Oljepriset ned efter Opecbesked

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenSom väntat kom Opec överens med elva ickemedlemmar om att förlänga avtalet om en produktionsminskning med nio månader vid det halvårsvisa mötet i Wien förra veckan. Oljan föll nästan 5 procent i besvikelse över att gruppen inte valde att skära ner produktionen ytterligare.

Förlängningen ger visst stöd till oljepriset omkring USD 50 per fat. Men avsaknaden av en exit-strategi tynger marknaden som väntas handla ner oljepriset mot USD 40 per fat när Opec:s tålamod prövas under andra halvåret.

Vid presskonferensen i Wien framhävde Opec samarbetet med icke Opec-länder. Rysslands energiminister, Novak var med på mötet tillsammans med Saudiarabiens al-Falih och oljeministrarna i världens två största oljeproducerande länder fortsätter marknadsföra samarbetet dem i mellan. Rysslands intresse förklaras av att den ryska statsbudgeten är i balans först vid ett oljepris på USD 53 per fat.

Läs hela analysen av Martin Jansson

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top