Nyheter
Världens rikaste kvinnor och råvaror

Råvaror är grunden till många av världens rikaste personers förmögenheter och det är extra slående när vi tittar på världens rikaste kvinnor. Nedan är fyra kvinnor vars förmögenheter kommer från råvarumarknaden, samt två kvinnor som kommer att bli förmögna.
Iris Fontbona från Chile har en förmögenhet på 17,4 miljarder dollar. När hennes man Andronico Luksic gick bort år 2005 lämnade han sitt gruvföretag till sin fru Iris Fontbona och deras tre söner. Familjen kontrollerar Antofagasta, en av världens största gruvföretag inom koppar.
Georgina Rinehart från Australien är god för 17 miljarder dollar och är fortfarande regionens rikaste kvinna, trots att järnmalmspriserna har filat på förmögenheten. Hon ärvde gruvimperiet, med bland annat Hancock Prospecting och HPPL- gruppen, av sin far och har sedan dess varit Australiens kraftfulla gruvdrottning.
Savitri Jindal från Indien är god för 7,6 miljarder dollar. Förmögenheten består av ägande i energi- och stål-konglomeratet OP Jindal Group, som hon ärvde när hennes man dog i en helikopterolycka år 2005.
Margarita Louis-Dreyfus är god för 6 miljarder dollar. Hon är från Ryssland, men är sedan länge medborgare och bosatt i Schweiz. Hennes man Robert Louis-Dreyfus kontrollerade det stora franska råvaruhandelsföretaget Louis Dreyfus Holdings. När han gick bort i cancer år 2009 tog hon över kontrollen och har sedan styrt företaget tillbaka mot att fokusera på spannmål.
Två kvinnor som kommer att bli förmögna
Julia Louis-Dreyfus är kusin till Margaritas bortgångne man Robert Louis-Dreyfus. Viktigare för hennes framtida förmögenhet är att hon är dotter till Gerard Louis-Dreyfus, ordförande för Louis-Dreyfus Group Energy Services. Hon brukar i skvallerpressen sägas vara god för 3 miljarder dollar. Men det är vad hennes far är god för, och ett framtida arv ska trots allt delas med hans nya fru och deras två barn. Varför är skvallerpressen en källa? Julia Louis-Dreyfus är nämligen en framgångsrik skådespelerska som har skrivit tv-historia. Du känner henne som Elaine i tv-serien Seinfeld. Hon har för övrigt också varit aktiv inom råvaror, fast då som stor motståndare till oljeledningen Keystone XL.
Sue Ann Arnall kommer snart att bli en av världens rikaste kvinnor. Hon har ansökt om skilsmässa från sin man Harold Hamm. Hamm är grundare och VD för Continental Resources, den ledande oljeproducenten i Bakken-regionen i USA. Hamm är god för upp till 17 miljarder dollar och det finns inget äktenskapsförord. Enligt media kan Arnalls andel bli 3 miljarder dollar.
Nyheter
USA är världens största importör av aluminium

USA är världens största importör av aluminium. För några årtionden fanns det 30 anläggningar som producerade aluminium i landet, idag är det bara fyra. Aluminium används i allt från läskburkar till de kraftigaste delarna av elnätet (som ett alternativ till koppar). Produktion av aluminium är enormt energikrävande.
Kina gjorde en satsning på att bli en stor producent av aluminium. Med en kombination av bidrag och subventionerad elektricitet blev man en enorm aktör.

USA producerar idag orimligt lite aluminium. En satsning på att producera mer konkurrerar just nu delvis med AI som också behöver enorma mängder elektricitet. Ett smältverk för aluminium kan kräva 700-1000 MW elektricitet, dvs motsvarande en traditionell kärnkraftsreaktor.
Ett något högre pris på aluminium får olika effekter. En läsktillverkare säger att de då kommer att styra om till att sälja mer på platsflaska. För en biltillverkare utgör kostnaden för aluminium en mycket mindre andel av den totala kostnaden och där är det möjligt att det inte gör så mycket.
Nyheter
OPEC+ börjar öka oljeutbudet från april

OPEC+ har sedan drygt två år begränsat sitt utbud av olja extra mycket för att få upp priserna. Nu börjar man dock montera ner detta. Från och med april börjar man varje månad öka utbudet med omkring 138 000 fat per dag för att under 2026 vara uppe i en total utbudsökning på 2,2 miljoner fat per dag.
Donald Trump gillar låga oljepriser. Han säger sig även vilja sätta press på Iran genom att begränsa deras export. En högre export från OPEC+ skulle kunna motverka att oljepriserna går upp om begränsningarna av Irans export lyckas.
Lägre oljepriset är dock fortsatt i konflikt med Donald Trumps vilja att USA ska producera ännu högre rekordvolymer. Amerikanska oljebolag är redan nöjda med sin produktion, högre produktion får vinsterna att falla. Lägger man till ännu högre oljeutbud i världen så blir vinstpressen ännu större.
Enligt Bloomberg har den globala oljemarknaden redan ett överutbud på 450 000 fat per dag i år. Börjar OPEC+ addera mer olja till marknaden så förväntas överutbudet öka ännu mer.
Oljepriserna faller under kvällen omkring 1,8 procent. WIT-oljan handlas kring 68,5 USD och Brentoljan 71,5 USD.
Nyheter
Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag

Arctic Minerals är ett nordiskt mineralprospekterings- och gruvutvecklingsbolag som fokuserar på att identifiera och utveckla framtidens koppar- och kritiska mineralfyndigheter i Sverige, Norge och Finland.
Bolaget har varit noterat sedan länge men dagens version är relativt ny då många nya tillgångar har tillförts bolaget och en ny ledning driver verksamheten. Peter George, chef och styrelsemedlem, går här igenom vilka tillgångar bolaget har och hur han ser på saker.
-
Nyheter3 veckor sedan
Hemp Innovation skriver off-take-avtal för industriell hampafiber
-
Nyheter4 veckor sedan
Christian Kopfer om guld, olja och stål
-
Nyheter3 veckor sedan
I mars offentliggör EU en lista på prioriterade gruvprojekt, betydelsefullt för Norra Kärr
-
Analys3 veckor sedan
Stronger inventory build than consensus, diesel demand notable
-
Nyheter3 veckor sedan
70 procent av världens koboltproduktion exportstoppas i fyra månader
-
Analys3 veckor sedan
Crude oil comment: Price reaction driven by intensified sanctions on Iran
-
Nyheter2 veckor sedan
First Nordic Metals ska noteras på First North i Sverige
-
Nyheter3 veckor sedan
Eric Strand kommenterar vad som händer med guld och silver