Nyheter
Nytt rekord för äppeljuicen
Den 21 maj noterade Minneapolis Grain Exchange, MGEX, ett nytt dagsrekord för handeln i optionskontrakt på äppeljuicekoncentrat. Inte mindre än 180 kontrakt omsattes, varav 100 stycken avsåg köpoptioner och de resterande 80 avsåg säljoptioner. Under hela april 2013 omsattes 313 kontrakt, en ökning om 37,9 procent jämfört med mars samma år.
Av den totala volymen avsåg 63 kontrakt terminskontrakt, så kallade futures, och de resterande 250 avsåg optionskontrakt. Toppnoteringen under april nåddes den 18 april då 154 kontrakt handlades.
Den öppna balansen för derivat på äppeljuicekoncentrat ser fortsatt – relativt sett – stark ut och uppgår för närvarande till 390 kontrakt, varav 357 avser optioner. Vid månadsskiftet april/maj 2013 uppgick den öppna balansen till 202 kontrakt, varav 165 avsåg optioner.
Handeln i äppeljuicekoncentrat startade under augusti 2012, och har hittills varit relativt liten, marknaden har till största delen fungerat som ett referenspris mellan olika aktörer, men nu verkar det som intresset ökar stadigt då fler aktörer börjar använda sig av denna marknad. Huruvida det kan komma att fungera som en marknad där svenska äppelodlare kan hedga sina skördar är ännu så länge för tidigt att bedöma, men med litet större volymer så kan det mycket väl bli så.
Stigande priser att vänta
Under de senaste tjugo åren har äppeljuicekoncentrat handlats i spannet mellan 2 och 20 USD per gallon. I dagsläget handlas äppeljuicekoncentrat kring 7,45 USD per gallon.
Det finns emellertid skäl att anta att priset på denna råvara kommer att stiga inom kort. De amerikanska marknaderna för processade grönsaker och fruktjuicer tillgodoses huvudsakligen av kinesiska företag vilka under 2012 svarade för cirka 72 procent av USAs behov. En stor del av äppeljuicekoncentraten kommer från Kina i melassliknande form som transporteras i stora fat. Blandat med vatten säljs det sedan som äppeljuice i livsmedelshallar över hela världen.
Enligt vin- och druvmäklaren Ciatti Co, världens största företag inom sin genre, kommer Kina sannolikt att höja priset på den äppeljuicekoncentrat som landet exporterar. Ciatti Co bedömer att det ”inom kort” kommer att ske en uppåtgående prisförändring eftersom de kinesiska företagen ökat sina marknadsandelar genom att sälja till låga priser för att undanröja konkurrensen.
Country Hedging i Minnesota, USA, säger att företaget tror att förutsättningarna för äppeljuicekonsumtionen är bättre än för apelsinjuice, något som bland annat kan förklaras av att äppeljuice är billigare än apelsinjuice.
Nyheter
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
Det är ett år sedan Hamas inledde sin stora attack på Israel vilket blev startskottet för ett regionalt krig. Trots detta har inte oljepriset inte reagerat vidare kraftigt. Thina Saltvedt kommenterar utvecklingen som varit och blickar framåt.
Nyheter
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
Equinor har köpt 9,8 procent av aktierna i Ørsted. Transaktionen gör Equinor till den näst största aktieägaren i Ørsted, efter danska staten, som har en kontrollerande andel i bolaget.
”Equinor har ett långsiktigt perspektiv och kommer att vara en stödjande ägare i Ørsted. Detta är en kontracyklisk investering i en ledande utvecklare och en premiumportfölj av operativa havsbaserade vindkraftstillgångar. Exponeringen mot producerande tillgångar kompletterar Equinors portfölj med stora projekt under utveckling”, säger Anders Opedal, VD för Equinor.
Equinors ägarposition har byggts upp över tid, genom en kombination av marknadsköp och en blockaffär. Equinor avser att öka sitt ägande till 10%, men det finns för närvarande inga planer på att ytterligare öka ägarandelen. Equinor skriver att de stödjer Ørsteds strategi och ledning, och söker inte styrelserepresentation.
Baserat på fredagens stängningskurs så är det en transaktion på 26 miljarder SEK.
Affären kommer efter att Ørsted slaktat verksamheten
Ørsted är något av en katastrof både till aktie och verksamhet. Bolaget sålde fossilverksamheten och satsade på grön energi vilket fick aktien att lyfta högt. Men sedan kom verkligheten tillbaka och aktien kraschade. Sedan har Ørsted slaktat sin verksamhet hårt, man har lagt ner stora projekt och tagit enorma förluster. Bolaget har bytt strategi och vill inte alls sätta hela företaget på spel i en snabb grön omställning, utan vill mer vara med i en lugnare takt. Till den lägre värderingen och till med en lägre risk i verksamheten tyckte uppenbarligen Equinor att det var en tilltalande investering.
Nyheter
Bjarne Schieldrop kommenterar oroligheterna som fått oljepriset att stiga
Den högre nivån av konflikt i Mellanöstern har de senaste dagarna fått oljepriset att stiga. Bjarne Schieldrop, chefsanalytiker för råvaror på SEB, kommenterar utvecklingen. Han säger att uppgången betyder att marknaden är lite nervös, men inte jättenervös. Iran och Israel genomför attacker, men i sammanhanget begränsade insatser. Om Israel skulle attackera stora delar av Irans oljeproduktion kan Iran svara med att stänga Hormuzsundet och då kan priset stiga flera hundra procent.
-
Nyheter4 veckor sedan
En 25 år lång megatrend för järnmalm är över – konsekvenserna kommer bli många och kraftiga
-
Nyheter4 veckor sedan
Northgold genomför företrädesemission och lanserar ny strategi
-
Analys4 veckor sedan
OPEC’s strategy caps downside, and the market gets it
-
Nyheter3 veckor sedan
De tre bästa aktierna inom olja och gas
-
Nyheter2 veckor sedan
Gaining on China stimulus, but planned production hike by OPEC+ is hanging over the market as a dark cloud
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Tight here and now
-
Nyheter1 vecka sedan
Kina har i flera år stoppat export av batterimetallen grafit till Sverige
-
Nyheter2 veckor sedan
Investeringar på 50 miljarder kronor ska göras på vätgas i Skellefteå