Oljan ser intressant ut – Trading case

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOljepriset har handlat i en ganska tight range under 2013, där vårt budskap konsekvent varit att man ska köpa när det närmar sig 100 dollar per fat. Detta då OPEC har starka incitament att hålla priset över 100 dollar, i kombination med bra verktyg att åstadkomma det. Vidare har vi hävdat att utbudsdrivna prisrörelser är tillfälliga, både uppåt och nedåt, medan efterfrågedrivna rörelser är mer tillförlitliga.

Konjunkturen för 2014 ser ut att bli starkare än 2013 för samtliga regioner i världen, och konsumtionen av olja minskar inte trots ett starkt driv mot förnyelsebara energikällor. Den ganska snabbt förbättrande amerikanska ekonomin kommer att skynda på detta. I Kina kommer vi att se en starkt ökande bilförsäljning under 2014. Kinas vagnpark växer med nästan hela nybilsförsäljningen, då en väldigt stor del av Kinas bilköpare köper sin första bil i livet. Och den som köper sin första bil tenderar att vilja köra den.

Timing när det gäller trading case är alltid svårt, och nu handlar vi ganska nära årshögsta på oljan. Men det är värt att notera att tiden från nu och fram till slutet av kvartal 1 tenderar att vara en väldigt stark period för oljepriset. De senaste tio åren har oljepriset stigit med i genomsnitt 14 procent under denna period, och endast under ett av dessa tio åren har priset fallit, och då med en halv procent.

Oljepriset tenderar att stiga fram tills slutet av kvartal 1

Det genomsnittliga oljepriset december till mars i grafHandelsbankens certifkat (ETP) för att handla olja

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top