Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 2 2012

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenSpotpriset till idag blev oväntat högt på grund av hög last, kyligare väder och låg vindproduktion. Den närmaste veckan ser vinden ut att komma tillbaka och det ska åter igen bli något mildare. Vi räknar därmed med lägre spotpriser de närmaste dagarna. Skillnaderna mellan Sveriges elområden var fortsatt låga under veckan.

Dagens höga spotpris och avtagande temperaturer längre fram i prognoserna gör att terminspriserna för framförallt det närmaste kvartalet stiger idag. Priserna ligger dock fortfarande långt under brytpriset på kolkondens som är ca €40/MWh för 2012. De närmaste dagarna kommer det vara stort fokus på väderuppdateringar och om de visar på att vintern trots allt kan komma framåt slutet av januari finns det en uppsida på kontrakten. Oljan bör fortsätta i sidled men risken finns för ytterligare politiska oroligheter i Iran vilket skulle påverka även elpriset uppåt. Även den tekniska analysen visar att trenden nu verkar vända och att riskerna främst ligger på uppsidan.

Prognos på elpriset den 10 januari 2012

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *