Nyheter
Hedgefondsförvaltare försökte överta kakaomarknaden

Under sommaren 2010 satsade en brittisk hedgefondsförvaltare, företaget Armajaro, allt i sitt försök att manipulera en råvarumarknad. Genom att köpa 241.000 ton kakaobönor från Elfenbenskusten skulle bolaget tjäna stora pengar, men marknaden gick emot dem. Den mängd kakao som köptes motsvarade 5 MILJARDER chokladkakor, eller 7 procent av den totala kakaoskörden 2010.
Grundaren, Anthony Ward, började arbeta som handlare i te, ris, kakao och gummi på handelshuset Sime Darby 1979. Han grundade tillsammans med en partner hedgefonden Armajaro 1998. Till en början koncentrerade sig detta bolag uteslutande på kakao. Ward ansågs vara en av kakaomarknadens kunnigaste aktörer.
I och med att kakao är en mycket klimatberoende råvara och att större delen av produktionen kommer från två länder, Elfenbenskusten och Ghana, styrs produktionen av det lokala vädret. För att få ett komparativt övertag gentemot övriga handlare hade Armanjo monterat upp egna väderstationer vilka visade att prognosen för regn var mycket stor. En kraftig nederbörd skulle leda till betydligt mindre skördar, och få kakaopriset att stiga ytterligare.
Trots att kakaopriset hade stigit oavbrutet sedan 2008, och hade visat en uppgång på 150 procent valde Armajaro att satsa hårt. För att klara de fysiska leveranserna av all den kakao som Armajaro köpt på terminsmarknaden, hade bolaget hyrt praktiskt taget all godkänd lagerplats för kakao i Europa.
Istället visade det sig att kakaoprisets uppgång, där råvaran noterade ett 33-årigt all-time-high bröts och att kakaopriset gick i fritt fall. Under juli och augusti 2008 föll kakaopriset med en fjärdedel, 26 procent,
Wards försök att göra en kupp mot kakaomarknaden fick den tyska organisationen för kakaohandlare att skriva ett ilsket brev till den brittiska råvarubörsen, och krävde att något skulle göras för att förhindra både Ward, Armajaro och möjligheterna att manipulera kakaopriset i framtiden.
Att de stora hedgefonderna blivit så dominerande i råvaruhandeln är förhållandevis nytt. För många råvaror, till exempel olja, är handeln så stor att en enskild aktör inte kan påverka marknaden. Det sista egentliga försöket var bröderna Hunts agerande på silvermarknaden som även detta slutade i ett kraftigt prisfall för den underliggande råvaran. Råvarumarknaden.se kommer att återkomma till bröderna Hunts silveraffärer i en senare artikel.
Nyheter
Den viktiga råvaruvalutan USD faller kraftigt

En stor del av all råvaruhandel och -affärer prissätts i amerikanska dollar. Därför ser man exempelvis ofta att när dollarkursen går ner så går guldpriset upp, den ena förändringen tar ut den andra.
Valutor är något knepigt eftersom alla priser är relativa. För att få en bättre uppfattning om hur USD utvecklas så brukar man använda ett index som mäter USD mot ett flertal andra valutor. Ett av de vanligaste indexen är DXY.
Nedan är en graf över utvecklingen på DXY under handelstimmarna i april. Trumps agerande har fått dollarn att falla kraftigt, där framför allt tre händelser har lett till branta fall.

En svagare dollar gör att råvaror vid samma pris i dollar blir billigare för alla kunder utanför USA. För länder som importerar mycket råvaror är en svagare USD oftast positivt, som exempelvis Indien. För länder som exporterar mycket råvaror är en svagare USD oftast dåligt, som exempelvis Brasilien och Ryssland.
Det finns en stor allmän efterfrågan på guld just nu, men det får även understöd av en svagare USD. För oljeproducenter är utvecklingen desto tråkigare. Samtidigt som USD går ner så går också priset på olja i USD ner. De drabbas av en dubbel negativ effekt.
Trump har hela tiden pratat om att han vill få ner priset på USD då han anser att det är konstgjort högt, så ur det perspektivet är utvecklingen en stor framgång. Sedan var nog inte tanken att det skulle gå ner på detta sätt utan att det skulle ske genom att andra länder tvingades att skriva på avtal om att höja priset på sina valutor.
Nyheter
Ingenting stoppar guldets uppgång, nu 3400 USD per uns

Den allt större geopolitiska oron och Trumps ekonomiska kaos har gett bränsle till guldpriset. Tidigare idag tangerade spotpriset på guld 3400 USD och terminspriset var uppe på 3402 USD. Just nu finns det ingenting som stoppar guldpriset, det tillkommer hela tiden fler köpare. Vi ser dock inte bara en kraftigt uppgång det senaste året, priset har stigit kraftigt under en period på 20 år. Det är egentligen inte så konstigt, för 20 år sedan var världen väldigt mycket fattigare än idag, flera miljarder människor har fått det avsevärt bättre, och om de ekonomierna lägger en liten andel av sin ökade rikedom på guld så slår det igenom.


Nyheter
Kina slår nytt rekord i produktion av kol

Energianalytikern John Kemp rapporterar, baserat på Kinas officiella statistik, att landet slagit ett nytt rekord i produktion av kol. I mars producerade man 441 miljoner ton. Grafen nedan visar hur perioden januari-mars varit per år och där har produktionen gått upp till 1203 miljoner ton från 1106 miljoner ton för samma period föregående år.
Kina använder spektakulära mängder kol, det man också gradvis gör är att ersätta importerad kol med egen produktion. Det är en säkerhetsfråga att man vill vara mindre beroende av omvärlden för energi. Fördelen med importerade kol är att den kan levereras med lastfartyg till de energislukande kustregionerna. Men Kina har med tiden byggt energislukande industri vid sina kolgruvor, vilket delvis minskar behovet av att frakta kolen.

-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Ticking higher as tariff-panic eases. Demand growth and OPEC+ will be key
-
Analys4 veckor sedan
Crude prices hold gains amid fresh tariff threats
-
Nyheter4 veckor sedan
Ett samtal om råvarorna som behövs för batterier
-
Nyheter4 veckor sedan
Tysklands SEFE skriver avtal om att köpa 1,5 miljarder ton LNG per år från Delfin i USA
-
Nyheter4 veckor sedan
700 timmar med negativa elpriser och dyrare biobränsle gav lägre resultat för Jämtkraft
-
Nyheter3 veckor sedan
Danska Seaborg Technologies siktar på serieproduktion av smältsaltsreaktorer till mitten av 2030-talet
-
Analys4 veckor sedan
Brent Edges Lower After Resisting Equity Slump – Sanctions, Saudi Pricing in Focus
-
Nyheter3 veckor sedan
Oljepriserna slaktas på samtidiga negativa faktorer