Följ oss

Nyheter

SEB lanserar certifikat på elpriset

Publicerat

den

SEB lanserar Bull & Bear på elpris för placerare

Bull & bear certifikat på elpriset för investerareDet har tidigare varit svårt för andra aktörer än elbolagen, de stora industriföretagen och stora finansiella investerare att placera i elmarknaden, dvs investera i elpriset. Men den 31 augusti 2012 lanserade SEB börshandlade certifikat där avkastningen är kopplad till utvecklingen i derivatbörsens terminskontrakt på el.

SEB erbjuder sedan i fredags möjligheten att handla med fem olika elcertifikat.

Om du tror på ett stigande elpris finns dessa tre certifikat:

  • EL S (ingen hävstång)
  • BULL EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BULL EL X4 S (daglig hävstång 4)

Om du tror på ett fallande elpris finns dessa två certifikat:

  • BEAR EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BEAR EL X4 S (daglig hävstång 4)

Elmarknaden är volatil och erbjuder därför möjlighet till hög avkastning, och risk ska tilläggas. Samtidigt är korrelationen låg mot tillgångsslag som aktier, räntor och valutor men även mot andra råvaruplaceringar. Det gör en investering i el attraktiv som komplement i en väldiversifierad portfölj eller som ren spekulationsprodukt. Den höga volatiliteten gör att en investerare bör bevaka sin position i elmarknaden aktivt.

Spotmarknad och derivatmarknad

Det är mycket viktigt att hålla isär den fysiska spotmarknaden och derivatmarknaden. Till exempel påverkar hydrologin i främsta hand spotmarknaden som ligger till grund för elbolagens rörliga elpris till konsumenter. Men även terminerna på derivatbörsen, vars utveckling replikeras i SEBs investeringsinstrument, påverkas. Elmarknaden är visserligen komplex men genom att följa ett fåtal grundläggande faktorer kommer man långt i förståelsen av prisbildningen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Läs artikeln Den nordiska elmarknaden och elpriset för en ordentlig genomgång av marknaden och vad som påverkar elpriserna.

Fortsätt läsa
Annons Centaur
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Montage Gold, det nya guldbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Montage Gold arbetar i Elfenbenskusten

Montage Gold är ett gruvbolag som ska börja etablera en guldgruva i Elfenskusten under 2025. I mars tidigare i år gjorde det TSX Venture-noterade bolaget en kapitalanskaffning på 35,2 miljoner CAD till 0,70 CAD per aktie, en kapitalanskaffning som utökades från 20 miljoner CAD. Lundin-sfären investerade hälften av kapitalet.

”Vi är mycket nöjda med den starka efterfrågan från investerare som vi fick för vår utökade icke-mäklade private placement, ledd av en betydande investering från Lundin-familjen tillsammans med betydande investeringar från styrelseledamöter och tjänstemän i Montage. Vi ser fram emot att gå vidare med vår strategi att bygga en ledande afrikansk guldproducent med flera tillgångar, med vårt Koné-projekt i spetsen.” sade Martino De Ciccio, VD för Montage Gold, i samband med kapitalanskaffningen.

Intervju med Martino De Ciccio som är ny VD för Montage Gold. Han klev ombord i samband med Lundin-sfärens investering, då även Lundin-sfärens Ron Hochstein valdes in i styrelsen.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Intervju med Montage Golds VD Martino De Ciccio
Fortsätt läsa

Nyheter

Faraday Copper, ett av de nya bolagen i Lundin-sfären

Publicerat

den

Faraday Copper

Lundin-sfären har redan en stor exponering mot koppar via flera av sina bolag, bland annat Lundin Mining och Filo. Ett nytt tillskott till sfären är det relativt lilla bolaget Faraday Copper som i veckan gjorde en kapitalanskaffning på 20 MCAD till 0,80 CAD per aktie och är noterat på TSX i Kanada. Aktien stängde på 0,82 CAD i fredags.

Graf över Faraday Coppers aktiekurs

Nedan ger VD för Faraday Copper en kort presentation av verksamheten.

Faraday Coppers VD Paul Harbidge presenterar verksamheten.
Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Vetepriset kommer att gå upp – hur man än vrider och vänder på det

Publicerat

den

Vete i närbild

Priset på vete har halverats på två, samtidigt sjunker vetelagren. Torbjörn Iwarson på Centaur Commodity Fund säger i DiTV att priset måste upp för att motivera bönder att odla mer. Han konstaterar att hur man än vrider och vänder på det så måste priset gå upp för världen kan inte vara utan vete.

Torbjörn Iwarson kommenterar vete och apelsinjuice.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära