Kakao, underskott i produktionen kan driva upp priset

Kakao - Priset är politisktKakao är en intressant råvara då kakaopriset i betydligt högre utsträckning än någon annan råvara styrs av politiska faktorer. Den viktigaste produktionsplatsen för kakao är Västafrika vilket inkluderar en rad instabila regeringar i regionen. Detta gäller särskilt Elfenbenskusten eftersom landet fortsätter att ha problem med att upprätthålla stabilitet.

Förutsägelserna för den globala tillgången och efterfrågan är minst sagt osäker. Vissa analytiker förväntar sig ett underskott på närmare 100.000 ton för den här säsongen, en nivå som ligger nära till 30.000 ton högre än de prognoser som presenterades i slutet av februari 2012.

Det råder emellertid ingen enhetlig consensusprognos bland analytikerna, faktum är att en lång rad analytiker förutspår ett stort överskott på kakao efter denna skörd. Detta skulle kunna komma att pressa kakaopriset ännu lägre i år.

Som en följd av detta har kakaopriset varit ganska ryckigt. Kakaopriset har sjunkit från cirka 2.900 USD per ton till drygt 2.000 USD per ton i början av 2012. Sedan dess har priset på kakao emellertid pendlat kraftigt, mellan 2.000 och 2.500 USD per ton, ett ganska brett spann i det korta perspektivet.

Med tanke på osäkerheten över situationen på kakaomarknaden måste det antas att priset kommer att vara fortsatt ryckigt även under det andra kvartalet 2012. Om förutsägelserna om ett överskott besannas är sannolikheten för ett prisfall på kakao att vänta, men det känns osannolikt med tanke på det stora antalet analytiker som prognostiserar ett underskott av kakao under 2012.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top