Connect with us

Nyheter

Silverpriset når sin högsta nivå sedan 2016

Published

on

Silvertacka från Sprott

Silverpriset har tagit fasta på rallyt i guldkursen och handlas nu på de högsta nivåerna sedan 2016, eftersom oro över den globala ekonomin och marknadsdynamiken fortsätter att flytta investerarnas uppmärksamhet mot safe haven-metaller.

Silvertacka - 10 troy ounce

Silverpriset avancerade med 4,3 procent till 19,90 USD per troy oucne, medan silverterminerna på Comex-börsen handlas över 20 dollar per uns för första gången på mer än tre år och steg med så mycket som 2,7 procent till 20,34 dollar per uns.

Silver, som just avslutade sitt bästa kvartal sedan 2010, får ett extra uppsving från oro över metallförsörjningen och satsningar på ökad industriell efterfrågan på metallen, som används i solpaneler och andra tillverkade produkter.

Av de 275 gruvor som stördes av Covid-19-pandemin världen över var de hårdast drabbade guld- och silvergruvor, enligt en rapport från S&P Global Market Intelligence. I Latinamerika, där mycket av världens silver produceras, har situationen förvärrats, med Mexiko som nyligen var förbi Italien i antalet Coronavirusrelaterade dödsfall.

Morgan Stanley tror på ett starkare silverpris

”Silver fortsätter att stiga som en följd av det starka guldpriset och de stödjande ekonomiska förhållandena” sade Morgan Stanley i sin halvårsutsikt där silver är investeringsbankens favoritråvara efter koppar. ”Eftersom den verkliga efterfrågan också återhämtar sig under andra halvåret kommer detta att driva silverpriset ytterligare, vilket minskar spreaden mellan guld och silver något.”

Silverterminer har stigit mer än 40 procent sedan slutet av första kvartalet 2020 och överträffat guldterminer som ”bara” steg med 14 procent under samma tidsperiod. Eftersom silverpriserna har ökat har investerare köpt börshandlade fonder som har exponering mot metallen, vilket återspeglar samma trend som vi har kunnat se för guld. Innehaven hos de globala silverstödda ETFer ökade med 21 procent under andra kvartalet 2020 och nådde en rekordnivå den här månaden.

Baserat på måndagens priser krävs det cirka 92 ounce silver för att köpa ett ounce guld, ett förhållande som är högre än genomsnittet på cirka 69 det senaste decenniet. Vissa analytiker anser att det tyder på att ytterligare kursuppgångar är att vänta för silver.

”Silver handlar för närvarande på nära rekordrabatt till guld, vilket borde locka efterfrågan,” sade Goldman Sachs Group i en uppdatering denna månad. ”Silver tenderar ofta att lagga guld i början av ett rally och komma ikapp det när rallyt fortsätter och investerare letar efter sätt att diversifiera.”

Förra veckan höjde analytikerna på RBC Capital Markets sina silverprisprognoser med 16 procent för 2020.

Continue Reading
Advertisement

Tavex

Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Priset på sojabönor nästan oförändrat

Published

on

Traktor på åker

Sojabönsterminer på Chicago Board of Trade avslutade en kort, hackig handelssession i mitten av förra veckan, efter att Argentina meddelade att de skulle återupprätta en förmånlig valutaväxling för sojabönsexport fram till slutet av året.

Argentina, som stimulerade enorm sojaexport i september med den så kallade ”sojadollarkursen”, har kommit överens om ett ”golv” på cirka 3 miljarder dollar i export med spannmålsföretag, sade en källa till ekonomiministeriet på fredagen. Det amerikanska jordbruksdepartementet rapporterade en veckovis nettoförsäljning av sojabönor i USA på 690 100 ton för 2022/2023 under veckan som slutade den 17 november och 10 000 ton för 2023/2024.

Analytiker förväntade sig 500 000 till 1,7 miljoner ton för 2022/2023 och högst 150 000 ton för 2023/2024.

Samtidigt sjönk priset på veteterminer på Chicago Board of Trade kraftigt på en kort och hackig handelsdag under fredagen, med decemberkontraktet som nådde sin lägsta nivå sedan den 22 augusti, eftersom den senaste tidens svaghet i ryska vetepriser fortsatte att tynga marknaden, sa handlare.

Continue Reading

Nyheter

Guldet stiger när dollarn faller efter duvaktigt agerande från Fed

Published

on

Guldet gick upp på fredagen, understött av dollarns reträtt på ett uppfattat duvaktigt agerande i den amerikanska centralbankens räntehöjningsstrategi. En ”betydlig majoritet” av Fed-politikerna var överens om att det ”sannolikt snart skulle vara lämpligt” att bromsa takten i räntehöjningarna, visade protokollet från mötet den 1-2 november på onsdagen. Detta satte dollarn på kurs mot en veckovis nedgång, vilket gjorde guld billigare för utländska köpare.

Men mötet i Federal Open Market Committee i december kommer att bli en ”black box”-händelse med tanke på variationen i prognoser före och efter den senaste tidens svalare än förväntade amerikanska inflationsdata, vilket gör guld känsligt för kommande data när köpare letar efter en ”större övertygelse om att nuvarande räntehöjning förväntningarna är väl förankrade”.

En majoritet av valutahandlare förväntar sig en räntehöjning på 50 punkter vid Feds decembermöte, medan chanserna för en höjning på 75 bps var fastställda till cirka 34,5 procent. Höga räntor har fungerat som tak för guldets traditionella status som en säkring mot hög inflation och andra osäkerheter i år, eftersom de leder till högre alternativkostnad för att behålla den icke-avkastande tillgången.

Continue Reading

Nyheter

WTI-oljan är bara 2 USD från att staten börjar köpa

Published

on

Fat med olja

Flera stora städer i Kina stänger åter ner och låser in medborgarna. Den senaste tiden har det uppstått protestkravaller på stora fabriker och de senaste dagarna har det uppstått protester på gatorna. Kinas hantering av covid gör att ekonomin i landet nu ännu en gång saktar in. Det har fått oljepriset att falla ytterligare.

WTI-oljan handlas nu till 74 USD per fat, vilket bara är 2 USD från prisnivån då den amerikanska staten börjar köpa olja för att åter fylla på de strategiska reserverna (SPR, Strategic Petroleum Reserve). Enligt planen ska olja köpas när priset är vid 67-72 USD eller lägre.

Continue Reading

Populära