Nyheter
Fyra olika fonder för dig som är sugen på kaffe
En fortsatt obalans mellan utbudet och efterfrågan har drivit kaffepriserna till sitt trettioårshögsta, och det finns all anledning att tro att kaffe kommer att vara en fortsatt intressant råvara med stora svängningar, bland annat som en följd av dess känslighet för klimatfaktorer.
Under det senaste året har priset på kaffe ökat kraftigt, bland annat som en följd av vädret i Colombia och delar av Afrika, där en betydande mängd av allt kaffe som vi konsumerar odlas. Under våren kunde vi se hur förra årets stormar ledde till skadade skördar och en begränsning i konsumtionen med tio procent.
En liknande produktionstrend ses i Afrika, en av världens största exportörer av kaffe, där svår torka under det senaste året har inskränkt produktionen. Vi ser också hur de lager som exportländerna förfogar över börjar tömmas och att de nu är nere på sitt 40-årslägsta. Lägg detta till en ökad global efterfrågan, främst från Latinamerika och delar av Asien som är en effekt av förbättrade levnadsvillkor, stärkt köpkraft och ökade inkomster.
För den som är intresserad av att investera i kaffe, men inte vill eller vågar köpa terminer har vi identifierat ett antal olika instrument. Observera att denna artikel inte skall tas som ett råd att vare sig köpa eller sälja utan att den har skrivits i rent informativt syfte.
- iPath Dow Jones-AIG Coffee ETN (JO), en ETF som följer Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total ReturnSM, ett subindex till Dow Jones-UBS Commodity Index Total ReturnSM och som följer detta index.
- Powershares DB Jordbruk (DBA), en ETF som investerar nästan 15 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
- iPath DJ-UBS Agriculture TR Sub-Idx ETN (JJA), en ETN (Exchange Traded Note) som har allokerat nästan 10 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
- iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE), en ETN som är kopplad till Barclays Capital Coffee Pure Beta TR Index och som följer detta index.
Nyheter
OPEC+ vill försvara ett oljepris på 70 USD, förlänger produktionsbegränsningar till slutet av året
Länder inom OPEC+ har tidigare infört produktionsbegränsningar och sedan har man upprepade gånger förlängt dem då oljepriset ändå har gått ner. Ikväll meddelade OPEC att åtta länder inom OPEC+ förlänger produktionsbegränsningarna till slutet av året. Länderna i fråga är Saudiarabien, Ryssland, Irak, Förenade Arabemiraten, Kuwait, Kazakstan, Algeriet och Oman.
Den del som förlängs är den man kallar för frivillig och är på 2,2 miljoner fat per dag.
Kartellen har det verkligen kämpigt. Trots att man skär ner produktionen så går priset ner. USA och andra länder producerar mer olja och efterfrågan från Kina är svag. Inte ens den allt större konflikten i mellanöstern har haft någon påverkan. Tolkningen av kvällens meddelande är att man vill försvara sig mot att oljepriset faller under 70 USD.
Pressmeddelandet:
Saudi Arabia, Russia, Iraq, the United Arab Emirates, Kuwait, Kazakhstan, Algeria, and Oman extend the 2.2 mbd voluntary adjustments for one month until end of December 2024
No 18/2024
Vienna, Austria
03 Nov 2024
The OPEC Secretariat noted that the eight OPEC+ countries Saudi Arabia, Russia, Iraq, the United Arab Emirates, Kuwait, Kazakhstan, Algeria, and Oman, which previously announced additional voluntary adjustments in April and November 2023, have agreed to extend the November 2023 voluntary production adjustments of 2.2 million barrels per day for one month until the end of December 2024.
In addition, the eight countries reiterated their collective commitment to achieve full conformity with the Declaration of Cooperation, including the additional voluntary production adjustments that were agreed to be monitored by the JMMC during its 53rd meeting held on April 3rd 2024, and to fully compensate by September 2025 for the overproduced volumes since January 2024 in accordance with the compensation plans submitted to the OPEC Secretariat.
The countries also noted the recent announcement made by Iraq and the joint statement made by Russia and Kazakhstan, in which they strongly reaffirmed their commitment to the agreement including the additional voluntary production adjustments and to their compensation schedules for the overproduced volumes since January 2024.
Nyheter
Ett samtal om uran med råvaruanalytikern Bob Brackett
Bob Brackett är en enormt kunnig råvaruanalytiker och arbetar idag på Bernstein Research där han bland annat är ansvarig för energi och energiövergång i USA. Han sitter här ned för ett samtal i Bloomberg-podden Odd Lots för att svara på frågor om råvaran uran. Det är en väldig bra start om man vill förstå grunderna om marknaden och vad som driver efterfrågan och utbud.
Bakgrunden är självklart att kärnkraft har fått en pånyttfödelse i världen och uran är råvaran som används i den formen av energiproduktion. Uran har ganska unika egenskaper, bland annat har råvaran till skillnad från många andrar råvaror bara ett användningsområde och till skillnad från andra former av energiproduktion så utgör inte själva råvaran någon större del av kostnaden för energiproduktionen.
Samtalet om uran är på strax under 30 minuter, sedan får vi även en uppdatering om litium, guld, silver, olja och andra råvaror.
Nyheter
Lobitokorridoren kan möjliggöra att råvaror fraktas väster ut i Afrika
En stor del av alla råvaror som produceras i Afrika fraktas öster ut till Kina. USA och EU ser gärna att mer fraktas väster ut. Det finns ett plan att satsa på Lobitokorridoren, en järnväg och väg genom centralafrika. USA har tagit ledningen, men med ett eventuellt maktskifte i USA så återstår det att se vad det blir av planerna.
Clara My Lernborg, expert på råvaror och gruvor, svarar på frågor om projektet.
-
Nyheter3 veckor sedan
Råvaror är rekordbilliga i relation till aktier
-
Nyheter4 veckor sedan
Equinor köper 10 procent av Ørsted för omkring 26 miljarder kronor
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: cautious watching
-
Analys4 veckor sedan
Crude oil comment: Brace for impact!
-
Nyheter3 veckor sedan
LKAB kan producera mer än de kan transportera
-
Nyheter4 veckor sedan
Terrorattack och krig i mellanöstern, oljepriset har inte reagerat vidare kraftigt
-
Nyheter2 veckor sedan
Guldpriset passerar 2700 USD till sin högsta nivå någonsin
-
Nyheter2 veckor sedan
District Metals prospekterar uran i Sverige, nu noteras även aktierna här