Följ oss

Nyheter

Bovespa, Sydamerikas finansiella hjärta

Publicerat

den

Börshandel på Bovespa

Den brasilianska flagganEn stor del av råvaruhandeln i Sydamerika sker på Bovespa, aktiebörsen i São Paulo i Brasilien. Bovespa grundades redan den 23 augusti 1890 av Emilio Rangel Pestana under namnet ”Bolsa de Valores de São Paulo” (São Paulos aktiebörs). I dag är det fullständiga namnet på denna marknadsplats BM & F Bovespa, en förkortning på det fullständiga namnet Bolsa de Valores, Mercadorias & Futuros de São Paulo. Med ett sammanlagt marknadsvärde på över en biljon USD är Bovespa en av de största börserna i världen och där bedrivs handel i cirka 400 företags aktier, men också i ett antal olika råvaror.

Sedan maj 2008 bedrivs även handel i råvaror på Bolsa de Valores de São Paulo sedan de gick samman med Brazilian Mercantile and Futures Exchange (BM&F).

Bovespa har tidigt anammat tekniska innovationer

Sedan starten 1890 har Bovespa en lång historia av att tillhandahålla tjänster knutna till den brasilianska aktiemarknaden och ekonomin. Fram till 1960-talet var Bovespa och övriga börser i landet statsägda företag, tätt knutna till landets finansdepartement, som också utsåg mäklarna.

Efter reformeringen av det nationella brasilianska finanssystemet och aktiemarknaden som genomfördes under 1965/1966 kom de brasilianska börserna att anta en mer institutionell roll. 2007 omvandlades Bovespa till ett vinstdrivande företag.

Bovespa är i grunden självreglerande, men står under överinseende av Comissão de Valores Mobiliários (CVM), den brasilianska motsvarigheten till amerikanska SEC, brittiska FSA eller svenska FI.

Sedan 1960-talet har handeln på Bovespa ständigt utvecklats med hjälp av ny teknik. Börsen har alltid varit tidig att ta till sig nya tekniska innovationer, som införandet av datorbaserade system, mobiltelefoner och Internet. Ett exempel på detta är att Bovespa redan 1972 införde ett automatiserat realtidssystem för spridning av information i olika nätverk.

I slutet av 1970-talet införde Bovespa ett system för telefonhandel i Brasilien, ”Sistema Privado de Operações por Telefone” eller ”SPOT” (Private System of Telephone Trading), samtidigt som börsen utvecklade ett system för utbytbar förvaring av värdepapper och ett annat system som erbjöd mäklarfirmorna onlinetjänster.

Sedan 1990 genomförs all handel på Bovespa genom Sistema de Negociação electronica, CATS (Computer Assisted Trading System), som initialt drevs parallellt med det traditionella open outcry-systemet, vilket i Brasilien kallas för ”Pregão Viva Voz”. I dag sker emellertid all handel på Bovespa elektroniskt.

1997 lanserade Bovespa framgångsrikt ett helt nytt system för elektronisk handel, det så kallade Mega Bolsa (Bolsa betyder börs på både spanska och portugisiska). Mega Bolsa gjorde det möjligt för Bovespa att öka den totala volymen information som kunde bearbetas vilket gav börsen möjlighet att öka sin marknadsandel. I syfte att öka tillgängligheten till aktiemarknaderna introducerade Bovespa år 1999 ”Home Broker”, ett internetbaserat handelssystem som gjorde det möjligt för att enskilda investerare att handla aktier genom att exekvera köp- och säljorder på nätet via sina mäklare. Bovespa var således en föregångare även på detta område.

Nya listor ökade intresset från bolagens sida

År 2000 skapade Bovespa tre nya sektioner på börslistan, Novo Mercado (Nya Marknaden), Level 1 och Level 2 Corporate Governance Standards, vilket gjorde det möjligt för företag att frivilligt ansluta sig till en mer krävande grad av styrning och hårdare regler på efterlevnad. De nya listorna förde emellertid en ganska obetydlig tillvaro fram till 2004 då en rad statliga och kommunala företag började listas på Novo Mercado när dessa såldes ut och behövde stärka sina balansräkningar.

Den senaste tidens framgångar för den brasilianska aktiemarknaden tillskrivs den ökade trovärdigheten som blev en följd av de strängare regler som Novo Mercado förde med sig. Under 2007 var det bara i USA och i Kina som det listades fler företag. Detta har också bidragit till framväxten av en väl fungerande private equity-industri, en blomstrande marknad för de företag som arbetar med kapitalförvaltning och en växande bankindustri.

En annan positiv bieffekt av en blomstrande aktiemarknad har varit att den har bidragit med en i det närmaste oändlig tillgång på riskkapital vilket gjort det möjligt för brasilianska företag att expandera. Företag som Vale, Embraer, Gerdau, Brazil Foods, Marfrig Alimentos och JBS har alla förvärvat verksamheter och företag utanför Brasiliens gränser med hjälp av det kapital som dessa emissioner inbringat. Attraktiva värderingar på den brasilianska aktiemarknaden har också lett till att flera internationella företag valt att lista sina dotterbolag på Bovespa. Ett av de mer lysande exemplen är Banco Santander Brasil, dotterbolag till den spanska banken Banco Santander.

Samarbete med andra börser skapar ökad räckvidden i handeln

I maj 2008 meddelade Bovespa Holding, det bolag som driver börsverksamheten, att det hade för avsikt att genomföra en sammanslagning mellan São Paulo-börsen (Bovespa) och den brasilianska Mercantile och Futures Exchange (BM & F).

Börshandel på BovespaRedan tidigare under 2008 hade Bovespa Holding genomfört ett ägarbyte med Chicagobaserade CME Group som bland annat driver NYMEX och Chicago Mercantile Exchange. De båda företagen kom därigenom att äga fem procent i varandra. En ytterligare effekt av detta var att det skapades ett elektroniskt ordersystem som styrde handeln mellan de olika börserna vilket ökade likviditen ytterligare.

Öppettider

Bovespa har en förhandel som sträcker sig mellan 09:45 am till 10:00 am, som sedan följs av ett öppethållande som sträcker sig från 10:00 am till 5:00 pm. Efter börsens stängning förekommer efterhandel mellan 5:30 pm till 7:00 pm.

Råvaruhandeln

I dag handlas ett antal olika råvaror på Bovespa. Terminshandeln omfattar, precis som hos Chicago Mercantile Exchange, inte bara råvaror utan även index, valutor och räntor.

  • Ibovespa (index)
  • USD/BRL, US-dollar mot brasilianska real
  • FRC (en typ av forward rate agreement)
  • Kaffe
  • Live Stock
  • Etanol
  • Majs
  • Sojabönor
  • S&P500 (index)

Spothandel

Det förekommer även spothandel i guld och den amerikanska dollarn mot brasilianska real.

Video

Fortsätt läsa
Annons
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Fortum och Vargön Alloys tecknar femårigt avtal om kärnkraftsel

Publicerat

den

Vargön Alloys producerar

En framgångsrik omställning kräver stora mängder pålitlig och prisvärd fossilfri el skriver Fortum. Företaget har nu skrivit ett femårigt avtal om att leverera kärnkraftsel till Vargön Alloys.

”Vår uppgift är att se till att elen finns tillgänglig precis när våra kunder behöver den. Långsiktiga partnerskap spelar här en viktig roll.”

Avtalet omfattar elleveranser på 0,4 TWh per år och inkluderar ursprungsgarantier för kärnkraft i SE3 för hela volymen. Leveranserna börjar i december 2024. Vargön Alloys AB, beläget vid Göta Älv i Vänersborg, är en av Europas största tillverkare av ferrokrom, den legering som ger stålet dess hårdhet och motståndskraft mot korrosion.

– Jag är mycket förväntansfull inför de möjligheter som avtalet med Fortum ger oss som företag. Vårt partnerskap representerar en gemensam vilja att ta ett hållbarhetsansvar och vi ser att detta kommer ha en positiv påverkan för vår verksamhet, det säger Anders Lehman, vd Vargön Alloys.

Avtalet bidrar till Fortums strategiska mål om att ha minst 20 procent av sin produktion, under en rullande tioårsperiod, prissäkrad.

Fortsätt läsa

Nyheter

Kärnkraftreaktorutvecklaren Blykalla har gjort en kapitalanskaffning på 80 Mkr

Publicerat

den

Närbild på en del av Blykallas kärnkraftsreaktor

Blykalla har genomfört en kapitalanskaffning om 80 miljoner kronor. Rundan leddes av Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital, med deltagande från Earth Venture Capital, Farvatn och flera privata investerare.

Det tillförda kapitalet kommer att vara avgörande för Blykallas industrialisering av sin avancerade kärnreaktor, SEALER (Swedish Advanced Lead-cooled Reactor). SEALER är konstruerad för kommersiell kraftproduktion i ett mycket kompakt format, med unika säkerhetsfunktioner som möjliggörs av ett antal egenutvecklade innovationer.

En av dessa viktiga innovationer är Blykallas korrosionstoleranta stållegeringar, som möjliggör effektiv kylning av reaktorer med flytande bly. Med detta tekniska genombrott säger Blykalla att de kan uppnå effektiv serieproduktion, vilket leder till snabbare driftsättning och lägre kostnader än konventionell kärnkraft. SEALER gör det också möjligt att använda kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen i industriella tillämpningar genom produktion av vätgas, biokol och biobränsle, utöver lokal elproduktion. Slutligen bidrar denna teknik till att förverkliga en cirkulär avfallsmodell. Jämfört med konventionell kärnkraft kan SEALERs bränslecykel utvinna upp till 140 gånger mer energi ur uranmalm, vilket endast ger en bråkdel av avfallet, som behöver lagras under endast 1 % av deponeringstiden.

Rod Adams, Managing partner på Nucleation Capital, säger: ”Vi är mycket glada över att kunna investera i Blykalla, en grupp med unik och mycket konkurrenskraftig korrosionsskyddsteknik för användning i deras relativt mogna blykylda reaktorkonstruktion. Denna teknik kommer att göra det möjligt för dessa reaktorer att överträffa sig själva som en avancerad kärnkraftsdesign, som kan ge tillförlitlig och koldioxidfri kraft till energiköpare runt om i världen.”

Norrsken, som ledde bolagets såddrunda tillsammans med Uniper 2022, säger: ”Blykalla bygger ett team i världsklass för att ta företagets unika IP mot snabb industrialisering. Denna teknik kommer att vara avgörande för den europeiska övergången till grön, säker baskraft som så desperat behövs för att minska koldioxidutsläppen i industrin, säkra nätets tillförlitlighet och leverera på de enorma behoven av att driva AI”, enligt Erik Engellau-Nilsson, partner på Norrsken Launcher.

Tien Nguyen, grundande partner på Earth Venture Capital, kommenterar: ”Vår investering i Blykalla understryker vår fasta tro på deep-tech vid en tidpunkt då Sydostasiens behov av ren, hållbar energi är obestridligt. Med Indonesien, Singapore, Filippinerna och Thailand i spetsen beräknas efterfrågan på SMR-driven energi överstiga 10 GW år 2035. Detta återspeglar ett akut behov av energilösningar som kan driva på den ekonomiska tillväxten och samtidigt säkerställa ett hållbart klimat. Blykallas innovativa tillvägagångssätt är perfekt anpassat för att hantera denna utmaning och erbjuder en skalbar, effektiv energilösning.”

Blykalla är för närvarande i förberedande arbete för att licensiera tekniken i Sverige, en regulatorisk miljö som snabbt anpassas till utvecklingen av ny kärnkraft. Ett viktigt steg för att industrialisera och kvalificera tekniken är att bygga den elektriska testreaktorn i Oskarshamn, som utvecklas tillsammans med OKG (Unipers svenska dotterbolag) och KTH (Kungliga Tekniska Högskolan). Parallellt för företaget diskussioner med industriella partners för att stödja byggandet av kärnreaktorer för off-grid värme- och elproduktion. Blykalla har hittills mött marknadsintresse från aktörer inom gruv-, stål- och andra energiintensiva industrier.

Jacob Stedman, Blykallas VD, kommenterar: ”Det är fantastiskt att vara en del av denna kärnkraftsrenässans, och att se hur stort intresset för kärnkraft är från företag i takt med att de regulatoriska förutsättningarna faller på plats. SEALERs funktioner, kostnad och effekt gör den perfekt lämpad för industriella användare som vill minska koldioxidutsläppen och bli enda avnämare, eller till och med ägare, av SMR. Det speglar det starka och brådskande behovet från industrin att säkra tillgången till ren och konkurrenskraftig energi. Detta kommer trots allt att vara avgörande för branschens gröna omställning och fortsatta tillväxt.”

Blykalla på 1 minut
Fortsätt läsa

Nyheter

Mexikos sockerproduktion den lägsta på ett decennium

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Mexiko beräknas att producera 4,7 miljoner ton socker i år, den lägsta sockerproduktionen under det senaste decenniet. Sockerproduktionen fortsätter att ligga under de senaste två säsongerna på grund av minskande industriella skördar på grund av långvarig torka.

Både den veckovisa sockerproduktionen och sockerrörskrossen ligger betydligt under de senaste två säsongerna.

Vi har sett en ökning av sockerrörsarealen den här säsongen jämfört med förra året. Hittills ligger ton sockerrör per ha över de senaste två säsongerna.

Mexiko fortsätter att se låga mängder nederbörd. Eftersom Mexiko inte har ordentliga bevattningssystem, beror landets sockerrörsproduktion strikt på nederbörd. Än så länge fortsätter den ackumulerade nederbörden att ligga under de senaste två åren samtidigt som den också ligger under tioårsgenomsnittet.

Med en inhemsk produktion på 4,7 miljoner ton kommer Mexiko att behöva importera socker för att fortsätta exportera socker till USA.

Hur mycket socker kommer Mexiko att importera?

Även med lägre sockerproduktion kommer Mexiko att leta efter socker från sina grannar för att kunna uppfylla så mycket av sin amerikanska kvot som möjligt. För att möta amerikanska exportvolymer bedömer analytikerna att Mexiko kommer att importera cirka 500 000 ton. Hittills har Mexiko importerat cirka 168 000 ton vilket gör att landet över 300 000 ton kvar att importera. Importen kommer sannolikt att komma från Centralamerika och Brasilien.

Eftersom USA inte producerar tillräckligt med socker för att möta den inhemska efterfrågan måste de importera socker. Större delen av USAs importerade socker kommer från Mexiko på grund av deras nära handelsrelation och geografiska närhet.

Fortsätt läsa

Populära