Vilken är årets bästa råvara?

Det första halvåret 2020 har det framförallt varit två råvaror som varit i fokus, olja och guld. Ingen av dessa är emellertid den råvara som har utvecklats bäst under 2020. Det är en helt annan råvara som har överträffat guld som årets bäst presterande råvara.

Hur järnmalm ser ut

Järnmalm har överträffat guld som den bäst presterande stora råvaran i år, eftersom ett Kina i sin återhämtning suger in stora mängder av den viktigaste ståltillverkningsingrediensen från gruvor i Australien och Brasilien.

Priset på den rostfärgade råvaran har stigit nästan 21 procent 2020, vilket placerar det precis före guldpriset, vilket har stigit med 19 procent eftersom centralbankerna har infört enorma stimulansprogram för att försöka avbryta Coronaviruskrisen. Sådana aktiviteter har skjutit ner avkastningen på biljoner dollar med ränteförmögenheter.

En stabil återhämtning har drivit priserna på järnmalm

Under tiden tyder tecken på att Kina, världens största stålproducent, bygger på en stabil återhämtning vilket har drivit priserna på järnmalm. Priset på järnmalm ökade över 112 dollar per ton på onsdagen enligt S&P Global Platts. Det är en ökning med 9 procent under den senaste månaden.

Som en del av planerna för att stärka sin ekonomi tillkännagav nyligen Peking planer på att öka utgifterna för infrastruktur genom en ökning av de lokala myndigheternas upplåning. Ett statligt stöd på kinesiska aktiemarknader har också spelat en stor roll.

Tyler Broda, analytiker på RBC Capital Markets, sa att den långsiktiga efterfrågan på stål förblir osäker, med tanke på Kinas ökande beroende av lån för att finansiera nya investeringar. Men de kortsiktiga utsikterna är ljusa, sade han, på grund av beslutsfattarnas tydliga fokus på att skydda arbetstillfällen.

Mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni

Uppgifter som släpptes förra veckan visade att Kina importerade mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni, upp från 87 miljoner i maj. Det var den högsta månatliga siffran sedan oktober 2017.

Det betyder också att Kinas stålproduktion i juni sannolikt har överträffat de totalt 92,3 miljoner ton som landet producerade i maj. Detta skulle kunna betyda att Kina är på väg att producera mer än en miljard ton i år, jämfört med bara 750 miljoner ton för resten av världen.

Analytiker sa att hållbarheten i den kinesiska efterfrågan skulle vara den viktigaste faktorn som bestämmer prisriktningen under andra halvåret. Försörjningsstörningar kan emellertid också påverka, och inte bara i Brasilien där COVID-19 fortfarande sprider sig snabbt.

Skeppsmäklaren Braemar ACM konstaterade att bolaget förra månaden såg rekordnivåer för transporter från Port Hedland, världens största lastningsanläggning för järnmalm, i Pilbara-regionen i västra Australien. Men hittills denna månad, sade det, hade den australiska exporten av järnmalm i genomsnitt minskat med 2,2 miljoner ton per dag, cirka 18 procent lägre än i juni.

Den brasilianska exporten har också minskat. Negången var 23 procent vecka till vecka, till 5,3 miljoner ton under de sju dagarna till 12 juli, enligt UBS.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top