Följ oss

Nyheter

Den exceptionella torkan fortsätter

Publicerat

den

Torkan på den amerikanska kontinenten 2012 förvärrades ytterligare under vecka 29 och nu anses större delen av delstaten Indiana lida av extrem torka enligt torsdagens uppdatering av U.S. Drought Monitor. Därmed har torkan drabbat hela majsbältet, Plains och de mellersta delarna av den amerikanska Södern. Cirka två tredjedelar av delstaten Kansas lider av extrem eller exceptionell torka. Samma gäller för centrala Arkansas, större delen av Iowa och Illinois vilket framgår av den karta som U.S. Drought Monitor publicerade under torsdagen.

U.S. Drought Monitor - Visar vädret i USA

Veckans uppdatering kom inte som någon överraskning för de amerikanska jordbrukarna som redan tidigare sett hur 2012 års majsskörd torkat bort. Det regnväder som rörde sig över majsbältet under torsdag morgon bidrog med största sannolikhet med allt för litet nederbörd och kom för sent för att kunna ha någon positiv effekt på skördarna i de torraste områdena av majsbältet. Ytterligare regn hjälper inte längre den amerikanska majsskörden, och värmen gör att majsen dör för snabbt och inte når en tillräcklig kornstorlek eller vikt. Det kommer sannolikt inte att förbättras under de närmste dagarna och U.S. Drought Monitors data visar att torkan inom en vecka från nu kommer att öka i både svårighetsgrad och omfattning.

Extrem värme och torrhet kvarstår över centrala och västra delarna av den amerikanska Mellanvästern, de centrala och södra delarna av Plains, och norra Delta-området, vilka gör att utsikterna för majsskörden där kommer att falla ytterligare. Prognosen för de kommande veckorna visar emellertid på en förbättringspotential för de norra delarna av Plains, längs med de norra och östra delarna av Mellanvästern. De torra och varma förhållandena förväntas emellertid öka risken för ytterligare torka i de sydvästra delarna av Mellanvästern, den norra delen av Delta-området och de södra och centrala delarna av Plains.

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Tre rytmer sammanfaller för guldpriset i mars 2024

Publicerat

den

Teknisk analys på guldpriset

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på guldpriset inför 2024 och det är hela tre separata rytmer som sammanfaller under mars 2024 vilket gör det hela mycket spännande. Den långsiktiga trenden för guldpriset, dvs under de kommande åren, är positiv och ser ut att bli en förändring från den rörelse i sidled vi har sett under en längre tid.

Teknisk analys på guldpriset av Ingemar Carlsson
Fortsätt läsa

Nyheter

Med vintern kom de högre elpriserna

Publicerat

den

Elpriserna i Norden ökade under slutet av november. Det innebär att december inleds med mer än dubbelt så höga elpriser per kilowattimme i hela landet jämfört med förra månaden. Ökningen beror främst på kyligt, torrt väder och ökad elanvändning, men även de oplanerade kärnkraftsstoppen påverkar just nu framförallt södra Sverige och Finland.

Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning
Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning

November månad avslutades med att medelspotpriset på elbörsen blev 82,13 öre/kWh i elområde 3 (Södra Mellansverige). Hälften så dyrt som det rörliga priset samma period förra året (159,72 öre/kWh) och högre än det rörliga priset i oktober (49,66 öre/kWh).

– Elpriserna fortsätter att svänga, men som alltid när det blir kallt, så ökar elkonsumtionen och elpriserna, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning.

Senaste veckan har det varit ett par reaktorstopp inom kärnkraften, vilket påverkat elpriset framförallt i elområde 3 och 4 och i Finland. Vattenmagasinen ligger på normala nivåer. Årets isläggning genomfördes i mitten av november och ledde då till en kortare tids produktionsneddragning med begränsad påverkan på elpriserna som följd. En planerad isläggning görs varje år för att skapa stabila produktionsförutsättningar för resten av vintern. Ogynnsamma väderförhållanden har periodvis lett till isbildning på vindkraftsbladen vilket gett lägre vindkraftsproduktion. 

Månadsmedel för spotpriser på Nord Pool, november 2021-2023
Grafik: Vattenfall

Elpriserna är högre på kontinenten men terminspriserna för tysk el ligger just nu betydligt lägre än föregående år. Dessutom är Europas gaslager fyllda vilket motverkar höjningar i Norden eftersom elhandelsmarknaden hänger ihop.

Elpriser
Fortsätt läsa

Nyheter

Venezuelas militära aktivitet väcker frågor om en invasion av oljelandet Guyana

Publicerat

den

Guyana är det relativt sett mindre landet i Sydamerika som på några få år har gått från att vara relativt fattigt till att gå mot att bli ett av de rikare länderna i världen per capita. Landet ändrade reglerna för oljeprospektering och ganska snabbt hittades stora mängder olja utanför kusten. Vad vi läser så är landet hyggligt rikt även på en uppsjö andra råvaror, men ingenting har blivit i närheten så stort som den olja man nu producerar, där landet på ett fåtal år kommit upp i en oljeproduktion på 0,4 miljoner fat per dag.

Det stora grannlandet Venezuela har i jämförelse megastora råvarutillgångar, bland annat världens största oljereserver. Landet har dock inte lyckats få sin ekonomi att fungera.

Venezuela har dock sedan 1800-talet gjort anspråk på majoriteten av Guyana, det område som kallas Guayana Esequiba. Att Guyana hittade olja och blivit ett rikt land har väckt ilska i grannlandet. Det har pratats om att Venezuela kan komma att invadera Guyana.

Området Venezuela gör anspråk på. Grafik från Wikipedia

Venezuela gör militära förflyttningar

Sedan några dagar tillbaka så har Venezuelas anspråk kommit i fokus då betydande förflyttningar av militär utrustning och personal i östra delen av landet vid gränsen mot Guyana har observerats. Grannlandet Brasilien uppges ha höjt beredskapen för sin militär.

Fortsätt läsa

Populära