Följ oss

Nyheter

Råvarujätte tror att spannmålspriserna faller av El Niño

Publicerat

den

Spannmål i fat

Spannmål i fatRåvarujätten Olams VD Sunny Verghese förväntar sig att spannmålspriserna faller av El Niño eftersom han anser att detta naturfenomen förväntas ha en mindre allvarlig påverkan på klimatet i år. Olam förväntar sig även att priset på oljeväxter som till exempel raps kommer att falla av samma orsak.

Meteorologer från Australien till USA har emellertid förutspått att den nuvarande El Niño kommer att bli en av de allra starkaste som någonsin har uppmätts, till och med värre än den El Niño som 1997/1998 som ledde till torka och översvämningar som förstörde grödor världen över. El Niño kan påverka vädret runt om i världen – och därmed grödor – genom att ge torka i Asien, förändra nederbörden över Sydamerika och skapa svalare somrar i Nordamerika.

Verghese baserar sin åsikt på analyser av data som samlats in från jordbrukare och från den egenutvecklade meteorologiska modell som Olam arbetar med. Hans slutsats är att årets El Niño inte kommer att komma i närheten av den El Niño som drabbade världen 1997/1998. Han säger istället att årets El Niño kommer att bli ganska måttfull.

Risken för skördeförluster relaterade till El Nino är en ganska ovanlig händelse på jordbruksmarknaden. Just nu ser vi hur de globala spannmålslagren ökar samtidigt som den kinesiska efterfrågan minskar. De globala livsmedelspriserna ligger just nu på den lägsta nivån sedan april enligt FNs Food and Agriculture Organization. De negativa utsikterna från Olam, en av världens tre största råvaruhandlare, fokuserade på kaffe och ris, står i skarp kontrast mot det som banker och råvaruhandlare som Nomura International och Rabobank International varnat för.

Råvarumarknadens aktörer lyssnar emellertid på Olam, precis som de lyssnar på bolagets större konkurrenter, Archer-Daniels-Midland Co, Bunge, och Cargill och Louis Dreyfus Commodities, eftersom deras handelsförbindelser ger dem insikt i de globala utbuds- och efterfrågetrenderna.

Trots risken för en El Niño anser Singaporebaserade Olam att vete, majs och oljeväxter, tre marknader som har ett överutbud, sannolikt kommer att få se fallande priser både under resten av året och under 2016.

Internationella Grain Council, en Londonbaserad halvstatlig organisation, sade under augusti att spannmålslagren i världen är de högsta på 29 år som en följd av rikliga skördar. Verghese sade även att de globala mjölkpriserna sannolikt kommer att återuppta sin nedgång på grund av ett alltför stort överutbud. Han sade att den senaste tidens rally varit ett utmärkt tillfälle att sälja. Han sade emellertid att även en måttlig El Niño kommer att kunna driva upp priset på kakao och kaffe.

Utsikterna för livsmedelsproduktion har förändrades dramatiskt under de senaste fyra åren när kostnaderna för spannmål rusade, vilket kom att bidra till oroligheter i Mellanöstern och Nordafrika. Prisökningarna under 2010/2011 följde direkt på den så kallade ”matkrisen” 2007/2008 när priset på vete, ris och majs nådde rekordnivåer.

Svagare priser på jordbruksråvaror drabbar de stora producentländerna, till exempel USA, Argentina, Australien och Kanada. I Bryssel protesterade europeiska jordbrukare som kräver högre priser på råvarorna, däribland mjölk. I USA bedömer myndigheterna att de amerikanska jordbrukarna kommer att ha de lägsta nettojordbruksinkomsterna på nio år.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

LKAB redovisar hittills största ökningen av mineraltillgångar

Publicerat

den

Geolog Alexander Coope vid prospekteringsborrigg utanför Gällivare.

LKAB har efter prospektering under 2023 ökat den totala mängden mineralreserver och mineraltillgångar till 5,7 miljarder ton. Jämfört med 2022 har mineraltillgångarna ökat med 43 procent.

Per Geijer-fyndigheten i Kiruna närmar sig nu 1 miljard ton av de totala mineraltillgångarna, inklusive 1,7 miljoner ton in situ REE-oxider, vilket gör den till den största fyndigheten av sällsynta jordartsmetaller som har rapporterats i Europa.

I slutet av 2023 hade LKAB identifierat mineralreserver på mer än 1,1 miljarder ton och mineraltillgångar på cirka 4,6 miljarder ton i Svappavaara, Malmberget och Kiruna (inklusive Per Geijer). Sedan starten 1890 har LKAB brutit totalt cirka 2 miljarder ton. Utöver järnmalm innehåller alla LKAB:s malmer mineral från vilka de kritiska materialen fosfor och sällsynta jordartsmetaller kan utvinnas.

– Dessa betydande mineraltillgångar speglar LKAB:s starka prospekteringsarbete de senaste åren. Potentialen är stor för att garantera Sveriges järnmalmsförsörjning, liksom fosfor och sällsynta jordartsmetaller, under många decennier framöver, säger Ian Cope, områdeschef för prospektering på LKAB.

– Tillgången till kritiska råvaror kommer att vara avgörande för den gröna omställningen. Europa saknar idag brytning av sällsynta jordartsmetaller samtidigt som efterfrågan ökar i takt med elektrifieringen av våra samhällen. Här kan LKAB på allvar vara med och bidra samtidigt som det ökar självförsörjningen av kritiska mineral inom EU. Det är dock beroende av effektiva tillståndsprocesser och även att järnvägens kapacitet utökas för att säkra våra intäkter för de investeringar som behövs, och för att kunna leverera produkterna till våra kunder, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

Mineralreserverna av järnmalm i Kiruna har minskat i takt med gruvproduktionen, medan mineralreserverna vid Malmbergetsgruvan totalt sett har ökat med 11 procent på grund av en uppgradering av befintliga resurser. Mineralreserverna i Leveäniemigruvan i Svappavaara har minskat med cirka 6 procent till 91 miljoner ton. Mineraltillgångarna i Kiruna har ökat marginellt till 815 miljoner ton, medan Malmbergets gruva rapporterar en betydande ökning med 49 procent till nästan 1,8 miljarder ton. I Svappavaara har mineraltillgångarna vid Gruvberget mer än fördubblats till 836 miljoner ton.

Prospektering vid Per Geijer har fortsatt att öka mineraltillgångarna, nu till 956 miljoner ton järnmalm och fosfor. Samma ökade tonnage innehåller också en antagen mineraltillgång av sällsynta jordartsmetalloxider, i kvaliteter som är mycket rikare än de som finns i LKAB:s andra fyndigheter.

Fakta om mineraltillgångar och mineralreserver

Som mineraltillgångar klassas fyndigheter där prospektering bevisat förekomst och halt, men där det ännu inte gjorts en djupare teknisk och ekonomisk analys. När en sådan gjorts kan en fyndighet klassas upp till mineralreserv, om den bedöms som brytvärd.

Mineraltillgångar och mineralreserver utgör grunden för ett gruvbolags verksamhet och kräver lyckosam och kontinuerlig prospektering. LKAB rapporterar sina mineraltillgångar och mineralreserver i enlighet med rapporteringsstandarden PERC 2021.

Fakta om LKAB:s planerade utvinning av kritiska mineral

LKAB har som mål att öka resurseffektivitet och värdeskapande genom att producera kritiska råmaterial från det som idag är gruvavfall. EU klassificerar råmaterial som kritiska på grund av högt importberoende och stor betydelse för vår ekonomi och den gröna transformationen; här ingår fosfor och sällsynta jordartselement som finns i LKAB:s malmer. Fosfor används primärt för produktion av mineralgödsel vilket idag möjliggör hälften av världens matproduktion, men har även andra användningsområden som livsmedel, foder och batterier. Europa är importberoende till 90 procent, Kina, Marocko och Ryssland är stora producenter. Sällsynta jordartsmetaller används framförallt i permanentmagneter i motorer för elbilar och generatorer för vindkraftverk. Kina dominerar värdekedjan för sällsynta jordartsmetaller, Europa har ingen utvinning alls och blygsam förädling.

Pan-European Reserves & Resources Reporting Committee (PERC) Reporting Standard

LKAB sammanställer årligen sina mineraltillgångar och mineralreserver. LKAB:s redovisningsmetod följer PERC Reporting Standard 2021 som syftar till en balanserad bedömning av värdet av LKAB:s gruvor och fyndigheter. 2021 års upplaga av PERC Reporting Standard är anpassad till november 2019-versionen av CRIRSCO International Reporting Template (Committee for Mineral Reserves International Reporting Standards). Denna rapport omfattar rapporteringsperioden från 1 januari 2023 till 31 december 2023.

Mineralresursuppskattningarna gjordes under överinseende av Howard Baker FAusIMM(CP), verkställande direktör och resursgeolog, Baker Geological Services Ltd (BGS) som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Howard Baker har granskat och godkände den vetenskapliga och tekniska informationen i denna rapport och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Uppskattningarna av mineralreserverna gjordes under överinseende av Tim McGurk CEng FIMMM (QMR), Corporate Consultant (Mining Engineering) med SRK Consulting (UK) Ltd som är en ”Competent Person” enligt definitionen i PERC Reporting Standard 2021. Tim McGurk har granskat och godkänt den vetenskapliga och tekniska informationen i detta pressmeddelande och har bekräftat att: ”Vid den offentliga rapportens ikraftträdandedatum innehåller den offentliga rapporten all vetenskaplig och teknisk information som krävs för att publiceras för att göra den offentliga rapporten icke vilseledande”.

Fortsätt läsa

Nyheter

LKAB vill pausa persontrafiken för att tömma lagret med järnmalm

Publicerat

den

LKABs tåg på malmbanan

Det senaste halvårets två urspårningar på malmbanan har lämnat LKAB med stora lager järnmalm. Företaget vill bland annat se att persontrafiken på malmbanan kan pausas för att lagret med järnmalm, motsvarande 600 fullastade tåg, kan tömmas. LKAB:s presschef Anders Lindberg förstår att det kan påverka besöksnäringen och vill att en sträckan på sikt blir tvåspårig.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining får köprekommendation av BMO

Publicerat

den

Lundin Mining får en höjd rekommendation av BMO, som höjer till outperform från tidigare market perform. Riktkursen för aktien är 16 kanadensiska dollar, motsvarande 125 kronor, vilket kan jämföras med att aktien stängde på 103,40 kronor igår.

Lundin Mining-aktien är upp 74,6 procent på ett års sikt och 17,0 % på tre års sikt. Men det har varit en resa, hösten 2022 var aktien nere på riktigt låga nivåer.

Graf över Lundin Minings aktiekurs under de tre senaste åren.
Fortsätt läsa

Populära