Connect with us

Nyheter

Rallyt i sojabönor väcker nya frågor

Published

on

Sojabönor redo för exportMarknaden för sojabönor fascineras av vädret i Sydamerika allt eftersom säsongen fortskrider. Även om det finns områden i södra Brasilien där det är för torrt och områden i Argentina där det definitivt är för blött så finns det fortfarande gott om tid att plantera sojabönor och marknaderna avvaktar i lugn och ro. I januari och februari 2013 kommer det emellertid att vara helt annorlunda.

Förutom den oro som vädret för med sig så är de senaste veckornas rally en funktion av att sojabönsmarknaden har varit översåld och ett svar på den starka exportförsäljningen. Vi har tidvis sett stora exportförsäljningar i både sojabönor, -olja och –mjöl. Det är framförallt exporten av sojabönsolja som är särskilt iögonfallande. Köparna är mestadels ”okända” men har med största sannolikhet sitt ursprung i Kina och Indien.

För varje positiv nyhet så verkar det emellertid som de måste kompenseras av en dålig. Marknaden har således insett att den starka exportförsäljnigen kan komma att vägas upp av novemberskörden som då kan komma att förse marknaden med tillräckligt mycket gröda för att räcka skördeåret ut, det vill säga hösten 2013. Detta kan således komma att minska sannolikheten för ett kommande rally i sojabönor, något som annars hade kunnat komma att begränsa användandet av detta sädeslag.

Medan det finns en stor oro för klimatet i Sydamerika så råder emellertid inget tvivel om att arealen är i utmärkt skick på stora delar av det södra halvklotet. Frågan är emellertid vilken kraft som tar överhanden och i vilken riktning som priset på sojabönor kommer att utvecklas.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Bonden

    10 december, 2012 at 01:40

    Intressant att se hur skörden på de olika halvkloten påverkar priset på sojabönor. Vem anser ni att man ska lyssna på här? Rådgivaren på LRF säger en sak men jag vet inte vad jag skall tro om det

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära