Platinapriset faller med dieselfordon

Platina faller efter det att flera europeiska länder slår ned på föroreningar. En tysk domstol beslutade nyligen att städerna i Tyskland, Europas största ekonomi samt världens fjärde största biltillverkare får förbjuda dieselbilar i stadskärnorna.

”Vi bevittnar sakta dieselns död”, säger Stefan Bratzel, chef för Centrum för fordonshantering vid University of Applied Sciences till Bloomberg News. Tekniken kommer fortfarande att överleva i vissa segment som lastbilar, men ”om du är en privat bilköpare är det väldigt svårt att välja diesel. Osäkerheten växer”. Beslutet påverkar mer än 10 miljoner fordonsägare i Tyskland och kan få efterverkningar över hela Europa.

Tankar diesel

Foto: Ines Hegedus-Garcia

En banbrytande dom

”Detta är en banbrytande dom, och en som vi förväntar oss att kommer skapa ett starkt prejudikat för liknande åtgärder i hela Europa”, skriver Arndt Ellinghorst, en fordonsanalytiker hos Evercore ISI, i en analys till sina kunder. Beslutet är ”skadligt för det redan misshandlade dieselsentimentet”.

Till exempel meddelade Roms borgmästare, Virginia Raggi vid Women4Climate-konferensen i Mexiko City att Rom har beslutat att förbjuda användningen av dieselbilar i stadens historiska centrum från 2024.

Beslutet att förbjuda dieselbilar beror på viljan att minska föroreningarna. Dieselmotorer, även ”ren” diesel, ger en extremt hög mängd partikelutsläpp jämfört med andra motorer. Bilproducenter i Europa där diesel utgör cirka 50 procent av marknaden är de största industriella konsumenterna av platina – autokatalysatorer svarar för mer än 40 procent av efterfrågan på platina. Samtidigt står bensinmotorfordon för 70 procent av det totala behovet av palladium.

Andra ädelmetaller

Även andra ädelmetaller har backat som en följd av kommentarer från Federal Reserves ordförande Jerome Powell i veckan. Dessa har lett till spekulationer om ytterligare räntehöjningar. De har också drivit upp den amerikanska dollarn till den högsta nivån på sex veckor. En stramare penningpolitik drabbar vanligtvis fysiska tillgångar, i synnerhet ädelmetaller, eftersom det ökar alternativkostnaden att äga icke-avkastande tillgångar samtidigt som den förstärker dollarn som ädelmetallerna prissätts i.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top