Följ oss

Nyheter

Varför köper inte LKAB Northland Resources produktion?

Publicerat

den

Gruvbolaget LKAB fraktar

Gruvbolaget Northland Resources i AftonbladetIngen kan vi det här laget ha missat att Northland Resources har problem. När problemen blev kända hade företaget för avsikt att snabbt göra den kapitalanskaffning som krävdes, en process som sedan fick förlängas, och sedan inte blev något alls. Northland Resources fortsätter nu att prata med olika aktörer för att hitta en lösning på situationen.

En intressant pusselbit skulle kunna vara LKAB, på mer än ett sätt.

LKAB har idag överskottskapacitet på flera områden och även problem med råvaruleveranser.

Northland Resources och LKAB arbetar idag tillsammans genom att LKAB använder sin överskottskapacitet i pelletsfabriken för att bearbeta Northland Resources malm till pellets. Northland använder även LKABs överkapacitet av järnvägsvagnar, lok och tillgång till järnvägen för att frakta sina pellets till lagerutrymmen vid Narviks hamn.

En lösning i pusslet skulle kunna vara att LKAB i stället köper upp all malm från Northland Resources, till priser som motsvarar vad det skulle kosta LKAB att utvinna motsvarande via LKABs egen anläggning i Svappavaara. Det skulle innebära betydande kostnadsbesparingar för Northland och betydande vinster för LKAB som tidigare sagt att de har problem med råvaruleveranser. Då LKAB har stor överkapacitet vad gäller logistik och produktionsanläggningar borde göra detta till en affär som passar som handen i handsken.

Gruvbolaget LKABAvtal om framtida leveranser till LKAB borde även kunna vara en viktig pusselbit i att få ihop en finansieringslösning för Northland.

Varför låter LKAB en produktion i närområdet gå dem förbi? Vet LKABs ledning något vi inte vet? Eller var det överoptimistiska kalkyler hos Northland Resources som gjorde att export utomlands verkade mer lönsam?

Ingen kan i dagsläget säga var detta slutar. Ett företag i desperat behov av kapital är inte i någon bra position att förhandla. Men ur industriell synvinkel är LKAB utan tvekan en vettig pusselbit.

Fortsätt läsa
Annons
4 Kommentarer

1 kommentar

  1. Steve

    8 februari, 2013 vid 00:37

    LKAB kan väl i lugn och ro vänta ut NR, och sedan käka upp det billigt EFTER konkursen..

    • Till Steve

      8 februari, 2013 vid 08:56

      Konkursboet kommer få en ganska saftig prislapp, så frågan är om det inte är billigare att köpa bolaget till marknadsvärdet idag än att sälja det efter faktiskt värde

    • Redaktionen

      8 februari, 2013 vid 12:45

      En konkurs är helt klart ett alternativ. Men det kan också bli onödigt turbulent. Och det finns trots allt flera olika aktörer och parter som har ett intresse av att det inte blir en ren och skär konkurs.

      Men absolut, att LKAB blir hel eller delägare är inte uteslutet. Men en lösning där de köper malmen kan också vara en bra pusselbit i en annan lösning.

      Tyvärr så gör väl ingen lösning att de många aktieägarna får tillbaka sitt värde på aktierna.

  2. Läs på

    8 februari, 2013 vid 16:45

    Okunnig skribent. LKAB bearbetat inte Northlands malm. Och ”pelletsfabriken”? LKAB har sex pelletsverk…

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nyheter

Oljan letar efter en högre botten

Publicerat

den

Teknisk analys på brent blend-olja av Ingemar Carlsson

Ingemar Carlsson har gjort en teknisk analys på oljepriset, närmare bestämt på brentolja. Just nu letar oljan fortfarande efter en ny lågpunkt, som dock ligger högre än den tidigare. Lågpunkten bör hittas innan kristi himmelsfärdshelgen i början av maj och till dess är det avvakta som gäller.

Fortsätt läsa

Nyheter

Börsveckan ger en köprekommendation till aktien i oljeservicebolaget Beerenberg

Publicerat

den

Börsveckan ger en köprekommendation till Beerenberg-aktien som noterades på Euronext Growth Oslo i slutet av förra året. Beerenberg är ett norskt servicebolag inom olje- och gassektorn med låg värdering och hög utdelning. Bolaget erbjuder olika tjänster för olje- och gasfält samt andra tekniska produkter och service för krävande miljöer.

Historiken är inte den bästa, där fjolårets omsättning på 2 343 miljoner NOK faktiskt är snäppet lägre än 2015. Sedan 2019, när en stor återhämtning skedde, har tillväxten inte varit högre än en dryg procentenhet årligen. Bolaget fokuserar på service och har stabila kundrelationer, vilket bidrar till en stadig kassaflödesgenerering.

Trots en nedgång i orderingången förväntas Beerenberg ha hygglig tillväxt de kommande åren med förbättringar i lönsamheten. Även om marknaden är osäker på lång sikt, kan bolaget använda sina kassaflöden för att diversifiera sig mot andra hållbara sektorer.

Beerenberg får anses vara ett stabilt bolag med goda framtidsutsikter, trots att det inte förväntas ha höga multiplar. Deras strategi att använda stabila kassaflöden för att diversifiera sig mot hållbara sektorer kan vara långsiktigt lovande. I bokslutsrapporten för 2023 ökade omsättningen med 5 procent till 2 343 miljoner NOK, och rörelsemarginalen förbättrades till 5,6 procent.

Fortsätt läsa

Nyheter

AI ökar det totala elbehovet i USA med 100 % kommande 15 år

Publicerat

den

Stad med elektricitet

De stora tech-företagen i USA har varit drivande i att utveckla marknaden för fossilfri energi. De vill ha fossilfri energi och har inte bara pratat utan skrivit många storskaliga avtal och lagt pengar på att det byggts mer produktion. Men nu står tech-bolagen och elproducenterna inför enorma utmaningar, för AI kräver stora mängder elektricitet.

Om vi går tillbaka till 2021 så var elbolagens prognoser att efterfrågan på elektricitet i USA under kommande 15 år skulle öka med några få procent. Inte per år, utan några få procent över hela perioden på 15 år.

Stora elbolag har planeringscykler på 10 år, de har ingen vana av att plötsligt i högt tempo dubblera produktionen.

Men vid 2023 förändrades prognosen helt och hållet, då blev prognosen att efterfrågan på elektricitet skulle öka med 100 procent på 15 år.

Bloomberg-podden Odd Lots har bjudit in Brian Janous för ett samtal om situationen. Han är medgrundare och chefsstrateg på Cloverleaf Infrastructure och var tidigare 12 år på Microsoft som företagets första anställd med fokus på energi och har därför på nära håll sett utvecklingen inom datacenter och deras elbehov.

Fortsätt läsa

Populära