Connect with us

Nyheter

Den exceptionella torkan fortsätter

Published

on

Torkan på den amerikanska kontinenten 2012 förvärrades ytterligare under vecka 29 och nu anses större delen av delstaten Indiana lida av extrem torka enligt torsdagens uppdatering av U.S. Drought Monitor. Därmed har torkan drabbat hela majsbältet, Plains och de mellersta delarna av den amerikanska Södern. Cirka två tredjedelar av delstaten Kansas lider av extrem eller exceptionell torka. Samma gäller för centrala Arkansas, större delen av Iowa och Illinois vilket framgår av den karta som U.S. Drought Monitor publicerade under torsdagen.

U.S. Drought Monitor - Visar vädret i USA

Veckans uppdatering kom inte som någon överraskning för de amerikanska jordbrukarna som redan tidigare sett hur 2012 års majsskörd torkat bort. Det regnväder som rörde sig över majsbältet under torsdag morgon bidrog med största sannolikhet med allt för litet nederbörd och kom för sent för att kunna ha någon positiv effekt på skördarna i de torraste områdena av majsbältet. Ytterligare regn hjälper inte längre den amerikanska majsskörden, och värmen gör att majsen dör för snabbt och inte når en tillräcklig kornstorlek eller vikt. Det kommer sannolikt inte att förbättras under de närmste dagarna och U.S. Drought Monitors data visar att torkan inom en vecka från nu kommer att öka i både svårighetsgrad och omfattning.

Extrem värme och torrhet kvarstår över centrala och västra delarna av den amerikanska Mellanvästern, de centrala och södra delarna av Plains, och norra Delta-området, vilka gör att utsikterna för majsskörden där kommer att falla ytterligare. Prognosen för de kommande veckorna visar emellertid på en förbättringspotential för de norra delarna av Plains, längs med de norra och östra delarna av Mellanvästern. De torra och varma förhållandena förväntas emellertid öka risken för ytterligare torka i de sydvästra delarna av Mellanvästern, den norra delen av Delta-området och de södra och centrala delarna av Plains.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Brasilianska kaffeodlare håller på skörden

Published

on

Brasiliens kaffeexport minskade med 35 procent eftersom de brasilianska kaffebönderna håller på de kvarvarande lagren. Exporten av grönt kaffe från Brasilien, världens största leverantör, sjönk med 35,8 procent i februari, sade exportörsgruppen Cecafe i förra veckan, eftersom lagren i landet är låga efter två dåliga skördar. Bönderna i Brasilien är ovilliga att sälja det kaffe som finns kvar till nuvarande priser.

Cecafe sa att leveranserna förra månaden uppgick till endast 2,11 miljoner säckar, den lägsta nivån för februari sedan åtminstone 2018.

Cecafes president Marcio Ferreira sa att trots den senaste tidens återhämtning av priserna på arabica-kaffe i New York är de nuvarande internationella priserna lägre än i Brasilien, vilket leder till att kaffebönderna i landet väljer att sälja lokalt eller inte alls.

Exporten av arabica-råkaffe sjönk med 35,5 procent till 2,02 miljoner säckar från februari 2022. Exporten av robusta kaffe sjönk med 42,1 procent till 83 361 säckar, sa Cecafe.

Continue Reading

Nyheter

Guldpriset når sin högsta nivå på sex veckor efter bankrädsla

Published

on

Guldtacka

Investerare från hela världen söker sig till guldmarknaden mitt i den snabbt eskalerande rädslan för banksmitta. En stark efterfrågan på ädelmetallen gör att guldpriset nått sin högsta nivå på sex veckor och passerade t.o.m. 2 000 dollar per troy ounce. 

Bankaktier över hela världen rasade i veckan när Credit Suisse, med en omfattande verksamhet i såväl Europa, USA och övriga världen, föll innan banken togs över helt.

ANZ seniore råvarustrateg Daniel Hynes skriver i en uppdatering att den australienska banken tror att bankoron kommer att leda till en ökad efterfrågan av guld.

Samtidigt visar data från nyhetsbyrån Bloomberg att de börshandlade fonderna ser stora inflöden. Under fredagen adderade dessa ETFer mer än 300 000 troy ounce guld till sina lager efter att nya köpare strömmat in. Guld-ETFerna har inte sett så stora inflöden en enskild dag sedan i juni 2022.

Utöver oron på bankmarknaden tittar investerarna på hur den amerikanska centralbanken, FED, kommer att agera den 22 mars. Den stora frågan är om FED kommer att ta en paus i sina räntehöjningar eller inte. Normalt sett är stigande räntor något som inte uppskattas av guldhandlare eftersom guld inte ger någon direktavkastning. Med en hög inflation och oro för bankerna är det emellertid många som tror att de normala reglerna för guldprisets utveckling inte kommer att gälla.

Enligt CME FedWatch Tool är det så pass många som 58 procent av de tillfrågade analytikerna som tror att FED kommer att lämna räntorna oförändrade.

Continue Reading

Nyheter

Den stora oljeoptimisten Goldman Sachs tror inte längre på 100 USD-olja i år

Published

on

Produktion av olja i siluett

Goldman Sachs, en marknadens största optimister när det gäller oljepriset, retirerar. För två månader sedan trodde banken på 110 USD för brent-olja under tredje kvartalet i år. Först tog man ner prognosen till 100 USD och nu är prognosen för Brent-olja 94 USD på 12 månaders sikt och 97 USD under andra halvan av 2024. Oron över banksektorn och risken för recession överväger nu den ökade efterfrågan från Kina.

Goldman Sachs tror att OPEC nu först kommer att höja produktionen under tredje kvartalet 2024 mot tidigare prognos att det skulle ske under andra halvåret 2023.

Brent-oljan stängde under 73 USD i fredags.

Continue Reading

Populära