Connect with us

Nyheter

Vilken är årets bästa råvara?

Published

on

Råvaror - metallnät

Det första halvåret 2020 har det framförallt varit två råvaror som varit i fokus, olja och guld. Ingen av dessa är emellertid den råvara som har utvecklats bäst under 2020. Det är en helt annan råvara som har överträffat guld som årets bäst presterande råvara.

Hur järnmalm ser ut

Järnmalm har överträffat guld som den bäst presterande stora råvaran i år, eftersom ett Kina i sin återhämtning suger in stora mängder av den viktigaste ståltillverkningsingrediensen från gruvor i Australien och Brasilien.

Priset på den rostfärgade råvaran har stigit nästan 21 procent 2020, vilket placerar det precis före guldpriset, vilket har stigit med 19 procent eftersom centralbankerna har infört enorma stimulansprogram för att försöka avbryta Coronaviruskrisen. Sådana aktiviteter har skjutit ner avkastningen på biljoner dollar med ränteförmögenheter.

En stabil återhämtning har drivit priserna på järnmalm

Under tiden tyder tecken på att Kina, världens största stålproducent, bygger på en stabil återhämtning vilket har drivit priserna på järnmalm. Priset på järnmalm ökade över 112 dollar per ton på onsdagen enligt S&P Global Platts. Det är en ökning med 9 procent under den senaste månaden.

Som en del av planerna för att stärka sin ekonomi tillkännagav nyligen Peking planer på att öka utgifterna för infrastruktur genom en ökning av de lokala myndigheternas upplåning. Ett statligt stöd på kinesiska aktiemarknader har också spelat en stor roll.

Tyler Broda, analytiker på RBC Capital Markets, sa att den långsiktiga efterfrågan på stål förblir osäker, med tanke på Kinas ökande beroende av lån för att finansiera nya investeringar. Men de kortsiktiga utsikterna är ljusa, sade han, på grund av beslutsfattarnas tydliga fokus på att skydda arbetstillfällen.

Mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni

Uppgifter som släpptes förra veckan visade att Kina importerade mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni, upp från 87 miljoner i maj. Det var den högsta månatliga siffran sedan oktober 2017.

Det betyder också att Kinas stålproduktion i juni sannolikt har överträffat de totalt 92,3 miljoner ton som landet producerade i maj. Detta skulle kunna betyda att Kina är på väg att producera mer än en miljard ton i år, jämfört med bara 750 miljoner ton för resten av världen.

Analytiker sa att hållbarheten i den kinesiska efterfrågan skulle vara den viktigaste faktorn som bestämmer prisriktningen under andra halvåret. Försörjningsstörningar kan emellertid också påverka, och inte bara i Brasilien där COVID-19 fortfarande sprider sig snabbt.

Skeppsmäklaren Braemar ACM konstaterade att bolaget förra månaden såg rekordnivåer för transporter från Port Hedland, världens största lastningsanläggning för järnmalm, i Pilbara-regionen i västra Australien. Men hittills denna månad, sade det, hade den australiska exporten av järnmalm i genomsnitt minskat med 2,2 miljoner ton per dag, cirka 18 procent lägre än i juni.

Den brasilianska exporten har också minskat. Negången var 23 procent vecka till vecka, till 5,3 miljoner ton under de sju dagarna till 12 juli, enligt UBS.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals på 9 minuter

Published

on

Ngex Minerals prospekteringsområde

Pareto Securities analytiker Niclas Wahlström går på nio minuter igenom tre börsnoterade företag i Lundin-sfären, närmare bestämt Lundin Mining, Filo Mining och NGEx Minerals. I onsdags sänkte firman riktkursen för Lundin Mining, men upprepade sin köprekommendation.

Continue Reading

Nyheter

Positiva utsikter för Lundin Mining men risk för dämpat 2023

Published

on

Pareto Securities släppte idag en analysuppdatering på gruvbolaget Lundin Mining. Man sänker riktkursen till 80 kronor från tidigare 100 kronor. Orsaken är att man har uppdaterat sin syn på metallmarknaden där man ser en ökad risk för cyklisk press under 2023, men med en uppsida efter det. Speciellt positiva är man till koppar på medellång sikt.

Pareto Securities upprepar dock sin köprekommendation för aktien. Riktkursen på 80 kronor kan jämföras med att aktien idag steg 2,2 procent och stängde på 63,58 kronor.

Continue Reading

Nyheter

Räkna med att basmetallerna stiger när dollarn försvagas

Published

on

Det är ingen hemlighet att det finns ett allmänt etablerat omvänt förhållande mellan råvaror och den amerikanska dollarn. Dessa korrelationer har blivit mer komplexa sedan pandemins början, men den allmänna regeln om sjunkande US-dollarvärde är lika med stigande råvarupriser kan innebära att basmetallerna är redo för varaktiga prishöjningar framöver.

”Omfattningen av denna [omvända] korrelation varierar dramatiskt, vilket betyder att styrkan i förhållandet mellan råvaror och den amerikanska dollarn skiljer sig åt beroende på individuell råvara”, skrev Greg Liebl, CA, chef för investeringsstrategi på Parametric, före pandemi. 

”Energi och basmetaller, som används globalt och vars priser vanligtvis är noterade i amerikanska dollar, visar det mest slående förhållandet.”

Några av dessa samband har brutits ner något under pandemin, eftersom begränsningar i leveranskedjan och geopolitiska effekter spelade allt större roller på råvarupriserna, särskilt i år. Sammantaget gäller råvarornas omvända natur i förhållande till den amerikanska dollarns styrka i stort sett. Eftersom Fed överväger att lätta på gaspedalen lite vid räntehöjningar, börjar den historiskt starka dollarn redan backa i värde.

Kopparpriset brukar ofta användas som mätaren av ekonomins hälsa i sin roll som en cyklisk global råvara. Koppar har sett en uppgång i november, men föll på nyheterna om Kinas ekonomiska avmattning i oktober. Kina är en storkonsument av många basmetaller. Även om konsumtionen fortfarande är begränsad till följd av en minskad ekonomisk aktivitet, så kommer priserna på dessa industrimetaller sannolikt att stiga i framtiden.

Förändringar är dock på väg för Kina med dess tillkännagivande av en 20-punktspolicy angående covid-19-regler som ger mer kontroll till lokala tjänstemän för att börja lätta på några av de strängaste karantänkraven. Det kommer att vara en långsam återställning av landets noll-covid-politik, som har påverkat dess ekonomi starkt, men de små stegen av återhämtning kan mycket väl leda till en stor studs tillbaka i efterfrågan på basmetaller.

När Kina väl når sin ekonomiska tillväxt igen, förväntar sig analytiker inte att metallpriserna kommer att sjunka, särskilt för de industriella metallerna som är centrala för att minska koldioxidutsläppen.

Continue Reading

Populära