Connect with us

Nyheter

Fyra olika fonder för dig som är sugen på kaffe

Published

on

Investera i kaffe via ETF-fonder och ETN

Investera i kaffe via ETF-fonder och ETNEn fortsatt obalans mellan utbudet och efterfrågan har drivit kaffepriserna till sitt trettioårshögsta, och det finns all anledning att tro att kaffe kommer att vara en fortsatt intressant råvara med stora svängningar, bland annat som en följd av dess känslighet för klimatfaktorer.

Under det senaste året har priset på kaffe ökat kraftigt, bland annat som en följd av vädret i Colombia och delar av Afrika, där en betydande mängd av allt kaffe som vi konsumerar odlas. Under våren kunde vi se hur förra årets stormar ledde till skadade skördar och en begränsning i konsumtionen med tio procent.

En liknande produktionstrend ses i Afrika, en av världens största exportörer av kaffe, där svår torka under det senaste året har inskränkt produktionen. Vi ser också hur de lager som exportländerna förfogar över börjar tömmas och att de nu är nere på sitt 40-årslägsta. Lägg detta till en ökad global efterfrågan, främst från Latinamerika och delar av Asien som är en effekt av förbättrade levnadsvillkor, stärkt köpkraft och ökade inkomster.

För den som är intresserad av att investera i kaffe, men inte vill eller vågar köpa terminer har vi identifierat ett antal olika instrument. Observera att denna artikel inte skall tas som ett råd att vare sig köpa eller sälja utan att den har skrivits i rent informativt syfte.

  • iPath Dow Jones-AIG Coffee ETN (JO), en ETF som följer Dow Jones-UBS Coffee Subindex Total ReturnSM, ett subindex till Dow Jones-UBS Commodity Index Total ReturnSM och som följer detta index.
  • Powershares DB Jordbruk (DBA), en ETF som investerar nästan 15 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
  • iPath DJ-UBS Agriculture TR Sub-Idx ETN (JJA), en ETN (Exchange Traded Note) som har allokerat nästan 10 procent av sin tillgångsmassa i kaffefutures
  • iPath Pure Beta Coffee ETN (CAFE), en ETN som är kopplad till Barclays Capital Coffee Pure Beta TR Index och som följer detta index.
Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Magnus

    12 maj, 2013 at 16:42

    Det har varit ganska intressant att investera i kaffe under det senaste året. Mycket har hänt på marknaden, så det har verkligen gällt att hänga med. Har läst SEBs analysbrev, har funkat bra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära