Connect with us

Nyheter

Vatten – En ojämnt fördelad råvara

Published

on

Vatten kan distribueras virtuellt

Vattenindustrin är värd mer än 300 miljarder dollar globalt. Men råvaran vatten är väldigt ojämnt fördelad i världen, vilket är ett stort problem, men också en stor affärsmöjlighet vad gäller att hitta lösningar. Det är exempelvis inte bara de delar av världen vi traditionellt tänker på vad gäller brist på vatten, även Kina kommer att möta utmaningar vad gäller tillgång på vatten.

Värt att lyfta fram är något som man inte alltid tänker på vad gäller export och distribution av vatten, och det är vad som brukar kallas virtuellt vatten. Det handlar inte om någon högteknologisk virtuell värld, utan om att delar av världen som har gott om vatten exporterar vatten i form av jordbruksprodukter. Jordbruk kräver stora mängder vatten, Nordamerika har gott om vatten, och är därför också stora exportörer av jordbruksprodukter. Det vill säga, det är inte råvaran vatten som exporteras i stora tankfartyg, utan olika jordbruksråvaror produceras med hjälp av vattnet där det finns naturligt och sedan exporteras jordbruksråvarorna.

Abby Cohen, senior investment strategist på Goldman Sachs, svarar i nedanstående Financial Times-video på frågor kring vatten i världen.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Hochman

    30 september, 2018 at 19:11

    Det är allt för få investerare som inser detta med virtuellt vatten, alla jagar själva vattnet, och sedan slutar det med att de köper någon fond som äger vattenledningar i typ brittiska städer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära