Bersani kommer att försöka sy ihop en bred regering tillsammans med Berlusconis allians eller delar därav. Ett sådant utfall vore marknadspositivt pga. minskad osäkerhet.

Bernanke har lugnat marknaderna, som sondmatats med lätt hökiga signaler från de senaste protokollen. Bernanke sade att ”en signifikant majoritet” bland röstande ledamöterna är för nuvarande penningpolitik. Han tonade även ned riskerna med den lätta penningpolitiken, vidhöll att Fed kan hålla köpta obligationer till förfall och att det inte är aktuellt att sänka köptakten ännu.

SHB Råvaruindex (USD) den 15 mars 2013

Basmetallerna

Kina ökar produktionstakten

Kineserna har dragit upp produktionstakten på såväl basmetaller som stål visar färsk statistik. 2.21 miljoner ton stål per dag produceras och All-time-high vilket vittnar om god efterfrågan från både transport- och fastighetssektorn. Kina har ytterligare 35 procent i installerad kapacitet, ca 970 miljoner ton, som man inte kör utan målet är att hålla produktionstakten i nivå med efterfrågan kring ca 700 miljoner ton.

På Aluminium har produktionstakten ökat med 15 procent YoY till och betydande smältkapacitet installeras nu i de Nordvästra provinserna. Oroande kan tyckas om man ser till överskottet på Aluminium men intressant när även på Kopparproduktionen ökar kraftigt (+11.9% YoY) så trenden tycks bekräfta en stor förändring i mönstret på Kinas import av råvaror. Från import av färdiga varor (raffinerad koppar exempelvis) till att i större utsträckning kontrollera förädlingen (import av koncentrat). Landet är fortfarande långt ifrån självförsörjande när det gäller raffinerad metall och den kinesiska importen kommer att förbli en stor del av den globala handeln, men inte nödvändigtvis i samma utsträckning som historiskt varit fallet. Detta kommer naturligtvis också pressa marginalerna för smält- och raffinaderier ytterligare. Vårt Basmetallindex stiger 1 procent under veckan efter att ha fallit med 6 procent under februari och vi bedömer att detta ger möjlighet att kliva in i metaller på bra nivåer.

Nedan finner du en graf ser du hur Handelsbankens Basmetallindex (rött) rört sig i förhållande till Råvaruindex (blått) och OMX 30 (grönt).

Handelsbankens Basmetallindex, råvaruindex och OMX 30

Trots nedgången under veckan tror vi på högre priser på basmetaller och ser istället möjlighet till ”buy on dip”. Vi tror på: BASMET H

Ädelmetaller

Vi behåller vår negativa syn på guldet

Sedan förra veckan har guldet knappt rört sig, varken upp eller ner. Vi behåller dock vår negativa – väldigt negativa – syn på guldet, och ägnar veckans spalt åt att fördjupa resonemanget bakom vår vy. Under nästa vecka hoppas vi kunna titta närmare på guldprisets utveckling under 70-talet, vilken åtföljdes av en halvering av priset, och se om det finns likheter med det läge vi befinner oss i nu.

Det absolut viktigaste skälet till vår negativa syn är att guld inte behövs. Alla överlever vi utan guld – till skillnad från spannmål – och vi behöver inte guld vare sig när vi bygger hus, broar, bilar eller mobiltelefoner. Många av oss vill ha guld, men ingen behöver guld. Detta faktum gör att guldets dynamik är väsensskild från övriga råvaror. Vi köper guld som en värdebevarare, som inflationsskydd, eller som en ren spekulation. Och naturligtvis för att det är en vacker utsmyckare och statussymbol att bära synligt.

Problemet med allt detta är att det krävs fantastiskt mycket nya köpare bara för att hindra guldet från att falla i pris. Det produceras guld för runt 170 miljarder dollar varje år, guld som måste köpas av de som hoppas kunna sälja det till ett ännu högre pris till någon annan. Eller sätta det på fingret eller runt halsen. För allt guld som någonsin producerats finns fortfarande, så man kan säga att lagernivån är god.

Så, glöm resonemang om att det är tilltagande riskaptit som kommer att sänka värdet på guld, det är bara triggern till att priset nu börjat falla. Det är guldets totala brist på nytta som kommer att sätta rätt värde i slutändan.

Guldprisets utveckling 2012 - 2013

Starkare dollar och högre räntor blir utmanande för guldet samtidigt som inflationen väntas vara låg under året. Vi tror på: GULD S H

Energi

Oljan finner stöd

Oljan återhämtar sig mot slutet av veckan efter positiva amerikanska arbetslöshetssiffror och en svagare dollarutveckling. Samtidigt som Sudan meddelat att man beordrat alla utländska oljebolag och operatörer att återuppta oljeproduktionen (350kbpd) efter avmilitarisering i området kring gränsen mot södra Sudan, finner oljan fortsatt stöd från risk för produktionsbortfall. President Obama besöker Israel nästa vecka och diskussioner kring Iran´s kärnvapen och en förlängning av sanktionerna är självklart en intressant punkt på agendan. OPEC har dock signalerat att man är beredd att skruva upp produktionen med ytterligare 300kb (+1.2%) under de kommande veckorna för att täcka upp efterfrågan så fundamentalt är det svårt att motivera köp på dessa nivåer. Däremot verkar oljan finna stöd på strax under 110 så vi bedömer att potential just nu finns på uppsidan. Lägg därtill en fortsatt backwardation (avdrag) på Brentterminerna om ca 6 procent 1 år ut vilket gynnar ett innehav.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Elen oförändrad över veckan, samtidigt som kalla och torra prognoser verkar för uppsidan backar energikol (-2%) och utsläppsrätterna tillbaka vilket resulterar i en stillastående marknad. Så länge vi inte får en kraftigt förändrad energibalans (förväntas vara -11.5 TWh mot slutet av nästa vecka) eller brytpris på kol är det svårt att vara annat än neutral.

Vad gäller utsläppsrätterna anordnade man i veckan en icke bindande testomröstning inom EU Parlamentet (vilken för övrigt gick igenom) och det är i dagsläget väldigt osäkert när den officiella omröstningen sker, senaste datum är angivet till den 15e april. Därefter inleder man diskussionerna kring strukturen för hela systemet. Mer information för den som är intresserad finns att läsa på EU Kommissionens hemsida.

Brent-terminen, råolja maj 2013

Den råvarugrupp som är mest beroende av den globala konjunkturen är Energi och med en starkare konjunktur ser vi positivt på utvecklingen för denna sektor. Vi tror på: ENERGI H

Livsmedel

Ökad europeisk veteproduktion

Terminspriserna på vete noteras upp sedan förra veckan i både Chicago och Paris. Uppgången är delvis en följd av något torrare och varmare väderlek för det amerikanska höstvetet, vilket inte gynnar grödan inför våren. Större amerikansk export än väntat har även det bidragit till prisuppgången.

I EU har nederbörd i söder saktat upp vårbruket i en del regioner samtidigt som klart kyligare väder och en del snö fördröjer vårbruket i norra Europa. EU-kommissionen spår den högsta europeiska veteskörden på fem år med 140 miljoner ton, upp 6,2 procent från förra året. I dagsläget upplevs bara problem i Storbritannien och norra Frankrike som båda fått för mycket regn. I Ukraina har det fallit regn eller snö i de centrala och norra delarna vilket fördröjer vårbruket, landets södra delar är dock mildare och torrare. Andelen utvintring uppskattas till omkring 9 procent, klart lägre än förra årets 25 procent. Ryssland är med tanke på begränsat snötäcke i en del sydliga regioner något för kallt. Förutom torrt väder för höstvetet i USA och än så länge relativt små problem i EU finns det i dagsläget inte mycket som oroar och all anledning att tro på en ökad global veteproduktion. Även för den amerikanska majsen, vilken har stor påverkan på vetet, har situationen förbättrats. Givet inga större väderproblem bör vi kunna vänta oss fortsatt lägre priser lite längre fram på året.

På kaffemarknaden väntas rekordskördar i Brasilien där produktionen beräknas öka från 47 till 48 miljoner bags (1 bag = 60 kg) för säsongen 2013/-14. Kaffe är en varannan-år-råvara och efter ett år (2012) med rekordskördar brukar normalt året efter innebära ett produktionsbortfall med omkring 30 procent. Men med bättre beskärningsteknik och ökat antal planterade träd per hektar har man i år lyckats minska produktionsbortfallet till omkring 10 procent. Vi har med anledning av detta noterat fallande priser efter en svajig tid med delvis stigande priser som följd av oroligheterna kring svampsjukdomar i Centralamerika. Juice är en av råvarorna som stigit mest i år, upp 18 procent sedan årsskiftet.

Torkan i Florida fortsätter drabba apelsinodlingen och torrare väder väntas de kommande två veckorna. Regnsäsongen drar i gång i juni men mycket mer regn behövs. I förra veckan sänkte det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA sin prognos för apelsinproduktionen i Florida med 1,8 procent vilket fått priset på apelsinterminen att skjuta i höjden.

Handelsbankens livsmedelsindex samt juicepriset

Vi behåller vår negativa syn för soja, majs och vete, trots riskerna för torrt väder i USA. Normal väderlek bör ge press på spannmålspriserna. Vi tror på: LIVSMEDEL S H

Handelsbankens Råvaruindex

Handelsbankens råvaruindex 15 mars 2013

Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av global produktion och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Analys

Crude oil comment: Stronger Saudi commitment

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have dropped by roughly USD 2 per barrel (2.5%) following Saudi Arabia’s shift towards prioritizing production volume over price. The Brent price initially tumbled by nearly USD 3 per barrel, reaching a low of USD 70.7 before recovering to USD 71.8. The market is reacting to reports suggesting that Saudi Arabia may abandon its unofficial USD 100 per barrel target to regain market share, aligning with plans to increase output by 2.2 million barrels per day starting in December 2024.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

This move, while not yet officially confirmed, signals a stronger commitment from Saudi Arabia to boost supply, despite market expectations that they might delay the increase if prices remained below USD 80. If confirmed by the Saudi Energy Ministry, further downward pressure on prices is expected, as the market is already pricing in this potential increase.

For months, the market has been skeptical about whether Saudi Arabia would follow through with the production increase, but the recent rhetoric indicates that the Kingdom may act on its initial plan. The decision to increase production is likely motivated by a desire to regain market share, especially as OPEC+ continues to carefully manage output levels.

The latest US DOE report revealed a bullish drawdown of 4.5 million barrels in U.S. crude inventories, now 5% below the five-year average. Gasoline and distillate stocks also saw decreases of 1.5 million and 2.2 million barrels, respectively, both sitting significantly below seasonal averages. Total commercial petroleum inventories plummeted by 14.6 million barrels last week, signaling some continued tightness in the US here and now.

U.S. refinery inputs averaged 16.4 million bpd, a slight reduction from the previous week, with refineries operating at 90.9% capacity. Gasoline production rose to 9.8 million bpd, while distillate production dipped to 4.9 million bpd. Although crude imports rose to 6.5 million bpd, the four-week average remains 9.5% lower year-on-year, reflecting softer U.S. imports.

In terms of US demand, total products supplied averaged 20.3 million bpd over the past four weeks, a 1.4% decline year-over-year. Gasoline demand saw a slight uptick of 2.1%, while distillate and jet fuel demand remained relatively flat.

The easing of geopolitical tensions between Israel and Hezbollah has also contributed to the recent price dip, with hopes for a potential ceasefire easing regional risk concerns. Additionally, uncertainty persists around the impact of China’s monetary easing on future demand growth, adding further downward pressure on prices.

US DOE inventories, change in million barrels per week
US Crude & Products inventories (excl SPR) in million barrels
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil comment: Tight here and now

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have risen by USD 2.75 per barrel (3.7%) since the start of the week, now trading at USD 74.5 per barrel. This price jump follows significant macroeconomic developments, most notably the Federal Reserve’s decision to implement a “larger” rate cut of 0.50 percentage points, bringing the target range to 4.75-5.00%. The move, driven by progress in managing inflation, reflects the Fed’s shift in focus towards supporting the labor market and the broader economy. Initially, the announcement led to market optimism, boosting stock prices and weakening the US dollar. However, equity markets quickly reversed as concerns grew that the aggressive cut might signal deeper economic issues.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

In the oil market, the softer monetary policy outlook has fostered expectations of stronger future demand, supporting a more likely bullish outlook for crude prices further out. Despite this, speculative positions remain heavily short, particularly amid ongoing worries about China’s economic recovery, as highlighted in recent comments. Still, there are near-term signals of increased Chinese crude purchases, helping to mitigate some of the market’s demand-related concerns.

On the supply side, US commercial crude oil inventories decreased by 1.6 million barrels last week, defying the API’s forecast of a 2-million-barrel increase (see page 12 attached). Gasoline and distillate inventories saw minimal changes, underscoring the persistent market tightness. OPEC+, led by Saudi Arabia, continues to play a pivotal role in stabilizing prices through prolonged production cuts, maintaining discipline (so far) in the wake of uncertainty around global demand. Despite tightness in the short term, broader demand fears, especially regarding China, are limiting more significant price increases.

Beyond inventory draws and the Fed’s double rate cut, escalating tensions in the Middle East have also contributed to the recent uptick in the oil price. Israel’s defense minister declared a “new phase” in its regional conflict, sparking concerns of a broader confrontation that could potentially involve Iran, a key OPEC producer.

Despite the recent price gains, Brent crude is still on track for its largest quarterly loss of the year, driven by China’s slowdown and ample global supply. Data from the DOE highlighted weaker demand for diesel (down 0.9% year-on-year) and jet fuel (down 1.4% year-on-year), while gasoline demand saw a slight 1.1% uptick but remained below 9 million barrels per day. However, shrinking US inventories are expected to support further price increases. Crude inventories at the Cushing, Oklahoma, in particular, are well below (!!) the five-year seasonal average, nearing critical low levels.

US DOE inventory
US crude inventories
Cushing
Fortsätt läsa

Analys

Crude oil: It’s all about macro

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Brent crude prices have surged by USD 4.5 per barrel, or 6.2%, from last week’s low, now trading at USD 73.2 per barrel. The U.S. two-year yield has dropped to its lowest level since September 2022, while the dollar has weakened significantly due to rising expectations of lower interest rates. Yesterday, the S&P rose by 0.3%, while the Nasdaq fell by 0.5%. A weaker dollar boosted Asian currencies this morning, and heightened expectations of a rate hike in Japan contributed to a 1.8% drop in the Nikkei, driven by a stronger yen.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

The recent rally in crude prices is underpinned by several factors, with macroeconomic signals weighing heavily on demand outlooks. A key driver is speculation that the Federal Reserve may implement a double interest rate cut tomorrow. While the Fed’s guidance has been vague, most analysts anticipate a 25 basis points cut, but markets are leaning toward the possibility of a 50 basis points cut. Significant volatility in FX markets is expected. Regardless of the size of the cut, looser monetary policy could stimulate energy demand, leading to a more bullish outlook for oil further along the curve.

In addition, China is showing stronger indications of increasing crude oil and product purchases at current price levels. Net crude and product imports in China rose by 20% month-on-month in August, though they remain 2.2% lower year-on-year in barrels per day. While still below last year’s levels, this uptick has eased concerns of a sharp decline in Chinese demand. Supporting this trend, higher dirty freight rates from the Middle East to China suggest the country is buying more crude as prices have pulled back.

Despite this, bearish sentiment remains in the market, particularly due to record-high speculative short positions driven by concerns about long-term demand, especially from China. This dynamic has resulted in oil prices behaving more like equities, with market participants pricing in future demand fears. However, the market remains tight in the short term, as evidenced by low U.S. crude inventories and continued OPEC+ production cuts. OPEC+, led by Saudi Arabia, has maintained its cuts in response to lower prices, supporting oil prices below USD 75 per barrel.

U.S. crude inventories have consistently drawn down, and OPEC+ continues to withhold significant supply from the market. Under normal circumstances, this would support higher prices, but ongoing concerns about future demand are keeping prices suppressed for now.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära