Connect with us

Nyheter

Obama säger nej till Keystone, ingen kanadensisk olja till USA

Published

on

Obama säger nej till Keystone XL som skulle förse USA med olja från Kanada

Obama säger nej till Keystone XL som skulle förse USA med olja från KanadaDen amerikanske presidenten Obamas administration låter meddela att den säger nej till Transcanadas ansökan om att bygga den oljeledning, Keystone XL, som var tänkt att bidra till att försörja USA med kanadensisk olja. Tanken var att Keystone XL skulle löpa från de kanadensiska oljesandsfälten i Alberta hela vägen ned till raffinaderierna kring Mexikanska Golfen.

Sedan tidigare har det varit sagt att Barrack Obamas regering valde att skjuta upp beslutet av byggandet av Keystone XL och skulle utvärdera byggandet först efter det amerikanska presidentvalet 2012. På detta sätt skulle Obama slippa en infekterad debatt om Keystone som riskerar att dela hans väljarkår. Nekandet uppges ha skett av miljöskäl, eftersom flera olika miljöorganisationer anser att Keystoneledningen skulle utgöra en allvarlig katastrofrisk och bidra till mer koldioxidutsläpp, medan beslutet stöter på patrull från republikaner och fackförbund. Enligt dessa skulle oljeledningen medföra tiotusentals arbetstillfällen i USA.

Problemet är emellertid att i och med avslaget så riskerar USA av att kunna drabbas av oljebrist i framtiden. En annan risk är att Kanada kan komma att få problem med att frakta ut all oljesand som landet förfogar över, samtidigt som USA riskerar att bli av med en av landets få tillförlitliga och politiskt vänligt sinnade leverantörer av energi. Det har tidigare pratats om att Kanada kan komma att erbjuda sin olja till länder i Asien, till exempel Kina trots att detta skulle kunna komma att stärka de asiatiska ländernas ekonomier ytterligare.

En annan effekt av detta beslut är att vi med största sannolikhet kommer att fortsätta att se betydande prisskillnader mellan Brent- och WTI-oljan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *