Fläsket är hett

Det är bara att gratulera de investerare som valde att gå lång i fläskkött i början av 2014. S&P GSCI Lean Hogs-index visar att detta var den tredje bästa råvaran med en uppgång på 16,3 procent under detta år fram till dess att terminerna rullades vidare.

Även efter det att terminskontrakten rullades har lean hogs utvecklats väl även om vi sett ett visst tapp, i dag är lean hogs den femte bästa råvaran som ingår i S&P GSCI och den råvara som under 2014 har utvecklats bäst inom sitt delsegment, Live Stock.

S&P GSCI Lean Hogs ligger just nu strax under sin all time high-notering som noterades i mars 2011.

S&P GSI Lean Hogs

Stigande förväntningar om att tillgången på lean hogs kommer att minska dramatiskt inom en snar framtid tillsammans med ökade priser på fläskkött i detaljhandeln stödjer prisuppgången.

Slakterierna har visat sig vara villiga att betala högre priser för att försäkra sig om leveranser för att kunna tillgodose sina omedelbara slaktbehov (så kallad convenience yield), när de försöker komma i kapp med produktionen som legat nere efter spåren av den köldknäpp som drabbade USA i år. En direkt effekt av vädret blev att slakterierna drabbades av utbudsstörningar orsakade av nedstängningar och förseningar. Frontkontraktet på lean hogs har dessutom handlats upp som en följd av att fler och fler bedömare tror att det nyligen upptäckta PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea-viruset, kommer att minska antalet grisar i det amerikanska lantbruket i en högre omfattning än vad som tidigare förutspåtts.

Den genomsnittliga månadsavkastningen under januari/februari 2014 ligger på 7,9 procent, vilket är den högsta siffran för årets första två månader sedan 1999. Vi ser också att den genomsnittliga sommar-backwardationen under 2014 låg på 4,2 procent, den högsta siffran sedan 2011. Historiskt har vi endast sett backwardation i februari under 14 av 40 år. Senaste gången som vi såg detta fenomen uppträda tre år i rad vad 1978 till och med 1980.

Den genomsnittliga avkastningen för lean hogs under sommarmånaderna juni till och med september, när vi såg backwardation i februari, var 117 punkter högre än alla andra år tillsammans. Om detta mönster upprepar sig som en följd av minskade leveranser av lean hogs kan detta vara råvaran som alla jagar under sommaren 2014.

Se i tabellerna nedan de data som visar den historiska genomsnittliga avkastningen samt backwardation och contango.

Lean hogs

S&P GSCI Lean Hogs backwardation och contango

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top