Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 51 2012

Published

on

Modity om det framtida elprisetDet var en riktigt kall vecka. Förbrukningen var hög inom alla energislag och det har tärt på de hydrologiska reserverna. Veckomedlet på spoten blev ändå inte mycket högre än veckan innan pga starkare vind. Då det var som kallast såg vi dock priser på strax under 70 EUR (system) som dygnsmedel. Närmaste veckan väntas spotpriser runt €40/MWh.

Kolet och utsläppsrätterna gick ned och påverkade elterminerna i samma riktning. Brytpriset på kol är drygt €5/MWh under terminspriset för första kvartalet 2013 men då hydrobalansen försämrats och två reaktorer vid Oskarshamsverket krånglar är denna riskpremie naturlig. När det gäller årskontraktet 2013 ligger priserna i linje med brytpriset. Vi räknar med att terminspriserna ligger kvar runt dagens nivåer om inte väderprognoserna ändras för mycket.

Prognos på framtida elpriser / elterminer år 2012 och 2013 från Modity

[box]Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
2 Comments

2 Comments

  1. Magnus

    25 december, 2012 at 19:57

    Kärnkraften krånglar som vanligt och påverkar elpriset. Men det är verkligen inte mycket som priserna stiger när det blir problem i år.

  2. Silverbug

    26 december, 2012 at 19:54

    Vilket år förväntas det första av Finlands nya kärnkraftverk tas i drift? Det borde påverka elpriset tycker jag, speciellt borde det pressa i norra Sverige.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *