Följ oss

Nyheter

Indien äntligen störst på världens rismarknad

Publicerat

den

Ris från Indien - Marknad

Ris från Indien - MarknadIndien, näst Kina världens största risproducent, har sedan början av 1980-talet varit en av de största exportörerna av både basmatiris och andra sorters ris, ofta i skarp konkurrens med länder som Thailand och Vietnam.

Av denna anledning är landets explosionsartade framgångar som gjort Indien till världens största risexportör värd att uppmärksammas. Tidigare års produktionsunderskott och stigande produktionskostnader tvingade den indiska regeringen att förbjuda exporten av icke-basmatiris under 2007. Export av basmatiris, det långkorniga aromatiska riset som är unikt för den indiska subkontinenten, fortsatte om än med vissa begränsningar, till exempel i form av ett lägsta exportpris.

Trots att Indien stod utanför den globala marknaden för basmatiris under fyra år så tog exportörerna tillfället att ta över marknaden så snart exportförbudet hävdes i september 2011. Tack vare en kombination av utökad produktion, stora offentliga lager, svag valuta och liberal exportpolitik, skeppades det ut 10,3 miljoner ton ris från Indien under kalenderåret 2012 vilket var ett rekord.

Exportmarknaden

Under 2012 svarade den indiska exporten av ris för 7 Mton icke-basmatiris och 2 Mton basmatiris. Exportdestinationerna var mestadels afrikanska länder, till exempel Nigeria, Senegal, Elfenbenskusten och Sydafrika, men också länder i Mellanöstern som Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Olika sorters risEtt flertal afrikanska länder har skiftat till icke-basmatiris från andra producenter än Indien, något som i första hand har styrts av priskonkurrensen, något som särskilt gäller förvällt ris.

Den indiska exporten på 10,3 Mton år 2012 utgjorde drygt en fjärdedel av den globala exporten av ris på 38,6 Mton under året, enligt uppgifter från FOA, Food and Agriculture Organisation.

Vietnam följde med 7,7 Mton och Thailand med 7,0 Mton. År 2011 var Thailand världens största exportör med leveranser om 10,7 miljoner ton, följt av Vietnam med 7,1 Mton och Indien rankades trea med 4,8 Mton.

Notabelt är att Indiens exportframgångar sammanföll med att landets jordbrukare bröt den psykologiskt viktiga produktionsnivån om 100 Mton under skördeåret 2011/2012. Enligt det indiska jordbruksministeriet producerade landet 105,3 mt 2011-12 och 104,2 miljoner ton under 2012-13.

Produktionsökningen är en effekt av landets jordbrukspolitik, bland annat ett garanterat lägsta pris för de indiska jordbrukarna, upphandling av statliga myndigheter, främjandet av odling av hybridris samt fokus på System of Rice Intensification, som kräver mindre vatten och konstgödsel.

Förstsätt läsa
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Kaffepriset faller när Costa Ricas kaffeexport stiger

Publicerat

den

Kaffepriserna sjönk i fredags på tecken av större leveranser från Centralamerika. Costa Rica Coffee Institute rapporterade att kaffeexporten från Costa Rica ökade med 39 procent på årsbasis till 140 142 säckar. En starkare dollar bidrog också till svagare kaffepriser.

Kaffepriserna steg på fredagen initialt efter att den brasilianska realen (USDBRL) klättrade till sin högsta nivå mot dollarn på en vecka. En starkare real avhåller Brasiliens kaffeproducenter att exportera sitt kaffe.

En överdriven lång position med fonder av robusta-terminer kan ge bränsle för alla långa likvidationstryck. Fredagens veckovisa Commitment of Trader’s (COT) rapport visade att per den 30 maj hade antalet fonder med nettolånga robusta-kaffepositioner stigit till 854, den högsta siffran på 16-månader.

Torrare väder ökar takten i kaffeskörden

Skördetrycket i Brasilien fick priserna på arabica-kaffe att falla eftersom torra förhållanden tillåter takten i kaffeskörden att accelerera. Somar Meteorologia rapporterade på tisdagen att Brasiliens Minas Gerais-region inte fick något regn under veckan som slutade den 28 maj. Minas Gerais står för cirka 30 procent av Brasiliens arabicaskörd.

Den globala kaffetillgången har stramats åt efter att International Coffee Organization (ICO) rapporterade den 4 maj att den globala kaffeexporten för 2022/23 under oktober-mars sjönk -6,4 procent till 62,295 miljoner säckar. Colombia Coffee Growers Federation rapporterade den 4 maj att den colombianska kaffeexporten i april sjönk -15 procent till 719 000 säckar. Dessutom rapporterade Cecafe den 11 maj att Brasiliens export av grönt kaffe i april sjönk 14 procent till 2,39 miljoner säckar. Däremot steg Honduras kaffeexport i maj med 79 procent på årsbasis till 1,2 miljoner säckar. Honduras är Centralamerikas största exportör av arabicabönor.

Kaffepriserna har också stöd eftersom oddsen för en El Niño-väderhändelse ökade, vilket skulle kunna få den globala kaffeproduktionen att minska. Den 11 maj höjde U.S. Climate Prediction Center sannolikheten för ett El Niño-vädermönster mellan augusti och oktober till 94 procent från 74 procent för en månad sedan. Om det inträffar kan det ge kraftiga regn i Brasilien och torka i Indien, vilket negativt påverkar produktionen av kaffe.

Förstsätt läsa

Nyheter

Exxon Mobil ska dubbla utvinningen av olja från skifferfälten med teknisk utveckling

Publicerat

den

Exxon Mobil producerar olja på Permian-fältet

Det var starka entreprenörer och frifräsare som gjorde utvinning av olja från skifferfält möjlig. Det var två tekniska landvinningar som gjorde det möjligt, dels möjligheten att borra horisontellt och dels möjligheten med hydraulisk spräckning av berg vilket gjorde att oljan kunde rinna ut. Det ledde till att USA gick från att vara en ökande importör av olja till att bli en exportör. De traditionella oljejättarna vaknade så småningom upp och såg potential vilket lett till att de har köpt stora skiffertillgångar.

Ny teknisk utveckling ska dubbla utvinningen från en oljekälla

Exxon Mobil är en av oljejättarna som satsat stort på skifferolja. Det mest intressanta är att bolaget också inlett en satsning på teknisk utveckling. Företagets VD Darren Woods berättade i torsdags att arbetet går bra. Företaget har som mål att under 2027 vara uppe i en produktion på 1 miljon fat olja per dag i Permian-området i USA.

Även om skifferkällorna levererar stora mängder olja så utvinns bara 10 procent av en källas olja. Exxon Mobil tror sig kunna öka det till 20 procent, dvs en ökning med 100 procent.

Det är två specifika områden som Exxon Mobils tekniska utveckling fokuserar på. Man vill kunna borra och spräcka berget mer precist så att man kommer närmare där det är optimalt. Sedan vill man hålla spräckningen öppen längre så att det kan rinna ut olja under en längre tidsperiod.

Det går inte att säga annat än att det är intressant. Den allmänna uppfattningen är annars att USAs oljeproduktion kommer att börja falla om några år i takt med att skifferfälten tar slut. Men om det går att få ut dubbelt så mycket av oljan i fälten så skulle prognoserna omkullkastas, precis som den skifferoljan redan gjort en gång.

Förstsätt läsa

Nyheter

Zimbabwe förväntas dra nytta av stigande priser på platina

Publicerat

den

Inyanga-bergen i Zimbabwe

Zimbabwes platinagruvindustri kommer att dra nytta av den förväntade prisökningen på råvaran, på grund av ett förväntat produktionsunderskott över hela världen.

World Platinum Investment Council har avslöjat att det kommer att bli ett globalt underskott i platinaproduktion på över 980 000 troy ounce i år.

Underskottet innebär en möjlighet för Zimbabwes lokala platinagruvindustri att öka produktionen och upprätthålla den globala efterfrågan. Zimbabwe är bland de fem största platinaproducerande länderna över hela världen.

I år förväntas underskottet att öka, något som kommer att översättas till en ökning av priset på platina, men det kommer också att öka lönsamheten för platinaproducenterna.

Detta är en positiv för Zimbabwe eftersom landet är en primär producent av platina och detta kommer att fungera som ett incitament till att öka produktionen vid redan etablerade gruvor. Det skapar också utrymme för andra greenfield-projekt eftersom efterfrågan fortsätter att öka över hela världen.

För Zimbabwe kommer detta att vara bra eftersom det kommer att generera utländsk valuta till ekonomin och skapa arbetstillfällen.  Landets platinaproducenter, Zimplats, Mimosa och Unki redan rullar ut expansionsprojekt som kommer att få dem att öka produktionen.

Förstsätt läsa

Populära