Connect with us

Nyheter

Minneapolis Grain Exchange, marknaden för vårvete och äppeljuice

Published

on

Mäklare på råvarubörsen1881 grundades Minneapolis Grain Exchange (MGEX) i Minneapolis, Minnesota med syfte att erbjuda de lokala jordbrukarna en marknadsplats som erbjöd en rättvis prissättning på produkter som vete, havre och majs. Verksamheten hette då Minneapolis Chamber of Commerce.

Redan sedan starten 1881 har MGEX varit huvudmarknaden för handeln i Hard Red Spring Wheat, och har sedan 1883 erbjudit såväl options- som terminskontrakt på denna råvara. Hard Red Spring Wheat används bland annat i bagels, pizzor, högkvalitativt bröd och flingor, och vissa nudlar och kakor. Hard Red Spring Wheat odlas främst på USAs norra slätter, det område som kallas för Northern Plains, och den kanadensiska prärien. Börsen tog sitt nuvarande namn, Minneapolis Grain Exchange, år 1947, men är i dag mest känd under namnet MGEX.

Den 19 december 2008 upphörde Minneapolis Grain Exchange med golvhandeln men fortsatte den dagliga verksamheten genom CME Global, Chicagobörsens elektroniska handelsplattform. Idag sker all handel i HRSW-terminer uteslutande elektroniskt.

Verksamheten utökas

Än i dag är det options- och terminshandeln i Hard Red Spring Wheat som är MGEXs flaggskepp. Under 2011 kommunicerade ledningen för börsen att den ansåg att tiden var mogen för att starta handel i options- och terminskontrakt på frusen koncentrerad äppeljuice, en råvara som tidigare handlats med hjälp av så kallade forward-kontrakt. Denna handel beräknas starta den 13 augusti 2012.

MGEX erbjuder även fem stycken kontantavräknade indexprodukter baserade på jordbruksprodukter, Hard Red Spring Wheat Index (HRSI), Hard Red Winter Wheat Index (HRWI), Soft Red Winter Wheat Index (SRWI), National Corn Index (NCI) och National Soybean Index (NSI).

Data ger indexprodukter

MGEX har ett exklusivt avtal med Telvent DTN, tidigare kallat Data Transmission Network, ett Omahabaserat företag som erbjuder elektronisk information, om att erbjuda detta företags jordbruksdata och meterologiska data, vilket MGEX även använt för att utveckla indexprodukter.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *