Följ oss

Nyheter

Chinese Gold Pandas – De populära kinesiska guldmynten

Publicerat

den

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från Kina

Chinese Gold Pandas - De populära guldmynten från KinaDen kinesiska pandan eller Chinese Gold Pandas som de ibland kallas för hos guldmynthandlarna är ett av de vackraste guldmynten vi sett. Enbart av detta skäl anser vi att de är värda att skriva om. Att de sedan kan komma att bli en bra affär är ännu ett skäl till att vi vill uppmärksamma dessa mynt.

Den kinesiska pandan, eller Chinese Gold Pandas som de också kallas för är av guldhandlare betraktat som ett av de allra vackraste guldmynten. Upplagorna är små vilket medför att de är än mer eftersökta av samlare än andra mynt, något som gör dem dyrare. Det är således inte ovanligt att dessa mynt handlas med premium gentemot andra guldmynt.

Historia om Pandamyntet

Kina gav ut sitt första guldmynt 1982 och då i storlekarna 1/10, ¼, ½ samt 1 troy ounce. 1983 präglades för första gången ett 1/20 troy ounce mynt och under senare år har även 5 ounce- och 10 ouncemynt tillkommit i serien. 1991 gav Kina ut ett 5 kilos Pandamynt för att uppmärksamma myntets tioårsjubileum. Det var det första myntet i sitt slag under modern tid och dessutom är det mycket sällsynt då det endast präglades i tio exemplar.

Sedan 1982 har Chinese Gold Pandas präglats årligen. Precis som namnet antyder pryds myntets baksida av den mycket omtyckta pandan.

Känd för sitt komplexa utseende, sin charm och sitt vackra mönster, anses Chinese Panda, av många, vara ett av världens mest estetiskt tilltalande mynt. Varje utgåva porträtterar en panda vars utseende har varierat genom åren, vilket gör myntet idealiskt för samlare. Det enda undantaget är 2001 och 2002 års utgåvor som är identiska då den kinesiska regeringen införde ett förbud mot ändrad design på myntet. Förbudet lyftes 2003, delvis beroende på påtryckningar från samlare.

Genom åren har pandan porträtterats som ett livligt och inte minst charmigt djur, därav har man velat illustrera pandan i olika situationer på mynten. På vissa mynt äter den bambu, på andra klättrar den i träd eller leker ensam såväl som i par.

Pandafamiljen

China Gold Panda mynten tillverkas i 24 karats .999 finguld och ges ut i fem olika storlekar: 1 Troy Oz, ½ Troy Oz, ¼ Troy Oz, 1/10 Troy Oz samt 1/20 Troy Oz. Valörerna sträcker sig från 20 till 500 Yuan. Den utmärkt polerade spegelfinishen med upphöjda frostade element, ger myntet ett Proof-liknande utseende.

Präglingen av de kinesiska Pandamynten sker i betydligt lägre omfattning än exempelvis American Eagle, Krugerrand, Canadian Maple Leaf och andra mer välkända mynt, så generellt sett, prissätts dessa mynt betydligt högre än de övriga mynten. Exempelvis präglades mindre än 16.000 1 Oz mynt under 1982. 1983 var siffran 22.447 och 1984 endast 23.330 st. Produktionen har aldrig överstigit 150.000 exemplar vad gäller 1 Oz-myntet och den högre produktionen har förekommit först under de senaste åren. China Gold Panda-mynten, framförallt de tidigaste mynten, har således inte bara ett värde i form av guld men också ett samlarvärde.

Tekniska specifikationer

Tekniska specifikationer för Chinese Gold Pandas - Guldmynt

Design

Samtliga Pandamynt har samma motiv på framsidan, det kända Himmelska Templet i Beijing, ett gammalt arkitektoniskt mästerverk och en känd turistattraktion i Kina. De kinesiska tecknen i myntets överkant översätts med ”Folkrepubliken Kina”. I myntets nederkant utläses året för myntets utgivande.

Baksidan på myntet porträtterar, som tidigare nämnt, jättepandan, som utöver sin status som Kinas nationaldjur även internationellt symboliserar behovet av skydd för utrotningshotade djur. 2006 års utgåva av Pandamyntet gestaltar en jättepanda med sin unge sittandes i en bambuskog. På denna sida framgår även myntets valör, vikten och guldhalten i myntet.

Nyheter

Stor uppsida i Lappland Guldprospekterings aktie enligt analys

Publicerat

den

Guld

Impala Nordic har gjort en uppdragsanalys på Lappland Guldprospektering, som noterades på Spotlight förra hösten, där man ser en rejält uppsida i aktien.

Lappland Guldprospektering är ett svenskt bolag verksamt inom guldprospektering med fokus på att utveckla och bedriva guldbrytning i större skala i Sverige och övriga Norden. Bolaget har som målsättning att bli en betydande guldproducent, där bolagets nyckelpersoner besitter en mångårig erfarenhet av utveckling och drift av gruvor över hela världen.

Bolaget drivs med väldigt slimmad kostnadsbas, som understiger 1 miljon kronor per kvartal. Således har bolaget en betydande runway med nuvarande kassa, som uppgick till cirka 18 miljoner kronor i utgången av Q1 2025.

”Vi ser det som möjligt att Bolaget kan etablera en gruvverksamhet i huvudprojektet Stortjärnhobben inom 3–4 år, vilket skulle innebära kassaflöden under många år framöver. Om Bolaget lyckas med sitt mål att klassificera en mineralresurs på 500 000 troy ounce (uns) ser vi potential till betydande uppvärdering baserat på värderingen av bolag som varit i liknande skede. Vi bedömer att uppsidan motsvarar ett börsvärde på minst 500 MSEK, drygt 400 % över dagens värdering.”

Fortsätt läsa

Nyheter

Silverpriset släpar efter guldets utveckling, har mer uppsida

Publicerat

den

Olika råvaror

Guldpriset har stigit rejält det senaste året, men silver har inte hängt med. Samtidigt har den svenska kronan stärkts mot dollarn, vilket faktiskt gjort att silver t.o.m. har gått ner om man räknar i svenska kronor. Eric Strand säger i ett samtal att det finns uppsida i silver.

Eric Strand får sedan svara på hur han ser på guldmarknaden och vad som händer där. Det är positiva utsikter för innehavare av guld.

Innan och efter inspelen från Eric Strand så går Anna Stjernquist och Gabriel Mellqvist på EFN igenom vad som har hänt med flera olika råvaror på marknaden.

Fortsätt läsa

Nyheter

Brookfield ska bygga ett AI-datacenter på hela 750 MW i Strängnäs

Publicerat

den

Strängnäs med data

Brookfield Asset Management meddelade idag en omfattande satsning på upp till 10 miljarder USD (95 miljarder kronor) för att bygga ett AI-datacenter i Strängnäs. Investeringen är en av Brookfields största i Europa inom artificiell intelligens.

Kärnan i satsningen är etableringen av ett nytt stort AI-center i Strängnäs. Centret blir ett strategiskt infrastrukturprojekt som direkt stödjer Sveriges nationella AI-strategi.

Anläggningen förväntas skapa över 1 000 permanenta arbetstillfällen och ytterligare 2 000 jobb under den 10–15 år långa byggperioden. Antalet arbetstillfällen är trevligt för Strängnäs, men det viktiga för Sverige är att vi får ett stort datacenter, med stort fokus på AI. Det är inte rimligt att ett land som Sverige ska vara beroende av Nordamerika för att driva samhället.

Brookfield uppger att anläggningen blir det första AI-centret av sitt slag i Sverige och ett av de första i Europa. Det blir helt klart det största i Sverige. EcoDataCenter bygger dock en anläggning i Borlänge på 240 MW som kan utökas till 360 MW, som visserligen blir mindre men vem som är störst under kommande år återstår att se.

– Vi är glada att kunna fördjupa vårt partnerskap med Sverige och stödja landets ambitioner att bli ett ledande AI-nav i Europa, säger Sikander Rashid, Europachef på Brookfield. – För att kunna konkurrera inom AI-utveckling och ta del av dess ekonomiska potential krävs storskaliga investeringar i den underliggande infrastrukturen. Det handlar inte bara om datacenter, utan även om datatrafik, chipförvaring och energiproduktion. Dagens besked är ett viktigt steg mot att stärka Europas självförsörjande kapacitet inom AI.

Brookfield är en av världens största investerare inom AI:s värdekedja med över 100 miljarder euro investerade globalt inom digital infrastruktur, förnybar energi och halvledartillverkning. Tidigare i år presenterade bolaget ett investeringsprogram på 20 miljarder euro i Frankrike, där 10 miljarder euro går till etableringen av landets första AI-fabrik – en anläggning som kommer skapa 1 GW ny kapacitet och bli Europas största AI-kluster.

Brookfield har varit aktiv i Sverige sedan 2018 och har omfattande verksamhet inom telekomtorn, förnybar energi, social infrastruktur och logistik.

750 MW elektricitet dygnet runt i SE3

Ett datacenter på 750 MW är stort, speciellt för Europa. En stor kärnkraftsreaktor är på omkring 1000 MW.

Ett datacenter arbetar 24/7 under 365 dagar per år. Ett datacenter kanske inte pressar användningen till max hela tiden, men om vi leker med tanken så blir det 6 570 000 MWh per år. Om vi tänker oss att elpriset med tiden är 1000 kr per MWh så blir det en elräkning på 6,57 miljarder kronor per år, enbart för själva elektriciteten, sedan ska även överföringen betalas, och lite andra relaterade kostnader.

Det som är något överraskande är att man väljer att placera datacentret i Strängnäs, dvs i SE3, till skillnad från längre upp i Sverige. Brookfield verkar visserligen gilla infrastrukturen i staden och regionen, men priset på elektricitet är betydligt lägre i norr och utbudet mycket stabilare.

Datacenter är bra kunder till elproducenter

Många av de stora industrisatsningar som det planerats för i Sverige är problematiska för de blir bara lönsamma om elektriciteten kostar betydligt mindre än vad elproducenter behöver få betalt för att kunna bygga ut produktionen. AI-datacenter däremot klarar att betala betydligt mer, de kan betala priser som motiverar elproducenter att bygga ut produktionen.

Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära