Connect with us

Nyheter

Kryddig återkomst för vanilj

Published

on

Kryddan vanilj produceras

Vanilj (krydda) - Vanilla PlanifoliaEfter flera år av mycket låga priser gör vanilj nu en riktig comeback. Under de senaste månaderna har priserna gått upp kraftigt på grund av låga lagertillgångar. Leverantörer i Madagaskar har haft betydande problem att komma över de volymer de behöver för att fullgöra sina kontrakt, varför ett lokalt budkrig har brutit ut med prisökningar på mer än 100 % som resultat. Positivt för köpare och konsumenter runt om i världen är att trots den kraftiga prisuppgången så kan priset inte anses vara högt.

Tidigare erfarenhet visar att när priset på vanilj kommer upp och ligger kring 50 USD per kilo så ökar intresset i fler länder att odla vanilj.

2012 års skörd av vanilj i Madagaskar sålde slut för en månad sedan. Marknaden måste nu vänta till tredje kvartalet i år för att börja se ny gröda bli tillgänglig.

Även om varje vanilj-rapport under de senaste fem åren har förutspått en prisuppgång så har köparna visat en ovilja att ta beslut tidigt, vilket har lett till att de ofta har fått köpa på spot-marknaden under sommaren till högre priser.

Den kraftiga prisuppgången i Madagaskar har självklart påverkat priserna på vanilj från andra länder. Spekulativa handlare som tagit positioner under de senaste åren har nu börjat sälja från sina lager. Det går dock att ifrågasätta kvaliteten på den vanilj som har varit i lager under längre tid, i branschen grymtas det bland annat över lagerhållningen i Indonesien.

Det högre priserna gör nu att branschpersoner frågar sig om Papua Nya Guinea ska börja producera vanilj igen. Landets produktion har under fem år varit i stort sett obefintlig pga dålig lönsamhet. Vaniljväxterna är dock fortfarande välmående, vilket gör att tiden från beslut till första skörd inte är enorm för bönderna.

Kommande utveckling

Företaget Tripper spår en prisuppgång på 20 % under de kommande månaderna, där det sedan kan stabilisera sig. De ser två jokrar i leken. Lagren av vanilj i Europa uppskattas fortfarande vara över 500 miljoner ton, vilka kommer att börja komma ut på marknaden och stabilisera priset. Med priser kring 50 dollar per kilo för högkvalitativ gröda kommer Indonesien och Papua Nya Guinea att komma tillbaka på marknaden.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *