Följ oss

Nyheter

London Metal Exchange, världens främsta börs för handel i basmetaller

Publicerat

den

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetaller

London Metal Exchange - Råvarubörs för basmetallerLondon Metal Exchange, LME, som etablerades redan 1877 är i dag baserat på 56 Leadenhall Street i hjärtat av City of London och är världens främsta börs för handel i basmetaller. I dag erbjuder denna marknadsplats en lång rad options- och terminskontrakt på basmetaller, minor metals och stål. Sedan juli 2012 ägs London Metal Exchange av Hong Kong Exchanges and Clearing som köpte LME för 1,4 miljarder GBP i en budstrid med Intercontinental Exchange, ICE.

London Metal Exchange utgör ett transparent forum för all typ av handel med oädla metaller, och bidrar till att hjälpa företag världen över med att sammanställa jämnviktspriser så långt som flera år in i framtiden. Detta hjälper den fysiska industrin att planera i en värld som omfattas av en ofta svår och snabb prisutvecklingen. Genomslaget på prissättningen på LME är så stark att den åberopas av industriföretag världen över.

LME är en mycket likvid marknad och 2011 uppnåddes rekordvolymer om 146,6 miljoner avslut, motsvarande 15,4 biljoner pund, motsvarande 61 miljarder pund per handelsdag. Trots att denna börs är baserad i Storbritannien härrör mer än 95 procent av all handel som sker där från utlandet.

De enda som tillåts handla på denna marknad är de företag som är medlemmar av LME och det är genom dessa som industrin handlar på marknaden och har access till alla de typer av riskhanteringsverktyg och leveransfunktioner som erbjuds. Handeln sker på tre olika sätt,

  • Genom så kallat ”open out cry” i LMEs karakteristiska ”ringar”
  • Genom den interbankmarknad som sker på telefon samt
  • Genom LMEselect, London Metal Exchanges elektroniska handelsplattform

På London Metal Exchange är det möjligt att handla terminskontrakt på basmetaller med dagliga förfallodagar upp till tre månader framåt. Löptiden på tre månader är en kvarleva från grundandet 1877, då det tog handelsfartygen tre månader att leverera sin last med koppar från Chile. Det finns också kontrakt som sträcker sig upp till 123 månader, drygt tio år framåt. Det finns även en väl fungerande avistamarknad. Genom ett så pass omfattande system erbjuder LME sina kunder möjligheter till hedging, en världsomfattande referensprissättning och möjligheten att reglera fysiska leveranser av de underliggande råvarorna.

En kort introduktion till London Metal Exchange

Historik

London Metal Market and Exchange Company grundades 1877 men börsens ursprung kan spåras så pass långt tillbaka som 1571 och öppnandet av Royal Exchange i London.

Innan börsen grundades bedrevs verksamheten av handlare på Londons kaffehus där affärerna gjordes upp i provisoriska ringar som ritats upp med krita på golvet.

Från början handlades endast koppar, men både bly och zink tillkom ganska snart, även om det var först 1920 som dessa metaller fick sin officiella status. Under andra världskriget stängde börsen och öppnade inte igen förrän 1952. Utbudet av metaller utvidgades och 1978 tillkom handeln i aluminium som året efter följdes av nickel. 1989 lades tenn till listan på metaller som handlas på London Metal Exchange, 1992 tillkom aluminiumlegeringar, 2008 stål och 2010 lades två minor metals, kobolt och molybden till. 2011 upphörde handeln i plast, en råvara som börsen tagit upp till handel på prov.

Historien om LME

Handel

För att kunna handla terminskontrakt i koppar, tenn eller någon annan metall noterad på LME, krävs det att affärerna går genom en av LMEs medlemsföretag. Köparna av kontrakten, som ofta håller sina terminer till förfall, vilket gör att handeln på LME skiljer sig en hel del från den på övriga råvarubörser, erhåller sedan en option, en så kallad ”warrant” på ett utsett LME-godkänt lager, för att kunna ta emot metallen om så krävs. LME publicerar dagligen detaljerade uppgifter om hur många ton metall som finns i de olika lagren vilket bidrar till att både producenter och konsumenter kan fatta korrekta affärsbeslut.

Ring trading

Mellan 11:40 och 17:00, London Time, sker handeln i de så kallade ringarna. Handeln sker genom så kallat Open Outcry, som är det äldsta och mest populära sättet att bedriva handel på denna börs.

