Modity om elpriset vecka 24 2013

Modity om det framtida elprisetFortfarande hög spot trots förbättrad hydrobalans. Ökad nederbörd tillsammans med mer vindkraft- och kärnkraftsproduktion drar ner terminspriserna. Kolet handlas ner och priset på utsläppsrätterna har passerat föregående motstånd. Dock fortsatt osäkerhet kring CO2 priset i och med röstningen om backloading den 19 juni.

Prognos på aktuellt och framtida elpris - 2013 och 2014

Denna energimarknadskommentar om elpriset publiceras på Råvarumarknaden.se med tillstånd och i samarbete med Modity Energy Trading.

Ansvarsfriskrivning

Energimarknadskommentaren har producerats av Modity Energy Trading. Informationen är rapporterad i god tro och speglar de aktuella åsikterna hos medarbetarna, dessa kan ändras utan varsel. Modity Energy Trading tar inget ansvar för handlingar baserade på informationen.

Om Modity Energy Trading

Modity Energy Trading erbjuder energibolag och större företag den erfarenhet, kompetens och analysredskap som krävs för en trygg och effektiv förvaltning av energiportföljen. Modity bedriver handel med allt från el, gas och biobränslen till elcertifikat, valutor och utsläppsrätter. Företagets kunder får dessutom ta del av deras analysprodukter som t.ex det fullständiga marknadsbrevet med ytterligare kommentarer och prognoser. För ytterligare information se hemsidan.

  4 Replies to “Modity om elpriset vecka 24 2013”

  1. Hansson skriver:

   Prognosen på elpriset för 2013 från Bixia framstår allt mer som pajasartad, för att använda ett snällt uttryck. Jag tror jag håller mig till Moditys analyser.

  2. Juha skriver:

   Det är ju redan en fars om ingenting märkvärdigt skall hända i röstningen om backloading.
   Ni skriver att hydrologiska balansen är -12,5 TWh och SEB att den är -10,05 TWh (så exakt). Varför är skillnaden så stor mellan siffrona? Vilka källorna anvender ni?

   1. Carl-Adam Olander skriver:

    Hej,
    Det hydrologiska läget är energiinnehåll i vattenmagasinerna samt uppskattad energiinnehåll i kvarvarande snö- och markvatten. Den uppskattade volymen är av förklarliga skäl svår att bedöma när vi är mitt i en period av snösmältning. Efter snösmältningen brukar skillnaden mellan analyserna vara minimala. Analyser om snö och markvatten kommer i regel från SMHI eller liknande insitut.

  3. Hej,
   Vi använder främst SKM Market predictor med systemet Syspower. Har även Point Carbon. Hydrologiska läget skiljer sig alltid åt mellan olika analysinstitut, bl.a beroende på olika år som ”normalen” grundar sig på samt skillnader i mätning av markvatten och snömängd. Just nu är det fränt snömängd som man har olika uppfattning om, kommer klarna om några veckor då det mesta bör ha smält och då kommer nog balansen likna varandra mer mellan olika analyser.

   När det gäller nästa omröstning om backloading är det osäkert om det verkligen kan bli ett ja då Tyskland är avgörande och med val i höst är det tveksamt om man vill ge ökade kostnader till sin industri… Men även om det skulle gå igenom bör det inte ha någon större påverkan på priset så länge det bara är en tiifällig lösning. Priset kommer nog i såfall gå upp vid röstning men sedan falla efter någon dag igen.

   Mia Bodin
   Modity Energy Trading

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  scroll to top