Följ oss

Nyheter

Vilken är årets bästa råvara?

Publicerat

den

Råvaror - metallnät

Det första halvåret 2020 har det framförallt varit två råvaror som varit i fokus, olja och guld. Ingen av dessa är emellertid den råvara som har utvecklats bäst under 2020. Det är en helt annan råvara som har överträffat guld som årets bäst presterande råvara.

Hur järnmalm ser ut

Järnmalm har överträffat guld som den bäst presterande stora råvaran i år, eftersom ett Kina i sin återhämtning suger in stora mängder av den viktigaste ståltillverkningsingrediensen från gruvor i Australien och Brasilien.

Priset på den rostfärgade råvaran har stigit nästan 21 procent 2020, vilket placerar det precis före guldpriset, vilket har stigit med 19 procent eftersom centralbankerna har infört enorma stimulansprogram för att försöka avbryta Coronaviruskrisen. Sådana aktiviteter har skjutit ner avkastningen på biljoner dollar med ränteförmögenheter.

En stabil återhämtning har drivit priserna på järnmalm

Under tiden tyder tecken på att Kina, världens största stålproducent, bygger på en stabil återhämtning vilket har drivit priserna på järnmalm. Priset på järnmalm ökade över 112 dollar per ton på onsdagen enligt S&P Global Platts. Det är en ökning med 9 procent under den senaste månaden.

Som en del av planerna för att stärka sin ekonomi tillkännagav nyligen Peking planer på att öka utgifterna för infrastruktur genom en ökning av de lokala myndigheternas upplåning. Ett statligt stöd på kinesiska aktiemarknader har också spelat en stor roll.

Tyler Broda, analytiker på RBC Capital Markets, sa att den långsiktiga efterfrågan på stål förblir osäker, med tanke på Kinas ökande beroende av lån för att finansiera nya investeringar. Men de kortsiktiga utsikterna är ljusa, sade han, på grund av beslutsfattarnas tydliga fokus på att skydda arbetstillfällen.

Mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni

Uppgifter som släpptes förra veckan visade att Kina importerade mer än 100 miljoner ton järnmalm i juni, upp från 87 miljoner i maj. Det var den högsta månatliga siffran sedan oktober 2017.

Det betyder också att Kinas stålproduktion i juni sannolikt har överträffat de totalt 92,3 miljoner ton som landet producerade i maj. Detta skulle kunna betyda att Kina är på väg att producera mer än en miljard ton i år, jämfört med bara 750 miljoner ton för resten av världen.

Analytiker sa att hållbarheten i den kinesiska efterfrågan skulle vara den viktigaste faktorn som bestämmer prisriktningen under andra halvåret. Försörjningsstörningar kan emellertid också påverka, och inte bara i Brasilien där COVID-19 fortfarande sprider sig snabbt.

Skeppsmäklaren Braemar ACM konstaterade att bolaget förra månaden såg rekordnivåer för transporter från Port Hedland, världens största lastningsanläggning för järnmalm, i Pilbara-regionen i västra Australien. Men hittills denna månad, sade det, hade den australiska exporten av järnmalm i genomsnitt minskat med 2,2 miljoner ton per dag, cirka 18 procent lägre än i juni.

Den brasilianska exporten har också minskat. Negången var 23 procent vecka till vecka, till 5,3 miljoner ton under de sju dagarna till 12 juli, enligt UBS.

Nyheter

Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber

Publicerat

den

Skördar hampa

Hemp Innovation är en av de ledande aktörerna i Sverige gällande utveckling och produktion av hampa. Företaget har nu tecknat ett så kallat off take-avtal med HealthTextiles, som utvecklar kläder för vårdsektorn. Avtalet omfattar en produktion på upp till 200 ton, vilket är värt cirka 7 miljoner kronor.

Sverige är på väg att följa den internationella trenden och bygga upp en produktion av industriell hampa som är en av världens lönsammaste grödor att odla enligt Hemp Innovation. Företaget har på kort tid fått flera av Sveriges bönder att ställa om sin odling och alltmer börja fokusera på den snabbväxande och miljövänliga växten. Genom affärsområdet Hemp Foods har man redan börjat sälja hampafrön till ledande butiker och tar nu även ett kommersiellt grepp om hampaväxtens kraftiga stam som har världens starkaste biologiska fibrer.

”Avtalet bekräftar den kommersiella potentialen i Hemp Innovations verksamhet. Hampafiber kan användas brett och mångsidigt,” säger Clas Dahlén, grundare och vd för Hemp Innovation, och fortsätter:

”Vi märker att allt fler svenska aktörer är intresserade av hampa för industriellt bruk. Inte minst för den stora potentialen för mycket god lönsamhet.”

På den internationella marknaden har hampans storhet legat i strålkastarljuset ett bra tag. Bara under de senaste två åren har marknaden fått ett rejält uppsving. Från ett uppskattat värde på motsvarande cirka 80 miljarder kronor 2023, 100 miljarder kronor 2024, för att 2032 tangera 500 miljarder kronor, enligt Fortune Business Insights.

”Genom avtalet kan vi säkra den långsiktiga försörjningen av industriell hampafiber till vårt patenterade TorTex garn och tyg. Därmed är det viktigt att vi bygger upp ekosystemet för odlingen av industrihampa,” säger Tomas Persson, grundare och ägare av HealthTextiles, och fortsätter:

”Tidigare var problemet för lantbrukare, som är intresserade av att odla hampa, att det inte fanns någon marknad som off take-avtalet mellan HealthTextiles och Hemp Innovations skapar.”

För att möta den ökande efterfrågan av industriell hampa skalar Hemp Innovations upp genom att bygga ett eget fiberberedningsverk och tar i samband med detta in kapital.

Fortsätt läsa

Nyheter

Vizsla Silver går från prospektering till utveckling

Publicerat

den

Borrprover hos Vizsla Silver

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver om bolagets övergång från prospektering till utveckling, med flaggskeppsprojektet Pancuo i Mexiko. Han lyfter fram vikten av tillstånd, projektfinansiering och potentialen för betydande silverproduktion. Samtalet omfattar också bolagets finansiella hälsa, infrastrukturfördelar och de optimistiska utsikterna för silvermarknaden.

Intervju med Mike Pettingell på Vizsla Silver.
Fortsätt läsa

Nyheter

Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver

Publicerat

den

Graf över guldpriset med Eric Strand i bakgrunden

Eric Strand gästar EFN och kommenterar ädelmetallerna guld och silver. Guldpriset har fortsatt uppåt Strand lyfter fram att det bland annat beror på stigande budgetunderskott och centralbanker som köper. Försäkringsbolag i Kina kan bli en ny köpare av guld. En ytterligare drivkraft skulle kunna komma i form av oro för devalvering i Kina, vilket skulle göra det logiskt för folk i Kina att säkra värdet på sitt kapital. Han räknar med fortsatta uppgångar även inom silverpriset.

Eric Strand kommenterar ädelmetallen guld.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära