Följ oss

Nyheter

Naturgas och kol är nu lika stora

Publicerat

den

Kraftverk går över från kol till naturgas för att producera el-energi

Kraftverk går över från kol till naturgas för att producera el-energiNaturgas är nu lika stort som kol för att producera el-energi i USA, vilket är första gången någonsin det har hänt. Det började i april då de två energislagen var lika stora och statistiken från maj visar att det håller i sig. Kraftverk som eldade med kol stod för 34 % av el-produktionen och naturgas för 32 %.

Antalet kolkraftverk som stängs ner i USA är på en hög nivå. Det är en märklig situation, kol har alltid varit det absolut billigaste energislaget. Men naturgas-boomen i USA har fått naturgaspriserna att sjunka och gasen konkurrerar nu ut kolet.

Prisförhållandet gör också att kraftproduktionen effektiviseras. Många av de kolkraftverk som nu stängs är äldre och inte helt effektiva verk, samtidigt som toppmoderna naturgasverk byggs.

Kolet kan komma att återta förstaplatsen senare i år. Om naturgaspriset går upp kan en omviktning ske mot kol. Men den grundläggande trenden ligger ändå fast, det stängs kolkraftverk och byggs naturgasverk.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära