Silverpriset når sin högsta nivå sedan 2016

Silverpriset har tagit fasta på rallyt i guldkursen och handlas nu på de högsta nivåerna sedan 2016, eftersom oro över den globala ekonomin och marknadsdynamiken fortsätter att flytta investerarnas uppmärksamhet mot safe haven-metaller.

Silvertacka - 10 troy ounce

Silverpriset avancerade med 4,3 procent till 19,90 USD per troy oucne, medan silverterminerna på Comex-börsen handlas över 20 dollar per uns för första gången på mer än tre år och steg med så mycket som 2,7 procent till 20,34 dollar per uns.

Silver, som just avslutade sitt bästa kvartal sedan 2010, får ett extra uppsving från oro över metallförsörjningen och satsningar på ökad industriell efterfrågan på metallen, som används i solpaneler och andra tillverkade produkter.

Av de 275 gruvor som stördes av Covid-19-pandemin världen över var de hårdast drabbade guld- och silvergruvor, enligt en rapport från S&P Global Market Intelligence. I Latinamerika, där mycket av världens silver produceras, har situationen förvärrats, med Mexiko som nyligen var förbi Italien i antalet Coronavirusrelaterade dödsfall.

Morgan Stanley tror på ett starkare silverpris

”Silver fortsätter att stiga som en följd av det starka guldpriset och de stödjande ekonomiska förhållandena” sade Morgan Stanley i sin halvårsutsikt där silver är investeringsbankens favoritråvara efter koppar. ”Eftersom den verkliga efterfrågan också återhämtar sig under andra halvåret kommer detta att driva silverpriset ytterligare, vilket minskar spreaden mellan guld och silver något.”

Silverterminer har stigit mer än 40 procent sedan slutet av första kvartalet 2020 och överträffat guldterminer som ”bara” steg med 14 procent under samma tidsperiod. Eftersom silverpriserna har ökat har investerare köpt börshandlade fonder som har exponering mot metallen, vilket återspeglar samma trend som vi har kunnat se för guld. Innehaven hos de globala silverstödda ETFer ökade med 21 procent under andra kvartalet 2020 och nådde en rekordnivå den här månaden.

Baserat på måndagens priser krävs det cirka 92 ounce silver för att köpa ett ounce guld, ett förhållande som är högre än genomsnittet på cirka 69 det senaste decenniet. Vissa analytiker anser att det tyder på att ytterligare kursuppgångar är att vänta för silver.

”Silver handlar för närvarande på nära rekordrabatt till guld, vilket borde locka efterfrågan,” sade Goldman Sachs Group i en uppdatering denna månad. ”Silver tenderar ofta att lagga guld i början av ett rally och komma ikapp det när rallyt fortsätter och investerare letar efter sätt att diversifiera.”

Förra veckan höjde analytikerna på RBC Capital Markets sina silverprisprognoser med 16 procent för 2020.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras.

    scroll to top