Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 51 2011

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenSpot- och terminspriser fortsatte handlas lågt samtidigt som kronan stärktes ytterligare mot euron. I genomsnitt har pris-skillnaderna mellan elområdena varit låga, dock visade fredagens prisskillnad mellan system- och Malmöpriset på en stor känslighet för elområde Malmö vid produktionsbortfall (i fredags låg Ringhals 4 nere). Det är fortsatt svårt att se någon större uppsida för spotpriserna och nu närmar sig även julveckan, dock är känsligheten vid ett väderomslag hög.

Fundamentalt ser terminspriserna ut att röra sig sidledes under den närmaste veckan då det milda vädret verkar fortsätta även in i januari och snömagasinen har börjat byggas upp. Psykologiskt sett skulle det dock kunna komma en rekyl uppåt relativt snart, och känsligheten för ett skifte i väderprognoserna är stor. I övrigt är det framförallt stigande bränslepriser och utsläppsrätter som skulle kunna få upp priserna men ett sådant scenario ser inte troligt ut för tillfället. Terminskontrakten på prisskillnader mellan elområden (cfd kontrakten) har sjunkit något men är, för kvartal 1 2012, fortfarande högre än vi anser att det finns grund för. När det gäller utsläppsrätterna väntar vi med spänning på utslaget från EU domstolen på onsdag om flygsektorns inträde i EU ETS.

Prognos på elpris - Spot och systempris - 19 december 2011

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *