Följ oss

Nyheter

Fläsket är hett

Publicerat

den

Fläskkött - en råvara utan korrelation

Det är bara att gratulera de investerare som valde att gå lång i fläskkött i början av 2014. S&P GSCI Lean Hogs-index visar att detta var den tredje bästa råvaran med en uppgång på 16,3 procent under detta år fram till dess att terminerna rullades vidare.

Även efter det att terminskontrakten rullades har lean hogs utvecklats väl även om vi sett ett visst tapp, i dag är lean hogs den femte bästa råvaran som ingår i S&P GSCI och den råvara som under 2014 har utvecklats bäst inom sitt delsegment, Live Stock.

S&P GSCI Lean Hogs ligger just nu strax under sin all time high-notering som noterades i mars 2011.

S&P GSI Lean Hogs

Stigande förväntningar om att tillgången på lean hogs kommer att minska dramatiskt inom en snar framtid tillsammans med ökade priser på fläskkött i detaljhandeln stödjer prisuppgången.

Slakterierna har visat sig vara villiga att betala högre priser för att försäkra sig om leveranser för att kunna tillgodose sina omedelbara slaktbehov (så kallad convenience yield), när de försöker komma i kapp med produktionen som legat nere efter spåren av den köldknäpp som drabbade USA i år. En direkt effekt av vädret blev att slakterierna drabbades av utbudsstörningar orsakade av nedstängningar och förseningar. Frontkontraktet på lean hogs har dessutom handlats upp som en följd av att fler och fler bedömare tror att det nyligen upptäckta PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea-viruset, kommer att minska antalet grisar i det amerikanska lantbruket i en högre omfattning än vad som tidigare förutspåtts.

Den genomsnittliga månadsavkastningen under januari/februari 2014 ligger på 7,9 procent, vilket är den högsta siffran för årets första två månader sedan 1999. Vi ser också att den genomsnittliga sommar-backwardationen under 2014 låg på 4,2 procent, den högsta siffran sedan 2011. Historiskt har vi endast sett backwardation i februari under 14 av 40 år. Senaste gången som vi såg detta fenomen uppträda tre år i rad vad 1978 till och med 1980.

Den genomsnittliga avkastningen för lean hogs under sommarmånaderna juni till och med september, när vi såg backwardation i februari, var 117 punkter högre än alla andra år tillsammans. Om detta mönster upprepar sig som en följd av minskade leveranser av lean hogs kan detta vara råvaran som alla jagar under sommaren 2014.

Se i tabellerna nedan de data som visar den historiska genomsnittliga avkastningen samt backwardation och contango.

Lean hogs

S&P GSCI Lean Hogs backwardation och contango

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Guldpriset faller nästan 4 procent i Shanghai

Publicerat

den

Tre mindre guldtackor

Priset på guld i Kina föll nästan 4 procent idag där prisfallet tilltog mot slutet av handelsdagen rapporterar Bloomberg. Detta kommer efter ett månader långt prisrally. Orsaken till de udda prisrörelserna är att Kommunistpartiet först kraftigt begränsade den privata marknadens möjligheter att importera guld, vilket gjorde att guldpriset i Kina blev högre än på den internationella marknaden, för att nu dela ut nya importkvoter vilket fick priset att falla.

Den kinesiska centralbanken begränsade möjligheten att importera guld då man försöker vända sin valutas försvagning mot den amerikanska dollarn.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lucara Diamond – diamantbolaget i Lundin-sfären

Publicerat

den

Lucara Diamonds gruva

Lucara Diamond är ett gruvbolag i Lundin-sfären som bryter diamanter och har nu varit i produktion under hela 12,5 år. Aktien är noterad både i Kanada och på Stockholmsbörsen. Aktiekursen har kommit ner rejält och ligger nu på sin lägsta nivå någonsin.

William Lamb är tillbaka i VD-rollen med full energi sedan några veckor, efter att ha varit VD under åren 2011-2018. Den 12 september presenterade han verksamheten för investerare i Stockholm, en inspelning kan ses nedan. Dr John Armstrong, som är Vice President, ger även en presentation av tillgångarna.

William Lamb, VD för Lucara Diamond, presenterar verksamheten i Stockholm.
Fortsätt läsa

Nyheter

Ökat intresse för oljeterminer i Mellanöstern

Publicerat

den

Dubai Mercantile Exchange (DME), den främsta internationella energiterminsbörsen i Mellanöstern, noterade en ökning med 18 procent i fysiska leveranser jämfört med föregående år, tillsammans med en femtonprocentig ökning av handelsvolymer, under första halvåret 2023, jämfört med samma period förra året.

DME Oman-kontraktet fortsatte att attrahera ett brett spektrum av deltagare från hela världen, vilket understryker dess status som det främsta råoljeriktmärket i East of Suez-marknaden. DME Omans frontmånadshandelsvolymer har ökat från 361 miljoner fat under de första sex månaderna 2022 till 415 miljoner fat för samma period 2023. Den fysiska leveransvolymen nådde 106 miljoner fat från mars till augusti 2023 jämfört med 90 miljoner fat för samma period 2022.

Fortsätt läsa

Populära