Följ oss

Nyheter

SEB lanserar certifikat på elpriset

Publicerat

den

SEB lanserar Bull & Bear på elpris för placerare

Bull & bear certifikat på elpriset för investerareDet har tidigare varit svårt för andra aktörer än elbolagen, de stora industriföretagen och stora finansiella investerare att placera i elmarknaden, dvs investera i elpriset. Men den 31 augusti 2012 lanserade SEB börshandlade certifikat där avkastningen är kopplad till utvecklingen i derivatbörsens terminskontrakt på el.

SEB erbjuder sedan i fredags möjligheten att handla med fem olika elcertifikat.

Om du tror på ett stigande elpris finns dessa tre certifikat:

  • EL S (ingen hävstång)
  • BULL EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BULL EL X4 S (daglig hävstång 4)

Om du tror på ett fallande elpris finns dessa två certifikat:

  • BEAR EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BEAR EL X4 S (daglig hävstång 4)

Elmarknaden är volatil och erbjuder därför möjlighet till hög avkastning, och risk ska tilläggas. Samtidigt är korrelationen låg mot tillgångsslag som aktier, räntor och valutor men även mot andra råvaruplaceringar. Det gör en investering i el attraktiv som komplement i en väldiversifierad portfölj eller som ren spekulationsprodukt. Den höga volatiliteten gör att en investerare bör bevaka sin position i elmarknaden aktivt.

Spotmarknad och derivatmarknad

Det är mycket viktigt att hålla isär den fysiska spotmarknaden och derivatmarknaden. Till exempel påverkar hydrologin i främsta hand spotmarknaden som ligger till grund för elbolagens rörliga elpris till konsumenter. Men även terminerna på derivatbörsen, vars utveckling replikeras i SEBs investeringsinstrument, påverkas. Elmarknaden är visserligen komplex men genom att följa ett fåtal grundläggande faktorer kommer man långt i förståelsen av prisbildningen.

Läs artikeln Den nordiska elmarknaden och elpriset för en ordentlig genomgång av marknaden och vad som påverkar elpriserna.

Nyheter

Iberdrola, en av världens största anhängare av vätgas tvärvänder, vill ha kärnkraft

Publicerat

den

Ignacio Galán, ordförande för Iberdrola

Den spanska energijätten Iberdrola som är stora inom vindkraft har varit en av de globalt största anhängarna av grön vätgas. Nu har man dock kommit till slutsatsen att det inte är vägen framåt. Bolagets ordförande Ignacio Sanchez Galan höll i veckan ett tal där han lyfte fram att vätgas har tappat sitt momentum och att utsikterna nu är osäkra.

Ignacio Sanchez Galan lyfter nu fram att kärnkraft är absolut avgörande för att kunna hålla ljuset tänt när efterfrågan på elektricitet ökar. Baskraften den ger är helt avgörande. Han säger att åtminstone måste nuvarande kärnkraftverk fortsätta drivas. Han säger det med bakgrunden att Spanien har bestämt sig för att fasa ut kärnkraften.

Spanien använder idag stora mängder fossilgas. Viljan att använda dyr vätgas finns inte längre. Landet står nu i princip och väljer mellan fossilgas och kärnkraft som stabil baskraft.

Fortsätt läsa

Nyheter

Bill Gates kärnkraftsstartup TerraPower skriver avtal med datacenterföretag för storskalig etablering

Publicerat

den

Kärnkraftverk från TerraPower

Bill Gates var en av de första att satsa på en ny generation av kärnkraft. Länge mötte hans TerraPower lågt intresse, men eftersom han inte var beroende av investerare kunde utvecklingen fortgå. TerraPower är nyskapande på flera sätt. För det första är det en natrium-snabbreaktor (sodium fast reactor). För det andra så har kärnkraftverket en storskalig termisk energilagring, vilket gör att reaktorn kan producera på konstanta 345 MW, men vad som levereras ut kan skruvas upp till 500 MW vid behov och på samma sätt skruvas ner till 100 MW under drygt 5,5 timmar. Kärnkraftverket kan således matcha sol- och vindkraftens flyktighet och människors olika behov över dygnet. Den första anläggningen började byggas för ett halvår sedan i Wyoming och är planerad att vara i drift 2030.

Storskalig etablering med Sabey Data Centers

I tisdags meddelade TerraPower och Sabey Data Centers (SDC) att de har ingått ett omfattande samförståndsavtal i syfte att använda TerraPowers kärnkraftverk på både nuvarande och kommande datacenter som SDC driver. Företagen ska utforska flera olika samarbetsstrukturer på projekten.

”TerraPower är i grunden ett innovationsdrivet företag och vi är mycket glada över att samarbeta med Sabey för att möta datacenters ökande energibehov med rena, tillförlitliga och anpassningsbara lösningar som Natrium-tekniken”, säger Chris Levesque, TerraPowers VD och koncernchef. ”Energisektorn förändras i en aldrig tidigare skådad takt efter decennier av ”business as usual”, och meningsfulla framsteg kommer att kräva strategiskt samarbete mellan olika branscher. Tillsammans kan vi se till att avancerad kärnteknik spelar en viktig roll för att säkra ett rent och motståndskraftigt energinät.”

”Sabey Data Centers är dedikerade till att vara banbrytande inom hållbara energilösningar för att stödja våra kunders tillväxt”, säger Tim Mirick, President för Sabey Data Centers. ”Vårt strategiska samarbete med TerraPower innebär ett stort steg mot att integrera ren, innovativ energiteknik i hjärtat av vår verksamhet.”

”Den här strategiska relationen är ett exempel på det framåtblickande samarbete som är nödvändigt för att möta de förändrade energikraven i vår digitala framtid”, säger Jeffrey Kanne, vice ordförande för Sabey Data Centers och VD och koncernchef för National Real Estate Advisors.

Fortsätt läsa

Nyheter

Grafitgruva i Nunasvaara närmare att förverkligas – regeringen beslutar att detaljplan ska antas

Publicerat

den

Grafit-prov hos Talga i Vittangi

Talga fick för tre månader sedan miljötillstånd för en grafitgruva i Nunasvaara utanför Vittangi, vilket var ett av de mest avgörande stegen i processen. Nu har även en av de återstående stegen passerats. Regeringen har beslutat att Kiruna kommun ska anta en detaljplan som gör det möjligt att bedriva gruvverksamhet vid grafitfyndigheten. Enligt regeringen är det angeläget att en detaljplan antas så fort som möjligt och senast den 16 maj ska den vara antagen.

– Grafit är en viktig mineral i batteritillverkningen och den gröna omställningen. Den europeiska batteriindustrin är i dag beroende av import, samtidigt som Kina avser att införa exportrestriktioner som kan riskera hela batterivärdekedjan. Regeringen har fattat detta beslut utifrån att området utgör ett riksintresse för utvinning av värdefulla ämnen och material, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

– Sverige har de mineral som behövs och är helt avgörande för digital och grön omställning. Vi är kända för att stå för hållbarhet och goda arbetsvillkor särskilt inom mineralsektorn. Den grafit som Talga tänker producera är ett nyckelmaterial vid tillverkning av batterier, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära