Följ oss

Analys

SHB Råvarubrevet 14 februari 2014

Publicerat

den

SHB Handelsbanken - Tradingcase råvaror - Analys

Råvaror allmänt: Yrvädret kom en februariafton

Veckans analyser på råvarorOptimismen i början av året fick sig en törn, men har kommit tillbaka relativt snabbt. Börser i väst har återhämtat den största delen av fallet och marknaden drar slutsatsen att den senaste tidens överraskande svaghet i amerikansk data (ISM och payrolls), är tillfällig. I den mån vädret ligger bakom avmattningen i data skulle effekten kunna bestå även i februari. Vi tror dock att investerare kommer att vara betydligt mer obekväma med en sådan tolkning om både sysselsättningsökningen och ISM skulle ligga kvar på januarinivåer. Därmed blir ISM och sysselsättningsdata än mer avgörande för marknaden i samband med release i början av mars.

I samband med Yellens jungfrutal i veckan indikerade hon att betydligt mer än några låga sysselsättningssiffror krävs för att Fed skall avvika från inslagen taper-linje (vilket bekräftade en av hörnpelarna i vår vändning till köp på guld). Oron för tillväxtmarknader finns kvar, men marknaden drar slutsatsen att de länder som är har de tydligaste problemen (Argentina, Turkiet, Sydafrika) är för små finansiellt och realt för att gunga den globala båten.

Förutsättningarna för en amerikanskt ledd global återhämtning är på pappret bättre än på länge. De senaste årens stigande tillgångspriser och kraftiga ihopspreadningar talar för att den sedvanliga feedback-loopen ger en skjuts in i realekonomin. Dessutom är finanspolitiken en mindre motvind jämfört med de senaste åren. Till och med euroområdet har överraskningspotential mot bakgrund av den signifikanta lättnaden i finansiella förhållanden som har blivit följden av ECB:s backstop. I Kina är det dock slagigt, importdata för koppar, järnmalm, soja och olja kom under veckan på 3 års högsta för januari månad. Tillsammans med en motstridig uppgift om starkare än väntad export/import anar vi viss nyårsledighetseffekt i data. Data under mars kommer bli ovanligt viktig, både från Kina och USA.

SHB-index på råvaror

Basmetaller: Kinas importdata på 3 års högsta

Basmetallerna fortsätter att handlas upp något även denna vecka. Under februari har vårt basmetallsindex stigit med 2,2 %. Importdata för januari från Kina visar på rekordhög import på bland annat koppar. Risk finns dock att den höga siffran har påverkats av kinas nyår då tullverket pappersarbetet forcerats inför nyårsledigheten. Vi väntar med andra ord att februaris import kommer in betydligt svagare.

Väldigt intressant utveckling på aluminium där den fysiska premien (i grönt nedan) skjutit iväg som ett resultat av höga lager (blå kurva nedan 7.234 miljoner ton nedan) / långa köer på grund av de contangoaffärer och börsens svårigheter att lösa flaskhalsarna som vi tidigare skrivit om. Samtidigt ser vi en starkare efterfrågan, framför allt i USA, där flertalet hamnat korta efter att man dragit ned närmare 600,000 ton kapacitet (USA som producerade ca 4.9 miljoner ton 2013 står för 10% av den gloabal produktionen där Kina är ledande med 21.9 miljoner ton rapporterat och uppskattningsvis 2.4 miljoner ton orapporterat. Vi förväntar oss att aluminium stiger något under året men att det stora överskottet först börjar betas av mot slutet av 2015. Såväl Rusal, Alcoa och Rio Tinto har aviserat neddragningar vilket ger stöd för priset.

Aluminium 3mån pris (rött), fysisk premie (grönt), globala lager (blå)

Låga prisnivåer, exportstopp av oförädlad nickelmalm från Indonesien och det faktum att 40 % av gruvorna går med förlust på dagens prisnivå. Vi tror på: LONG NICKEL H

Ädelmetaller: Ytterligare en bra vecka för guldet

Vi noterar en bra vecka för samtliga ädelmetaller, guldet har t. ex. stigit med drygt 3,2 procent sedan förra veckans brev. Vi är ju sedan ett par veckor nu positiva på ädelmetaller – särskilt guldet – drivet av ett par orsaker. Vårt resonemang – som dessutom mynnade ut i ett Trading Case den 31 januari – baserades på att konsensus blivit negativa på guld (det brukar löna sig att gå emot strömmen), att Feds begynnande åtstramning inte haft negativ påverkan på guldet, och att utflödena ur guld ETF-er verkar ha avstannat. Vidare trodde vi att den uppseglande emerging markets-oron kunde leda till ”säkerhamn” flöden in i guld, och att Indien och Kina nu kan komma att köpa en något större del av den fysiska produktionen.

När vi nu tittar på dessa faktorer så noterar vi att – som nämnts i inledningen av brevet – Yellens tal i veckan, som signalerade åtstramning, inte hade negativ påverkan på guldet denna gång heller, och att flödet till ETF för första gången på väldigt länge varit starkt positivt. Därtill har en återhämtning i den globala riskaptiten – som lett till börsuppgångar världen över, och återhämtning i emerging-valutor – inte heller skapat någon nedgång i guldpriset. Vi är sammantaget fortsatt starka i vår positiva syn efter ytterligare en vecka med positiv prisutveckling.

Guldpris på Comex och totalt guldinnehav för ETF-fonder

Efter en lång tid av negativ vy för guldet har vi bytt fot och tror på stigande pris. Vi tror på: LONG GULD H

Energi: Elpriset tyngs av det milda vädret

Det räcker med att titta ut genom fönstret så förstår ni hur resten av elmarknaden resonerar, vädret är just nu den styrande faktorn och prognoserna pekar på fortsatt våta och milda scenarion vilket gör att vi närmar oss den tidigare lågpunkten för Q2-14. Vi har en svag fysisk marknad där spoten överraskar negativt mot slutet av veckan samt en nedskrivning av vattenvärdena i nivå med var brytpriset ligger. Utsläppsrätterna, rosa i graf, som stigit 30 procent under året efter mer konkreta förslag kring att minska överskottet faller tillbaka något samtidigt som kolet, i grönt nedan, handlas oförändrat. Vi behåller en neutral vy i väntan på att någon av ovan nämnda faktorer förändras.

Oljemarknaden handlas oförändrat över veckan då amerikanska arbetslöshetssiffror balanseras av vikande Libyska produktionssiffror, återigen ned till 450kbpd efter protester vid oljefälten, samt torsdagens rapport från International Energy Agency som nu är något mer positiv. IEA rapporten visar att lagren i OECD länderna föll 1.5 procent under förra kvartalet som ett resultat av en ökad efterfrågan vilket i så fall skulle innebära det största kvartalsfallet sedan 1999 för lagren. Tidigare i veckan har även OPEC och EIA reviderat upp sina prognoser för efterfrågan under 2014. På utbudssidan minskar både Irak och Saudi något (9.82 mfpd i december), säkerligen med stöd från Libyen som ändå väntas nå en produktion om 770kfpd under året. Det skulle innebära att reservkapaciteten ökar till 1.92 mfpd vilket är en förbättring från nuvarande ca 1.5 mfpd. Summa summarum, vi står fast vid vår vy att oljan kommer att vara fortsatt köpvärd ned mot 106 med en begränsad potential uppemot 111 dollar och där en positiv rullningsavkastning tack vare terminsrabatten motiverar att ligga kvar.

Elpris, kolpris och pris på utsläppsrätter

Vi tror att det kommer ges möjligheter till god avkastning i denna range-baserade handel där oljan är köpvärd var gång den kommer ned på lägre nivåer. Vi tror på: LONG OLJA H

Handelsbankens råvaruindex

Råvaruindex

*Uppdaterade vikter från 29 november 2013
Handelsbankens råvaruindex består av de underliggande indexen för respektive råvara. Vikterna är bestämda till hälften från värdet av nordisk produktion (globala produktionen för sektorindex) och till hälften från likviditeten i terminskontrakten.

[box]SHB Råvarubrevet är producerat av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se[/box]

Ansvarsbegränsning

Detta material är producerat av Svenska Handelsbanken AB (publ) i fortsättningen kallad Handelsbanken. De som arbetar med innehållet är inte analytiker och materialet är inte oberoende investeringsanalys. Innehållet är uteslutande avsett för kunder i Sverige. Syftet är att ge en allmän information till Handelsbankens kunder och utgör inte ett personligt investeringsråd eller en personlig rekommendation. Informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Kunder bör inhämta råd från sina rådgivare och basera sina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet.

Informationen i materialet kan ändras och också avvika från de åsikter som uttrycks i oberoende investeringsanalyser från Handelsbanken. Informationen grundar sig på allmänt tillgänglig information och är hämtad från källor som bedöms som tillförlitliga, men riktigheten kan inte garanteras och informationen kan vara ofullständig eller nedkortad. Ingen del av förslaget får reproduceras eller distribueras till någon annan person utan att Handelsbanken dessförinnan lämnat sitt skriftliga medgivande. Handelsbanken ansvarar inte för att materialet används på ett sätt som strider mot förbudet mot vidarebefordran eller offentliggörs i strid med bankens regler.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Analys

Brent gains on positive China data and new attacks on Russian oil processing

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Positive China data and further attacks on Russian oil processing facilities lifts Brent yet higher. Brent crude gained 4.1% last week with a close on Friday 15 March at USD 85.3/b. Continued declines in US inventories, a bullish oil market outlook from the IEA and damages on Russia’s Rosneft Ryazan oil processing plant by Ukrainian drones helped Brent crude to break above the USD 85/b level. This morning Brent is adding another 0.4% to USD 85.7/b driven by a range of additional attacks on Russian refineries over the weekend and positive Chinese macro data also showing Chinese apparent oil demand  up 6.1% YoY for Jan+Feb.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

Brent crude is getting a steady tailwind from declining US oil inventories. Steady and continued declines in US inventories since the start of the year has been nudging the oil price steadily higher but there has clearly been some resistance around the USD 85/bl level. US inventories continued that decline in data also last week with commercial crude and product stocks down 4.7 m b. Total US stocks including SPR declined 4.1 m b to 1580 m b which is now only 2 m b above the low point on 30 December 2022 at 1578 m b. These persistent declines in US oil inventories is a clear reflection of the global market in deficit where demand is sufficiently strong, cuts by OPEC+ are sufficiently deep while US shale oil production is close to muted with hardly any growth projected from Q4-23 to Q4-24.

Bullish report from IEA last week indicates that further inventory declines is to be expected. The monthly report from IEA last week gave an additional boost to this picture as it lifted projected oil demand for 2024 by 0.2 m b/d, reduced non-OPEC production by 0.2 m b/d and thus increased its estimated call-on-OPEC by 0.4 m b/d for 2024. The world will need steadily more oil from OPEC every quarter to Q3-24 and by Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more from the group than it did in Q4-23. That is great news for OPEC+. There is no way that they’ll move away from current strategy of ”Price over volume” with this backdrop. The report from IEA last week is indicating that the gradual declines in US inventories we have seen so far this year will likely continue. And such a trend will give continued support for oil prices in the coming quarters. Oil price projections are lifted in response to this and last out is Morgan Stanley which raises its Q3-24 Brent forecast by US 10/b to USD 90/b.

SEB’s Brent crude forecast for 2024 is USD 85/b (average year) which implies that we’ll likely see both USD 70/b as well as USD 100/b some times during the year.

Attacks on Russian oil processing will mostly impact refining margins and crude grade premiums as crude supply is unlikely to be disrupted. The Ukrainian drone attacks on Russian oil infrastructure has surprised the market as many of them are deep within Russia. Facilities in Russia’s Samara region which is more than 1,000 km away from the Ukrainian border were attacked on Saturday. Oil processing plants and oil refineries are highly complex structures. If damaged by drones they can potentially be out of operation for extended periods. Plain oil transportation systems are much simpler and easier and faster to repair. The essence here is that we’ll likely not lose any oil supply while we might lose oil refining capacity due to these attacks. Most of the impact from these attacks should thus be on refining margins and not so much on crude oil prices. But when diesel cracks, gasoil cracks and gasoline cracks goes up then typically also light sweet crude prices goes up. As such there is a spillover effect from damages to Russian oil refineries to Brent crude oil prices even if we don’t lose a single drop of Russian crude oil production and supply.

Total US crude and product stocks incl. SPR has been ticking lower and lower so far this year and are now only 2 m b/d above the low-point in late December 2022. This is a solid indication that the global oil market is running a deficit.

Total US crude and product stocks incl. SPR
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR) has been ticking lower and lower so far this year. This has helped to nudge oil prices steadily higher. 

Total commercial crude and product stocks (excl. SPR)
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories

Brent crude looks very fairly priced at around USD 85/b versus current US commercial oil inventories
Source: SEB graph and calculations, Blbrg data

Call-on-OPEC by IEA: World will need more and more oil from OPEC through the year. In Q4-24 the world will need 0.8 m b/d more oil from OPEC in Q4-24 than in Q4-23.  

World will need more and more oil from OPEC through the year.
Source: SEB graph, IEA data

ARA refining margins have moved up so far this year => Refineries want to process more crude oil and thus they want to buy more crude oil.

ARA refining margins
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

Coal and nat gas prices are increasingly quite normal versus real average prices from 2010 to 2019 during which TTF nat gas averaged EUR 27/MWh and ARA coal prices averaged USD 108/ton in real-terms. In the current environment of ”normal” coal and nat gas prices we now see a darkening picture for coal fired power generation where coal is becoming less and less competitive over the coming 2-3 years with cost of coal fired generation is trading more and more out-of-the money versus both forward power prices and the cost of nat gas + CO2. Coal fired power generation will however still be needed many places where there is no local substitution and limited grid access to other locations with other types of power supply. These coal fired power-hubs will then become high-power-cost-hubs. And that may become a challenge for the local power consumers in these locations.

Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities at SEB
Bjarne Schieldrop, Chief analyst commodities, SEB

When affordable gas and expensive carbon puts coal in the corner. The power sector accounts for some 50% of emissions in the EU ETS system in a mix of coal and nat gas burn for power. The sector is also highly dynamic, adaptive and actively trading. This sector has been and still is the primary battleground in the EU ETS where a fight between high CO2 intensity coal versus lower CO2 intensity nat gas is playing out.

Coal fired power is dominant over nat gas power when the carbon market is loose and the EUA price is low. The years 2012, 2013, 2014, 2015 were typical example-years of this. Coal fired power was then in-the-money for around 7000 hours (one year = 8760 hours) in Germany. Nat gas fired power was however only in the money for about 2500 hours per year and was predominantly functioning as peak-load supply.

Then the carbon market was tightened by politicians with ”back-loading” and the MSR mechanism which drove the EUA price up to EUR 20/ton in 2019 and to EUR 60/ton in 2021. Nat gas fired power and coal fired power were then both in-the-money for almost 5000 hours per year from 2016 to 2023. The EUA price was in the middle-ground in the fight between the two. In 2023 however, nat gas was in-the-money for 4000 hours while coal was only in-the-money for 3000 hours. For coal that is a dramatic change from the 2012-2015 period when it was in the money for 7000 hours per year.

And it is getting worse and worse for coal fired generation when we look forward. That is of course the political/environmental plan as well. It is still painful of course for coal power.

On a forward basis the cost of Coal+EUA is increasingly way, way above the forward German power prices. Coal is basically out-of-the money for more and more hours every year going forward. It may be temporary, but it fits the overall political/environmental plan and also the increasing penetration of renewable energy which will push aside more and more fossil power as we move forward. 

But coal power cannot easily and quickly be shut down all over the place in preference to cheaper nat gas based power. Coal fired power will be the primary source of power in many places with no local alternative and limited grid capacity to other sources of power elsewhere.

The consequence is that those places where coal fired power generation cannot be easily substituted and closed down will be ”high power price hubs”. If we imagine physical power prices as a topological map, geographically across Germany then the locations where coal fired power is needed will rise up like power price hill-tops amid a sea of lower power prices set by cheaper nat gas + CO2 or power prices depressed by high penetration of renewable energy.

Coal fired power generation used to be a cheap and safe power bet. Those forced to rely on coal fired power will however in the coming years face higher and higher, local power costs both in absolute terms and in relative terms to other non-coal-based power locations.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive both versus the cost of nat gas + CO2 and versus forward German power prices. Auch, it will hurt more and more for coal fired power producers and more and more for consumers needing to buy it.

Coal fired power in Germany is increasingly very expensive
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

And if we graph in the most efficient nat gas power plants, CCGTs, then nat gas + CO2 is today mostly at the money for the nearest three years while coal + CO2 is way above both forward power prices and forward nat gas + CO2 costs. 

EUR/MWh
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data

Number of hours in the year (normal year = 8760 hrs) when the cost of coal + CO2 and nat gas + CO2 in the German spot power market (hour by hour) historically has been in the money. Coal power used to run 7000 hours per year in 2012-2016, Baseload. Coal in Germany was only in-th-money for 3000 hours in 2023. That is versus the average, hourly system prices in Germany. But local, physical prices will likely have been higher where coal is concentrated and where there is no local substitution for coal in the short to medium term. Coal power will run more hours in those areas and local, physical prices need to be higher there to support the higher cost of coal + CO2.

Number of hours in the year
Source: SEB calculations and graph, Blbrg data
Fortsätt läsa

Analys

War-premium back on the agenda?

Publicerat

den

SEB - analysbrev på råvaror

During yesterday’s trading session, Brent Crude made significant gains, marking the largest increase in global oil prices in approximately five weeks. The front-month contract is presently trading at USD 84.3 per barrel, reflecting a robust increase of USD 2.55 per barrel (above 3%) compared to Monday morning’s opening price.

Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB
Ole R. Hvalbye, Analyst Commodities, SEB

Furthermore, US crude inventories, excluding those held in the Strategic Petroleum Reserve (SPR), experienced a notable decline for the first time in seven weeks. This decline suggests a heightened global demand for crude oil, which has played a pivotal role in driving up prices (further details below).

Additionally, of considerable significance is Ukraine’s unexpected success in executing precise drone strikes targeting key Russian oil infrastructure. Yesterday, Ukrainian drone strikes triggered a fire at Rosneft’s Ryazan plant, which has a daily production capacity of 340,000 barrels near Moscow. This facility is a significant provider of motor fuels for the capital region and stands as one of Russia’s largest crude-processing facilities. Notably, this incident marks the third Ukrainian drone attack on Russian refineries this week, following similar incidents at the Novoshakhtinsk and Norsi refineries.

Ukrainian strikes in Russian territories ”appear to aim at disrupting, if not influencing, the Russian elections,” Putin stated in an interview with the RIA Novosti news service released Wednesday. He added, ”Another objective seems to be securing leverage for potential negotiation purposes.”

i.e., we believe the statements suggest that Ukrainian strikes in Russian regions are perceived by Putin as strategic moves with dual purposes. Firstly, they are seen as attempts to disrupt or influence the upcoming elections in Russia, potentially destabilizing the political landscape or casting doubt on the legitimacy of the electoral process. Secondly, they are interpreted as efforts to gain leverage in possible negotiation scenarios, implying that Ukraine seeks to strengthen its bargaining position by demonstrating its capability to inflict economic and strategic damage on Russia.

From a market perspective, it’s crucial to highlight the escalating conflict between Ukraine and Russia, which poses a significant threat to global energy markets. Russia’s role as a major oil and gas supplier is paramount, and any disruptions in its energy infrastructure could lead to widespread supply shortages and price volatility worldwide. The recent drone strikes are a clear reminder that geopolitical tensions continue to impact global oil markets. The fading ”war-premium” should now be factored in more significantly, indicating a need to brace for increased volatility ahead.


An overall significant drawdown of US inventories. In the U.S., commercial crude oil inventories, excluding those in the Strategic Petroleum Reserve, dropped by 1.5 million barrels from the prior week to 447.0 million barrels, about 3% below the five-year average. Total motor gasoline inventories fell by 5.7 million barrels, also about 3% below the five-year average. Distillate fuel inventories rose by 0.9 million barrels, approximately 7% below the five-year average. Propane/propylene inventories increased by 0.7 million barrels, marking an 8% rise compared to the five-year average.

Overall commercial petroleum inventories decreased by 4.7 million barrels. Over the past four weeks, total products supplied averaged 19.9 million barrels per day, up by 1.0% from the same period last year. Motor gasoline product supplied averaged 8.7 million barrels per day, down by 1.3% from the same period last year. Distillate fuel product supplied averaged 3.7 million barrels per day over the past four weeks, up by 0.5% from the same period last year. Jet fuel product supplied increased by 2.0% compared to the same four-week period last year.

Fortsätt läsa

Populära