Connect with us

Nyheter

SEB lanserar certifikat på elpriset

Published

on

SEB lanserar Bull & Bear på elpris för placerare

Bull & bear certifikat på elpriset för investerareDet har tidigare varit svårt för andra aktörer än elbolagen, de stora industriföretagen och stora finansiella investerare att placera i elmarknaden, dvs investera i elpriset. Men den 31 augusti 2012 lanserade SEB börshandlade certifikat där avkastningen är kopplad till utvecklingen i derivatbörsens terminskontrakt på el.

SEB erbjuder sedan i fredags möjligheten att handla med fem olika elcertifikat.

Om du tror på ett stigande elpris finns dessa tre certifikat:

  • EL S (ingen hävstång)
  • BULL EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BULL EL X4 S (daglig hävstång 4)

Om du tror på ett fallande elpris finns dessa två certifikat:

  • BEAR EL X2 S (daglig hävstång 2)
  • BEAR EL X4 S (daglig hävstång 4)

Elmarknaden är volatil och erbjuder därför möjlighet till hög avkastning, och risk ska tilläggas. Samtidigt är korrelationen låg mot tillgångsslag som aktier, räntor och valutor men även mot andra råvaruplaceringar. Det gör en investering i el attraktiv som komplement i en väldiversifierad portfölj eller som ren spekulationsprodukt. Den höga volatiliteten gör att en investerare bör bevaka sin position i elmarknaden aktivt.

Spotmarknad och derivatmarknad

Det är mycket viktigt att hålla isär den fysiska spotmarknaden och derivatmarknaden. Till exempel påverkar hydrologin i främsta hand spotmarknaden som ligger till grund för elbolagens rörliga elpris till konsumenter. Men även terminerna på derivatbörsen, vars utveckling replikeras i SEBs investeringsinstrument, påverkas. Elmarknaden är visserligen komplex men genom att följa ett fåtal grundläggande faktorer kommer man långt i förståelsen av prisbildningen.

Läs artikeln Den nordiska elmarknaden och elpriset för en ordentlig genomgång av marknaden och vad som påverkar elpriserna.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *