Följ oss

Nyheter

Torka i Argentina påverkar spannmålsmarknaden

Publicerat

den

Vete i närbild

Argentinas produktionsberäkningar för både vete och majs under 2020/21 har minskats på grund av brist på nederbörd, vilket orsakar stor torka i hela landet.

Spannmål stiger i pris på grund av torka

Den argentinska spannmålsbörsen Bolsa De Comercio De Rosario (BCR) har reviderat sitt veteproduktionsområde ner till 6,6 Mha för produktionsåret 2020/2021. Detta är en märkbar minskning av det planterade området, med deras tidigare uppskattningar som tyder på en planterad area som överstiger 7 Mha. Denna nya siffra är också nere på 2019/20-siffran på 6,8 Mha, som producerade 19,5 Mt. Buenos Aires Grain Exchange har sänkt sina prognoser för det veteplanterade området till 6,5 Mha.

Det råder långvarig torka i två av Argentinas tre huvudsakliga spannmålsproducerande regioner, Cordoba och Santa Fe. Den tredje nyckelregionen, Buenos Aires, hade minimalt med nederbörd i början av juli, men detta hjälpte ytterst lite.

Det är inte bara det vete som planteras nu som påverkas. Förhållanden för vete planterat i maj och juni är också i riskzonen. I norr klassificeras 1 Mha för närvarande som “fair to poor” och detta kommer sannolikt att förvärras om torkan fortsätter.

De torra förhållandena medför också ytterligare en oro, med risken att La Niña i Argentina ökar. Reuters föreslog förra veckan att ”Persistenta torra förhållanden förknippade med La Nina sannolikt kommer att uppstå i Argentina”. Majsareaberäkningarna för 2020/21 ligger nu på 6,75 Mha, vilket är från 7,26 Mha 2019/20, enligt BCR.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Nyheter

Italien planerar att tillåta kärnkraft igen

Publicerat

den

Vackert landskap i Italien

Italien byggde under 1960- och 70-talet fyra kärnkraft med en reaktor vardera och hade planer på en kraftig expansion. Men på 1980-talet bestämde sig landet för att överge kärnkraft och för 34 år sedan stängde landet sitt sista kärnkraftverk. På 00-talet försökte landets ledare att satsa på kärnkraft men befolkningen sade nej.

Nu vill dock Giorgia Melonis regering göra ett nytt försök med att väcka liv i kärnkraft med fokus på SMR-reaktorer. Man vill se ny kärnkraft inom tio år och att energislaget står för 11 procent av landets elproduktion år 2050.

Man vill sänka landets koldioxidutsläpp och komplettera den väderberoende elproduktionen. År 2022 stod fossil energi för 78 procent av landets energikonsumtion.

Landets yngre befolkning sägs vara mer positiv till kärnkraft, samtidigt som kritiken mot solceller har växt, dels kring att de står i konflikt med landets matproduktion och dels att de förfular det italienska landskapet när kullar och hustak bekläds med paneler.

Fortsätt läsa

Nyheter

Lundin Mining vill köpa Filo Corp tillsammans med BHP

Publicerat

den

Filo del Sol-området

Det är ingen hemlighet att Lundin-familjen är intresserad av att i någon form slå samman bolag som är verksamma i Vicuña-området som gruppen utvecklar, med fokus på koppar (samt guld och silver). Tre Lundin-bolag är verksamma bredvid varandra, nämligen Lundin Mining, Filo Corp och NGEX Minerals.

Nu rapporterar flera nyhetsbyråer, med hänvisning till källor, att Lundin Mining har kontaktat BHP Group om att tillsammans köpa ut Filo Corp. Det är något som skulle lösa finansieringsfrågan för Filo Corp och deras projekt.

Lundin-familjen äger 15 % av Lundin Mining och 32 % av Filo Corp. BHP äger 6 % av Filo Corp.

Tanken med att köpa ut Filo Corp är att slå samman dess projekt Filo del Sol som ligger på gränsen Argentina-Chile med Lundin Mings närliggande Josemaria-projekt. Det skulle göra det lättare för Lundin-familjen att finansiera projektet och för BHP skulle det ge en expansion inom koppar som företaget behöver.

Representanter för Filo Corp och Lundin Mining har avböjt att kommentera uppgifterna, som satte Filo Corps aktie i rörelse uppåt.

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*
Fortsätt läsa

Nyheter

Filo Corp utvecklar en högintressant kopparfyndighet

Publicerat

den

Filo del Sol

Filo Corp, vars aktier är noterade både i Sverige och Kanada, är ett bolag i Lundin-sfären med fokus på koppar (samt det guld och silver som finns i kopparfyndigheten). Bolaget arbetar med att utveckla Filo del Sol som ligger på gränsen mellan Argentina och Chile och är en del av Vicuña-område där flera Lundin-företag är aktiva.

Filo Corps VD Jamie Beck presenterade nyligen verksamheten i Stockholm.

Jamie Beck, VD för Filo Corp, presenterar verksamheten.
Fortsätt läsa

Centaur

Guldcentralen

Fokus

Annons

Gratis uppdateringar om råvarumarknaden

*

Populära