Följ oss

Nyheter

Kakao, underskott i produktionen kan driva upp priset

Publicerat

den

Kakao - Priset är politiskt

Kakao - Priset är politisktKakao är en intressant råvara då kakaopriset i betydligt högre utsträckning än någon annan råvara styrs av politiska faktorer. Den viktigaste produktionsplatsen för kakao är Västafrika vilket inkluderar en rad instabila regeringar i regionen. Detta gäller särskilt Elfenbenskusten eftersom landet fortsätter att ha problem med att upprätthålla stabilitet.

Förutsägelserna för den globala tillgången och efterfrågan är minst sagt osäker. Vissa analytiker förväntar sig ett underskott på närmare 100.000 ton för den här säsongen, en nivå som ligger nära till 30.000 ton högre än de prognoser som presenterades i slutet av februari 2012.

Det råder emellertid ingen enhetlig consensusprognos bland analytikerna, faktum är att en lång rad analytiker förutspår ett stort överskott på kakao efter denna skörd. Detta skulle kunna komma att pressa kakaopriset ännu lägre i år.

Som en följd av detta har kakaopriset varit ganska ryckigt. Kakaopriset har sjunkit från cirka 2.900 USD per ton till drygt 2.000 USD per ton i början av 2012. Sedan dess har priset på kakao emellertid pendlat kraftigt, mellan 2.000 och 2.500 USD per ton, ett ganska brett spann i det korta perspektivet.

Med tanke på osäkerheten över situationen på kakaomarknaden måste det antas att priset kommer att vara fortsatt ryckigt även under det andra kvartalet 2012. Om förutsägelserna om ett överskott besannas är sannolikheten för ett prisfall på kakao att vänta, men det känns osannolikt med tanke på det stora antalet analytiker som prognostiserar ett underskott av kakao under 2012.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära