Connect with us

Nyheter

Fläsket är hett

Published

on

Fläskkött - en råvara utan korrelation

Det är bara att gratulera de investerare som valde att gå lång i fläskkött i början av 2014. S&P GSCI Lean Hogs-index visar att detta var den tredje bästa råvaran med en uppgång på 16,3 procent under detta år fram till dess att terminerna rullades vidare.

Även efter det att terminskontrakten rullades har lean hogs utvecklats väl även om vi sett ett visst tapp, i dag är lean hogs den femte bästa råvaran som ingår i S&P GSCI och den råvara som under 2014 har utvecklats bäst inom sitt delsegment, Live Stock.

S&P GSCI Lean Hogs ligger just nu strax under sin all time high-notering som noterades i mars 2011.

S&P GSI Lean Hogs

Stigande förväntningar om att tillgången på lean hogs kommer att minska dramatiskt inom en snar framtid tillsammans med ökade priser på fläskkött i detaljhandeln stödjer prisuppgången.

Slakterierna har visat sig vara villiga att betala högre priser för att försäkra sig om leveranser för att kunna tillgodose sina omedelbara slaktbehov (så kallad convenience yield), när de försöker komma i kapp med produktionen som legat nere efter spåren av den köldknäpp som drabbade USA i år. En direkt effekt av vädret blev att slakterierna drabbades av utbudsstörningar orsakade av nedstängningar och förseningar. Frontkontraktet på lean hogs har dessutom handlats upp som en följd av att fler och fler bedömare tror att det nyligen upptäckta PED-viruset, eller Porcine epidemic diarrhea-viruset, kommer att minska antalet grisar i det amerikanska lantbruket i en högre omfattning än vad som tidigare förutspåtts.

Den genomsnittliga månadsavkastningen under januari/februari 2014 ligger på 7,9 procent, vilket är den högsta siffran för årets första två månader sedan 1999. Vi ser också att den genomsnittliga sommar-backwardationen under 2014 låg på 4,2 procent, den högsta siffran sedan 2011. Historiskt har vi endast sett backwardation i februari under 14 av 40 år. Senaste gången som vi såg detta fenomen uppträda tre år i rad vad 1978 till och med 1980.

Den genomsnittliga avkastningen för lean hogs under sommarmånaderna juni till och med september, när vi såg backwardation i februari, var 117 punkter högre än alla andra år tillsammans. Om detta mönster upprepar sig som en följd av minskade leveranser av lean hogs kan detta vara råvaran som alla jagar under sommaren 2014.

Se i tabellerna nedan de data som visar den historiska genomsnittliga avkastningen samt backwardation och contango.

Lean hogs

S&P GSCI Lean Hogs backwardation och contango

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Trafigura tror att koppar kan slå ett nytt prisrekord under kommande 12 månader

Published

on

Koppar handlas nu kring 9 000 USD per ton efter att ha stigit 30 procent från prisfallet då Ryssland kraftigt eskalerade sitt krig i Ukraina. Råvaruhandelsfirman Trafigura tror att priset på koppar under de kommande 12 månaderna kan överträffa det tidigare rekordet från mars 2022 på 10 845 USD och nå ändå upp till 12 000 USD.

Denna prognos baseras på både utbuds- och efterfrågesidan. På utbudssidan har lagren de senaste veckorna minskat i högt tempo och är nu nere på de lägsta säsongsnivåerna sedan år 2008. På efterfrågesidan finns återkomsten i den kinesiska ekonomin. Fortsätter kinas efterfrågan att öka så är bufferten liten för att möta den.

Tilläggas ska att det ligger i en råvaruhandelsfirmas intresse att priser stiger, att brist uppstår och att priser blir volatila.

Graf över kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Kopparpriset de senaste 5 åren i USD per ton.
Continue Reading

Nyheter

Perus guldexport minskade med 28 procent i januari

Published

on

Perus gruvexport sjönk med 19,8 procent i januari 2023 jämfört med samma månad förra året, sade sektorns handelskammare på tisdagen. Siffran är inte förvånande eftersom Peru skakats av protester de senaste månaderna.

Den totala mineralexporten under månaden uppgick till 2,473 miljarder dollar jämfört med de 3,1 miljarder dollar som registrerades ett år tidigare, sade National Mining, Oil and Energy Society (SNMPE).

För koppar som Peru är världens näst största producent av, sjönk exporten med 25 procent på årsbasis under årets första månad, till 1,248 miljarder dollar.

Föreningen sa att minskningen av kopparexporten drevs av en minskning med 20,3 procent i volymer jämfört med samma månad 2022, samt en minskning med 5,9 procent i metallens pris.

Gruvminister Oscar Vera sa förra veckan att lokala gruvor återigen började transportera kopparkoncentrat till hamnar för export efter protester som hindrat transporterna. Protesterna i Peru inleddes i december förra året efter avsättningen av den förre presidenten Pedro Castillo.

I en rapport om industrins produktion i januari hänvisade gruvministeriet till ”avbrottet i den södra gruvkorridoren i landet på grund av sociala konflikter i produktionen av utvunnen koppar”.

Samtidigt sjönk guldexporten med 28 procent i januari till 578 miljoner dollar, rapporterade SNMPE. Detta berodde på en volymminskning på 30,8 procent och trots en årlig prishöjning av guld på 4 procent.

Continue Reading

Nyheter

Egypten planerar att dra sig ur FNs spannmålsavtal

Published

on

Pyramiderna i Egypten

Egyptiska myndigheter har meddelat att landet planerar att dra sig ur ett FNs spannmålsavtal i slutet av juni, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Egypten, en av världens största veteimportörer, undertecknade den multinationella spannmålshandelskonventionen Grains Trade Convention (GTC) vid starten 1995. Egypten har varit medlem i rådet som styr spannmålshandelskonventionen sedan starten 1945 då det hette International Wheat Agreement. 

Egyptens begäran i februari att dra sig tillbaka följer en period av turbulens på spannmålsmarknaderna på grund av kriget i Ukraina och oro för livsmedelssäkerhet.

International Grains Council (IGC), som administrerar fördraget, sade att flera delegationer inom IGC är ”förvånade och ledsna över beslutet.” Flera medlemmar kommer sannolikt att be Egypten att ompröva sitt beslut, sade Arnaud Petits verkställande direktör för regeringskonferensen.

Egyptens utrikesdepartement bekräftade att beslutet togs efter att en bedömning av försörjnings- och handelsdepartementen fann de inte att deras medlemskap gav något mervärde.

Flera internationella spannmålshandlare säger att de inte förväntade sig någon inverkan på spannmålsmarknaden, men att symboliskt sett kan Egyptens avgång ses som oroande.

Kriget i Ukraina störde Egyptens veteinköp förra året. Krigets ekonomiska effekter förvärrade också en brist på utländsk valuta i Egypten, vilket ledde till en avmattning av importen, en eftersläpning av varor i hamnar och ett finansiellt stödpaket på 3 miljarder dollar från IMF.

Continue Reading

Populära