Det finns en morgon- och en eftermiddags-session, där vart och ett av de nio metallkontrakten handlas i två block med en fem-minuters-session för varje kontrakt. Dessa sessioner äger rum från 11:40 till 13:10 och från 14:55 till 16:15 och varje session innehåller en 10-minuters-paus. Priserna från den andra sessionen under morgonhandeln är de som blir de officiella priserna.

Det signifikanta för denna typ av handel är att den spelar en högst central roll för den officiella prissättningen på London Metal Exchange. De officiella priserna sätts under handelns mest likvida period, som sker via open outcry-handel, och anses vara representativ för industrins utbud och efterfrågan. Den officiella betalkursen enligt vilka terminsavtal avvecklas, bestäms av det sista anbudspriset innan klockan ljuder för att markera slutet på den officiella ringhandeln. LME är den sista börsen i Europa där Open Outcry handel fortfarande sker.

Utöver detta förekommer en betydande Interbankhandel.

Ring dealing members

Ring dealing members är de företag som har rätten att handla i ”ringarna” på LMEs handelssessioner. Dessa deltar även i den dygnet runt-öppna interbankmarknaden.

Alla Ring dealing members, som medlemmar av London Clearing House, är godkända enligt Financial Services and Markets Act 2000, och regleras av Financial Services Authority. I augusti 2012 innehas den exklusiva rätten att handla i ringen av följande företag

  • Amalgamated Metal Trading Limited
  • Barclays Bank Plc
  • E D & F Man Capital Markets Limited
  • J.P. Morgan Securities Ltd
  • MAREX Financial Ltd
  • Metdist Trading Ltd
  • INTL FCStone Europe Ltd
  • Natixis Commodity Markets Ltd
  • Newedge Group (UK Branch)
  • Société Générale
  • Sucden Financial Ltd
  • Triland Metals Ltd

Utöver de tolv medlemsföretagen som har rätt att delta i ringhandeln finns omkring ett hundratal övriga företag som deltar i handeln, till exempel som introducing brokers.

Ringhandel på råvarubörsen London Metal Exchange

Ringhandeln på LME har sitt namn av att handeln på börsen sker i en ”ring” i vilken deltagarna sitter på fasta platser. LMEs system med fasta platser hjälper till med identifieringen av de företag som handlar, men det är bara möjligt eftersom börsen har ett så pass litet antal medlemmar, för närvarande endast tolv företag, som tillåts att delta i ringhandeln.

Hedging, referenspriser och fysisk leverans på London Metal Exchange

Ädelmetaller

I motsats till vad många tror så handlas ädelmetaller som guld och silver inte på London Metal Exchange, utan på den over-the-counter-marknad, OTC-marknad, som vanligen kallas för London Bullion Market. Platina och palladium handlas på London Platinum and Palladium Market. Spotmarknaden för ädelmetaller sker på EBS, Electronic Broking Systems, som förvärvades av ICAP i juni 2006. LME erbjuder matchning och clearingtjänster för medlemmarna på London Bullion Market och distribuerar kurser på guld, silver och ränteswappar på guld på uppdrag av London Bullion Market Association.

Elektronisk handel

I februari 2005 lanserade LME en elektronisk plattform som kallas LMEselect, utvecklat av det svenska programvaruföretaget Cinnober. Plattformen är en FIX-baserad handelsplattform, och har en betydande och ökande andel av den totala handeln på LME.

Market of last resort

Industrin kan använda LME som en möjlighet att sälja sina överskottslager i tider av överutbud och som en källa för att köpa material i tider av extrem brist.

I verkligheten förekommer fysisk leverans i en mycket liten omfattning på LME då de flesta aktörerna på denna marknad använder sig av LME för hedging. Den delen som leder till leverans spelar en viktig roll för att skapa priskonvergens.

Lager

För att stödja denna mekanism, godkänner LME och licensierar ett nätverk av lager- och lagringsmöjligheter runt om i världen. Lagerföretagen måste uppfylla en rad strikta kriterier innan de godkänns för hantering av metaller. Lagerhållare runt om i världen innefattar bland andra

  • Henry Bath
  • Steinweg
  • Metro International Trade Services
  • Pacorini Metals
Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Londons roll som ett globalt nav inom råvaruhandeln

Publicerat

den

London

London, känt för sin historia och strategiska positionering, har alltid haft en betydande roll i världen av råvaruhandel. Staden är känd för sin finansiella expertis och solida infrastruktur och fungerar som en avgörande bro som förbinder producenter och konsumenter över hela världen, men exakt vad gör London till ett så avgörande nav för råvaruhandeln?

Historien om råvaruhandel i London

Råvaruhandel i London har djupa rötter som går tillbaka till slutet av 1500-talet när staden etablerade sig som ett nyckelnav för global handel.

På 1800-talet hade London blivit en framträdande plats som världens ledande råvarumarknad, specialiserad på metaller, textilier och jordbruksvaror. De mest omsatta råvarorna var bomull, ull, socker och kaffe.

London Metal Exchange (LME) grundades 1877 för att underlätta handeln med icke-järnmetaller som koppar och bly.

Under åren fortsatte London att utöka sina handelsmöjligheter och locka handlare från alla hörn av världen.

Utveckling av London som ett globalt nav för råvaruhandel

Londons status som ett globalt nav för råvaruhandel befästes i början av 1900-talet när staden blev centrum för internationell finans. Etableringen av London Metal Exchange (LME) 1877 och London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE) 1982 cementerade ytterligare stadens dominans inom råvaruhandel.

Dessa börser utgjorde en plattform för handlare att köpa och sälja råvaror på en global skala, vilket gjorde London till en integrerad del av leveranskedjan för olika industrier runt om i världen.

Under de senaste åren har London också sett en ökning av elektroniska handelsplattformar, vilket ytterligare ökar dess tillgänglighet och attraktivitet för råvaruhandlare.

Faktorer som bidrar till Londons framgång inom råvaruhandel

Londons framgång inom råvaruhandel tillskrivs flera nyckelfaktorer. Stadens strategiska geografiska läge gör att den fungerar som en central mötesplats för köpare och säljare över hela världen. Vilket väl dock får anses vara mer av en historisk fördel.

Stadens stabila politiska och ekonomiska miljö ger den attraktionskraft och erbjuder handlare en säker och pålitlig marknad för investeringar.

Närvaron av skickliga proffs, förstklassig infrastruktur och strömlinjeformade handelsprocesser befäster Londons position som en främsta destination för råvaruhandel.

Dessutom säkerställer dess robusta rättsliga ram och etablerade tillsynsorgan rättvisa och transparenta handelsmetoder.

Londons roll i global råvaruhandel

Londons position som ett globalt nav för råvaruhandel har haft långtgående effekter på världsekonomin.

Staden fungerar som en viktig länk mellan producenter och konsumenter, vilket underlättar handel och leverans av viktiga råvaror som metaller, energiresurser och jordbruksprodukter.

Detta skapar en konkurrensutsatt marknad som driver innovation och effektivitet, vilket i slutändan gynnar både producenter och konsumenter.

Dessutom har den höga volymen av råvaruhandel i London också en betydande inverkan på de globala priserna, vilket gör den till en inflytelserik aktör i den globala ekonomin.

London vs New York: Kampen om råvaruhandeln

Även om London länge har ansetts vara det ledande globala navet för råvaruhandel, har New York också en betydande position på denna marknad.

Båda städerna har sina styrkor och svagheter, med London som utmärker sig inom områden som metall- och energimarknader, medan New York dominerar inom jordbruksprodukter. Men Londons historiska dominans och väletablerade infrastruktur ger det ett försprång framför New York, vilket gör det till den föredragna destinationen för de flesta handlare. Men eftersom de globala råvarumarknaderna fortsätter att utvecklas, förväntas konkurrensen mellan dessa två städer intensifieras.

Teknikens inverkan

Teknikens framväxt har revolutionerat råvaruhandelslandskapet, och London har inte lämnats på efterkälken. Under de senaste åren har betydande investeringar gjorts i teknik, med elektroniska handelsplattformar och avancerad dataanalys som ligger i spetsen för denna transformation.

Detta har inte bara ökat effektiviteten och hastigheten på handelsutförandet utan också öppnat nya möjligheter för handlare att få tillgång till globala marknader.

Dessutom har användningen av teknik också förbättrat riskhanteringsmetoderna, vilket gör råvaruhandeln i London säkrare och pålitligare.

Londons rika historia och expertis inom råvaruhandel, tillsammans med dess robusta infrastruktur och tekniska framsteg, positionerar den som föregångare i kampen om råvaruhandelns överlägsenhet. Att vara i en global tidszon ger London ett försprång framför New York, vilket gör att handlare kan komma åt marknader i både Asien och Amerika inom en enda dag.

Trots New Yorks starka närvaro på jordbruksmarknaderna och dess pågående tekniska framsteg, förväntas rivaliteten mellan dessa två städer intensifieras i framtiden. När de globala råvarumarknaderna utvecklas kommer det att vara spännande att observera hur London och New York anpassar sig och konkurrerar i detta dynamiska landskap.

Fortsätt läsa

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Populära