Connect with us

Nyheter

Världens största oljehedge?

Published

on

Olja som konst

Mexiko har bett flera av de största Wall Street-bankerna att lämna in offert för sitt jätte-oljesäkringsprogram, säger källor som är bekanta med saken på fredagen, medan handeln med råoljeoptioner har ökat den här veckan före megadealen.

Olja som konst
Foto: Olle Svensson

Finansdepartementet har bett bankerna om prisuppgift, sade en källa med direkt kunskap om saken, vilket signalerar början av processen för att utföra säkringen. Ministeriet var inte direkt tillgängligt för kommentarer.

Varje år köper Mexiko så mycket som 1 miljard dollar i finansiella kontrakt, världens största oljesäkringsprogram, för att skydda sina oljeintäkter. Bankirer och tjänstemän på båda sidor av affären förväntar sig en mindre säkring i år eftersom optionerna som används för att skydda oljevinsten är dyrare än förra året.

Oljemarknaden kraschade tidigare i år, med det amerikanska råoljeriktvärdet, WTI, som föll till negativa 40 dollar per fat i april. WTI handlades runt 43 dollar per fat på fredagen.

Kunde sälja på 49 dollar per fat

Att ha en prissäkring på plats skyddade Mexiko från prisfallet. Prissäkringen 2020, arrangerad 2019, slutfördes till 49 dollar per fat, enligt landets finansministerium. Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador sade i april att säkringen skulle ge landet ungefär 150 miljarder pesos (6 miljarder dollar).

Eftersom volatiliteten är högre i år förväntas Mexiko betala mer för ett mindre skydd för försäkringspolicyn för 2021. Dock förväntas Mexiko gå vidare för att undvika ytterligare att skada dess finansiella ställning med internationella investerare, säger källor. Landets kreditbetyg har sänkts under de senaste månaderna och riskerar ytterligare minskningar.

Investmentföretag och banker baserade i Europa och USA har varit aktiva köpare av underförstådda volatilitetsalternativ den här veckan, säger marknadskällor. Det är en signal om att återförsäljare förbereder sig för det omfattande köp som kommer med finansministeriets inköp, sade dessa källor.

Förhandlingarna är mycket hemliga och begränsas till få deltagare eftersom båda sidor försöker säkra de bästa villkoren i en mycket konkurrenskraftig affär för bankerna.

För prissäkringen 2020 beräknade källor två tredjedelar av de optioner som Mexiko köpte indexerades till det internationella Brent-råoljepriset, vilket innebär att Mexiko skiftar bort från Maya-oljan som landet främst producerar.

De genomsnittliga råoljepriserna för Brent för 2021 ligger för närvarande på cirka 46 dollar per fat, den högsta nivån sedan början av mars.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *