Följ oss

Nyheter

Brasiliens export av apelsinjuice steg med 18 procent

Publicerat

den

Apelsiner till apelsinjuice

Brasilien rapporterar att exporten av apelsinjuice steg med 18 procent, mätt i volym. Värdet på exporten steg emellertid bara med sex procent jämfört med samma period året innan. Totalt exporterade Brasilien 861 700 ton apelsinjuice under skördeårets första nio månader, att jämföra med 732 048 ton under samma period föregående år. Intäkterna steg till 1 445 MUSD att jämföra med 1 369 MUSD året innan.

Apelsin

Skörden 2018/19, som den nuvarande skörden jämförs med, slutade med den näst sämsta exportvolymen sedan Brasilien började exportera över 1 miljon ton under skörden 1991/92. ”När vi tittar på volymen som exporterades under perioden motsvarar det resultatet för två år sedan (grödan 2017/18), vilket var ett bra år men fortfarande under de bästa priserna som observerades mellan 2003/04 och 2006/07 skördar” förklarar Ibiapaba Netto, verkställande direktör för CitrusBR.

Enligt Netto var det en stor efterfrågan på apelsinjuice den andra veckan i mars. ”En del av ökningen i försäljningen måste tillskrivas efterfrågan på C-vitamin och en del av ökningen beror på att folk lagrar mer mat hemma” säger han, som kommenterar att det inte är möjligt att veta hur mycket varje delfaktor bidragit med till ökningen. Den amerikanska konsumtionen i detaljhandeln uppskattas ha stigit med 10 procent i år, det mesta i mars.

Leveranserna till Europa har ökat med 26 procent

Leveranserna till Europeiska unionen, Brasiliens främsta exportmarknad, uppgick till 597 242 ton mellan juli 2019 och mars 2020 steg med 26 procent. Intäkterna uppgick till 1,011 miljarder US-dollar, 14 procent högre än 2018/2019.

Den andra huvuddestinationen för brasiliansk apelsinjuice är USA som under denna period importerade 138 800 ton, 16 procent mindre än mellan juli och mars förra året. Försäljningen till USA uppgick till 224,7 miljoner USD, en minskning med 11 procent jämfört med föregående skörd, då intäkterna var 295,5 miljoner USD. Minskningen av transporter är fortfarande en återspegling av ökningen av saftlager som rapporterats i USA, som är på de högsta nivåerna under de senaste fem åren.

Leveranserna av apelsinjuice till Japan ökade också mellan juli 2019 och mars 2020, jämfört med samma period förra året. Denna säsong har redan 48 944 ton exporterats till landet, 38 procent mer än samma period 2018-2019. Försäljningsvärdet ökade med 28 procent till 87,07 miljoner US-dollar.

Kina noterade en ökning med 46 % av importen av brasiliansk apelsinjuice under perioden och nådde en volym på 35 991 ton jämfört med 24 601 under föregående skörd. Ökningen av intäkter är emellertid modest, de steg med måttliga en procent under perioden till 50,6 miljoner dollar, jämfört med 50,2 miljoner dollar under föregående period. ”En förklaring till detta kan vara devalveringen i priset på juicen under den här perioden jämfört med föregående period, eftersom den kinesiska marknaden är mycket mottaglig för pris och en ökning i denna situation är vettig” säger han.

Nyheter

Westinghouse planerar tio nya stora kärnreaktorer i USA – byggstart senast 2030

Publicerat

den

Rendering på kärnkraftverk AP1000 från Westinghouse

Det amerikanska kärnkraftsbolaget Westinghouse meddelar planer på att bygga tio nya stora kärnreaktorer i USA, med byggstart planerad till senast 2030. Beskedet kom under en energikonferens med fokus på AI vid Carnegie Mellon University i Pittsburgh, där tillförordnade vd:n Dan Sumner presenterade satsningen direkt för president Donald Trump.

De nya reaktorerna som planeras är av modellen AP1000 – en avancerad tryckvattenreaktor som enligt Westinghouse kan leverera el till över 750 000 hushåll vardera.

Satsningen på kärnkraften sker i skenet av president Trumps nyligen utfärdade fyra exekutiva order från maj månad, som syftar till att fyrdubbla USA:s kärnkraftsproduktion till år 2050. Bland annat vill han se minst tio kärnkraftverk under uppförande inom 25 år och har beordrat en omfattande översyn av regelverket för kärnkraftsindustrin.

Samtidigt som Westinghouse presenterade sina planer tillkännagavs även investeringar på över 90 miljarder dollar i datacenter och energiinfrastruktur från ett brett spektrum av teknik-, energi- och finansföretag. Konferensen anordnades av senator Dave McCormick.

Westinghouse har tidigare haft en turbulent resa inom ny kärnkraft. De senaste reaktorerna som byggts i USA – två AP1000-enheter vid Vogtle-anläggningen i Georgia – blev kraftigt försenade och budgeten överskreds med hela 18 miljarder dollar. Projektet bidrog starkt till att Westinghouse tvingades begära konkurs 2017. Bolaget återhämtade sig dock och ägs idag av det kanadensiska uranbolaget Cameco och investeringsjätten Brookfield Asset Management.

För att minska risken för framtida förseningar och kostnadsöverdrag inleder Westinghouse nu ett samarbete med Google. Med hjälp av AI-teknik ska man effektivisera och standardisera byggprocessen för AP1000-reaktorerna, enligt bolaget.

Med de nya planerna tar USA ett stort steg mot att åter bygga ut sin kärnkraftskapacitet – något som både energipolitiker och industrin ser som nödvändigt för att möta framtidens elbehov och klimatmål.

Fortsätt läsa

Nyheter

Eurobattery Minerals förvärvar majoritet i spansk volframgruva

Publicerat

den

Volfram i olika former

Eurobattery Minerals har tagit ett stort steg i sin utveckling genom att underteckna ett avtal om att förvärva en majoritetsandel i volframgruvan San Juan i Galicien, Spanien. Genom en investering på totalt 1,5 miljoner euro i det spanska bolaget Tungsten San Juan S.L. (TSJ), säkrar Eurobattery Minerals en ägarandel på 51 procent – och kontroll över projektet redan efter första delbetalningen.

Investeringen syftar till att bygga en pilotanläggning för mineralbearbetning och starta gruvdriften, som redan har alla nödvändiga licenser och ett preliminärt leveransavtal med Wolfram Bergbau und Hütten AG – en ledande volframproducent inom Sandvik-koncernen. Första leveranserna till Europa väntas ske under andra halvåret 2026, då även positivt kassaflöde förväntas genereras.

”Detta är en game-changer för oss. För första gången går vi från ett prospekteringsbolag till ett bolag med faktiskt intäktspotential inom en snar framtid,” säger VD Roberto García Martínez.

San Juan-projektet har bekräftade malmreserver på cirka 60 000 ton med en volframoxidhalt på 1,3 %. Volfram är en kritisk råvara med ökande strategisk betydelse för industri och försvar, och priset har stigit med över 40 % under 2025.

Med detta förvärv stärker Eurobattery Minerals både sin finansiella ställning och sin position som en europeisk leverantör av kritiska råmaterial – ett viktigt steg mot en hållbar och självförsörjande batterivärdekedja i Europa.

Fortsätt läsa

Nyheter

USA ska införa 50 procent tull på koppar

Publicerat

den

Borrkärnor med koppar

USA:s president Donald Trump har precis meddelat att landet ska införa en tull på 50 procent på basmetallen koppar. Priset på råvarubörsen i USA stiger omgående med 10 procent.

USA har viss inhemsk produktion av koppar, men den inhemska efterfrågan överstiger produktionen. Därför måste landet importera koppar för att täcka behovet, särskilt för användning inom elnät, elektronik, byggindustri och fordonssektorn. De största exportörerna till USA är Chile, Kanada, Mexiko och Peru.

När tullar av denna typ införs uppstår prisskillnader i världen. Handlar man koppar på börsen är det därför viktigt att veta vilken börs man handlar på eller om man använder certifikat så är det viktigt att veta vilka underliggande värdepapper de följer.

Sedan är det som alltid med Trump, begreppet är som bekant TACO, Trump Always Chickens Out. Man ska alltså inte ta några definitiva stora beslut baserat på vad han säger. Saker och ting kan ändra sig från dag till dag.

Fortsätt läsa

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära