Kinesisk data fick råvarumarknaden att falla

Kvartalsrapport för råvaror från HandelsbankenFörra veckan kom det statistik från Kina som ledde till att priserna på basmetaller föll kraftigt. Nickelpriset sjönk med 6 procent under en enda dag och priset på aluminium har fallit med 13 procent från toppen.

Kina fokuserarInvesteringarna i fasta tillgångar i Kina bromsade in väsentligt under oktober, både i den privata och i den statliga sektorn.

Marknaden reagerade också på den höga inflationen i producentpriser (PPI), som var omkring 7 procent. Eftersom investeringssiffrorna redovisas i nominella termer, innebär producentprisutvecklingen att investeringstillväxten var negativ i volym räknat. Den höga inflationen beror delvis på den pågående utbudsreformen i Kina då produktion stängs ner för att klara miljömål under vinterhalvåret. Färre underleverantörer ger sämre kvalitet och högre priser.

”Aluminiumproduktionen i Kina 13% lägre än vid toppen”

Utbudsreformen har också sänkt industriproduktionen. Tillverkningen av underkomponenterna ”ferrous metal smelting” och ”non-ferrous metal smelting” sjönk med 1,3 respektive 1,7 procent jämfört med samma månad förra året.

Aluminiumproduktionen i KinaStålproduktionen var ungefär samma som i september men väntas minska i november då de officiella produktionssänkningarna börjar den 15:e november.

Aluminiumproduktionen föll 2,1 procent från september och är nu hela 13 procent lägre än vid toppen i juni. Kolproduktionen föll 5 procent från september och är 14 procent lägre än vid toppen för två år sen.

MARTIN JANSSON
RÅVARUSTRATEG, HANDELSBANKEN

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top