Utbudsstörningar kan driva upp kakaopriset ytterligare

Kakao, bönor och fruktRåvarumarknaden har inte alls utvecklats positivt under 2015, men det finns undantag. Ett av dem är kakao, en av få råvaror som har uppvisat stigande kurser under året. I och med att väderfenomenet El Niño kan komma att skapa utbudsstörningar i Västafrika, världens största kakaoproducerande region, finns det en möjlighet att kakaopriset stiger ytterligare.

Hittills i år har iPath DJ-UBS Cocoa TR Sub-Index ETN (NYSEArca: NIB) stigit med 13,0 procent, och iPath Ren Pure Cocoa ETN (NYSEArca: CHOC) har ökat med nästan sexton procent. Samtidigt har den bredare Powershares DB Commodity Index Tracking Fund (NYSEArca: DBC) som har en tung exponering mot energiråvaror, rasat med 17,7 procent medan PowerShares DB Agriculture Fund (NYSEArca: DBA) har fallit med 16,1 procent.

Kakao har understötts av utbudsproblem i Västafrika, där tre fjärdedelar av världens kakao produceras, och de potentiellt negativa effekterna av El Niños vädermönster, ett metrologiskt fenomen som normalt ger torra förhållanden i hela regionen. I år är nederbörden i form av regn onormalt hög, något som gör att International Cocoa Organization (ICCO) spår att årets underskott, det vill säga skillnaden mellan utbud och efterfrågan, kommer att uppgå till cirka 100 000 ton för det skördeår som löper till den sista mars 2016. Det finns emellertid marknadsbedömare som tror att underskottet kommer att stiga till så pass mycket som 250 000 ton.

Edward George, analyschef på Ecobank, tror att produktionen i Elfenbenskusten, världens största kakaoproducent, kommer att minska med 100 000 ton under innevarande skördeår, och uppgå till 1,65 miljoner ton. Han spår också att grannlandet Ghana, världens näst största kakaoproducent, kommer att se skörden falla till 720 000 ton, en nedgång från 900 000 ton. Orsaken till den minskade produktionen är kraftiga regnfall och extrem torka.

ICCOs chefsekonom, Laurent Pipitone, räknar med att den globala efterfrågan på kakao kommer att stiga med cirka två procent. Under skördeåret 2014/2015 föll den globala kakaoefterfrågan med nästan tre procent som en följd av en svag ekonomisk utveckling i tillväxtländerna och en minskad konsumtion i de utvecklade ekonomierna. En ökad efterfrågan och utbudsstörningar kan komma att leda till fortsatt stigande kakaopriser.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top