Följ oss

Nyheter

Frusen koncentrerad äppeljuice, nu även på termin

Publicerat

den

Äpple som ska bli frusen koncentrerad äppeljuiceVi har tidigare skrivit om frusen koncentrerad äppeljuice, en råvara som The Minneapolis Grain Exchange, MGEX, beslutade att de skulle införa handel i. När vi i augusti 2011 skrev om detta hade handeln ännu inte startat varför vi inte kunde förmedla villkoren i handeln för denna råvara. Nu är det emellertid klart att handeln har påbörjats den 13 augusti 2012.

Terminshandeln på frusen koncentrerad äppeljuice, för det är i huvudsak i form av terminer handeln kommer att ske, även om The Minneapolis Grain Exchange, MGEX, även listar standardiserade optioner på samma råvara, kommer att konkurrera med en annan melassliknande substans som när den blandas med vatten används till att göra den juice som finns i de flesta livsmedelsaffärerna, nämligen frusen koncentrerad apelsinjuice.

Värdet på marknaden för frusen koncentrerad äppeljuice uppgår årligen till cirka tre miljarder USD, och historiskt sett har affärerna till största del gjorts upp i form av så kallade forwards vilket gjort det svårt att investera i dem, eller stänga en position som gått åt fel håll. Även faktorer som kreditrisken är ett stort problem i samband med forwards. Efter påtryckningar från bland andra PepsiCo har nu The Minneapolis Grain Exchange, MGEX, startat handeln i denna råvara. Den årliga marknaden för äppeljuice beräknas växa med cirka sex procent per år.

Handel i terminer på frusen koncentrerad äppeljuice

Terminskontrakt i frusen koncentrerad äppeljuice handlas sedan i augusti 2012 på The Minneapolis Grain Exchange, MGEX, under kortnamnet AJC.

Leveransdatum

AJC futures, frusen koncentrerad äppeljuice, går till leverans årligen i januari, mars, maj, juli, september och november, således alla ojämna månader vilket är identiskt med kontrakten för frusen koncentrerad apelsinjuice.

Terminer på frusen koncentrerad äpplejuice

*3 avser årtalet, vilket betyder att tickern AJCF3 avser leverans av frusen äppeljuice i januari 2013.

Kontraktstorlek

På The Minneapolis Grain Exchange avser ett futureskontrakt på 1.800 gallons frusen koncentrerad äppeljuice, även om 3 procents avvikelse uppåt eller nedåt tillåts. Även i detta fall är det samma villkor som för handeln med frusen koncentrerad apelsinjuice.

Tick

0,0025 cent per gallon (motsvarande 4,50 USD/kontrakt).

Daglig prisavvikelse

1 USD per gallon över eller under senaste avslutkursen, motsvarande 1.800 USD per kontrakt.

Trading Hours

7:00 AM till 2:45 PM, New York Time på CME Globex elektroniska plattform.

Sista handelsdagen

Den 14:e affärsdagen före den sista affärsdagen i leveransmånaden

Leveranskvalité

Syranivå: 1,0 till 2,2 procent/vikt äppelsyra

Färg: > 40,0 % transmittans @ 440

Grumlighet: </ = 3 NTU

Smak: Kännetecknande för mogna, mogna äpplen utan inslag av andra smaker och aromer.

Jäst: Ursprungsland: Den fysiska äppeljuicen skall vid leverans åtföljas av dokumentation som anger tunnans/fatets, ursprungslandet. endast ett ursprungsland. Innehållet i denna skall härröra från ett och samma dag och skall ha producerats en och samma dag.

Leverans skall ske i tunnor eller i fat.

Fortsätt läsa
Annons
1 kommentar

1 kommentar

  1. Äppelpäppel

    15 augusti, 2012 vid 23:30

    Intressant detta, visserligen ingen handel alls ännu så länge men det vore intressant att se hur priserna på Minneapolis Grain Exchange förhåller sig till de svenska priserna och se om det går att använda denna marknad för att hedga skörden med. Det fungerar ju med vete så varför inte med äpplen?

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära