Olja faller på Trumps lappkast

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenOljemarknaden har skakat av sig ökad politisk osäkerhet i Venezuela, ett skifte i USA:s inställning mot Iran och ökad risk kring Koreanska halvön under förra veckan. Brentoljan föll 7 procent.

En återkomst av sanktioner mot Iran skulle reducera omkring 1 miljon fat olja från marknaden. Venezuelas export är omkring 1,5 miljoner fat per dag. Sammantaget är det således betydande volymer, men en risk för bortfall som får betraktas som relativt liten. För varje kovändning som Trump gör blir genomslaget allt mindre i prissättningen. Det har marknaden tagit fasta på och riskpremien kring dessa oroshärdar har minskat.

Den utlösande faktorn för lägre oljepris var fortsatt stigande oljeproduktion i USA – i kombination med högre lager av bensin. Den stigande produktionen i skifferfälten har vi som huvudskäl till varför OPEC kommer att tvingas överge sin nuvarande policy med en lägre produktion för att stödja priset senare under året. Vi bedömer att OPEC-effekten är omkring USD 15/fat.

Brentpriset

ANALYS
MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

Handelsbankens råvarukommentar är producerad av Handelsbanken och publiceras i samarbete och med tillstånd på Råvarumarknaden.se

Ansvarsbegränsning

Handelsbanken Capital Markets, som är en division inom Svenska Handelsbanken AB (publ) (i fortsättningen kallad ”SHB”), är ansvarig för sammanställningen av analysrapporter. I Sverige står SHB under tillsyn av Finansinspektionen, i Norge av norska Finansinspektionen, i Finland av finska Finansinspektionen och i Danmark av danska Finansinspektionen. Alla analysrapporter bygger på information från handels- och statistiktjänster och annan information som SHB bedömt vara tillförlitlig. SHB har emellertid inte själv verifierat informationen och kan inte garantera att informationen är sann, korrekt eller fullständig. I den mån lagen tillåter tar varken SHB, styrelseledamöter, tjänstemän eller medarbetare, eller någon annan person, ansvar för någon som helst förlust, oavsett om den uppstår till följd av användning av en analysrapport eller dess innehåll eller på annat sätt uppstår i anslutning till något i denna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

scroll to top