Följ oss

Nyheter

Minneapolis Grain Exchange, marknaden för vårvete och äppeljuice

Publicerat

den

Mäklare på råvarubörsen1881 grundades Minneapolis Grain Exchange (MGEX) i Minneapolis, Minnesota med syfte att erbjuda de lokala jordbrukarna en marknadsplats som erbjöd en rättvis prissättning på produkter som vete, havre och majs. Verksamheten hette då Minneapolis Chamber of Commerce.

Redan sedan starten 1881 har MGEX varit huvudmarknaden för handeln i Hard Red Spring Wheat, och har sedan 1883 erbjudit såväl options- som terminskontrakt på denna råvara. Hard Red Spring Wheat används bland annat i bagels, pizzor, högkvalitativt bröd och flingor, och vissa nudlar och kakor. Hard Red Spring Wheat odlas främst på USAs norra slätter, det område som kallas för Northern Plains, och den kanadensiska prärien. Börsen tog sitt nuvarande namn, Minneapolis Grain Exchange, år 1947, men är i dag mest känd under namnet MGEX.

Den 19 december 2008 upphörde Minneapolis Grain Exchange med golvhandeln men fortsatte den dagliga verksamheten genom CME Global, Chicagobörsens elektroniska handelsplattform. Idag sker all handel i HRSW-terminer uteslutande elektroniskt.

Verksamheten utökas

Än i dag är det options- och terminshandeln i Hard Red Spring Wheat som är MGEXs flaggskepp. Under 2011 kommunicerade ledningen för börsen att den ansåg att tiden var mogen för att starta handel i options- och terminskontrakt på frusen koncentrerad äppeljuice, en råvara som tidigare handlats med hjälp av så kallade forward-kontrakt. Denna handel beräknas starta den 13 augusti 2012.

MGEX erbjuder även fem stycken kontantavräknade indexprodukter baserade på jordbruksprodukter, Hard Red Spring Wheat Index (HRSI), Hard Red Winter Wheat Index (HRWI), Soft Red Winter Wheat Index (SRWI), National Corn Index (NCI) och National Soybean Index (NSI).

Data ger indexprodukter

MGEX har ett exklusivt avtal med Telvent DTN, tidigare kallat Data Transmission Network, ett Omahabaserat företag som erbjuder elektronisk information, om att erbjuda detta företags jordbruksdata och meterologiska data, vilket MGEX även använt för att utveckla indexprodukter.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära