Connect with us

Analys

Modity om elpriset vecka 40 2012

Published

on

Modity - Ger prognos på elpriset 2012 och 2013Förra veckan såg högre spotpriser, främst beroende på flera problem med kärnkraften. Vi har nu åter bättre kärnkraftsproduktion och denna vecka väntas vind och temperatur över normalt. Däremot har vi nu bättre exportmöjligheter från Sverige till kontinenten vilket ökar uppsidan. Priser runt 260-265 kr/MWh är rimligt. Q4-12 gick i leverans på 313 kr/MWh, något högre än den handlats på de senaste dagarna. Q1-13 handlas ca €3/MWh över brytpris på kol vilket är rimligt då risk finns för kall och torr vinter. Vi har dock betydligt bättre grundförutsättningar i år jämfört med förra året då Q1-12 stängde lägre (€36,5/MWh). Men det kan ändras snabbt om det blir kallt och torrt och historiskt är uppsidan större. Kortsiktigt kan både Q1-12 och År-13 stiga något baserat på väderbilden.

Prognos på framtida elpris från Modity för Q3 2012 och Q1 2013

[box]Denna energimarknadskommentar publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.[/box]

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Tore

    3 oktober, 2012 at 00:23

    Intressant, du är prognosen att det framtida elpriset ska bli något högre, fast alltså bara på kortare sikt och ett år framåt. 2014 och 2015 är fortfarande fast på den låga nivån.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *