Connect with us

Analys

Modity om energimarknaden vecka 14 2012

Published

on

Modity - Analys av energi- och el-marknadenEn ökad tillrinning samt blåsigt väder i söder har pressat spotpriserna. Mycket vind i Tyskland gör dessutom att överföringen från Norden stoppas vilket har bidragit till lägre priser i elområde Malmö än system (Finland har också höjt systempriset). Vi räknar nu med några dagars högre spotpriser till följd av lägre temperaturer men påskhelgen drar ned efterfrågan. Terminskontraktet för Q3 ligger över dagens spotpris. Vi har välfyllda vattenmagasin vilket gör att vi bör se låga priser även under senvår och sommar och kontraktet bör därför kunna röra sig nedåt. Hur mycket beror dock på hur kraftig vårfloden blir där temperatur och nederbörd de närmaste veckorna har avgörande betydelse. Risken för prisskillnader är forfarande störst under vårflodsperioden då systempriset tillfälligtvis kan pressas. De milda temperaturer vi redan haft tillsammans med fortsatta överföringsbegränsningar mot Finland minskar dock risken. Årskontrakten har legat stabilt liksom de tyska terminskontrakten och CO2. Idag släpptes preliminär statistik på verifierade utsläpp för 2011 vilket drog ned priset på utsläppsrätter.

Elspot - Prognos på elpriset - 2 april 2012

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *