Följ oss

Nyheter

Vad orsakar den höga premien på vitsocker?

Publicerat

den

Socker i olika former

Premiet på vitsocker 2023, som representerar skillnaden mellan priset på råsocker och raffinerat socker, har stigit i flera månader. De senaste dagarna har detta accelererat och har nått över 145 USD/mt.

Detta är högre än spotpremien på vitsocker har handlats till under stora delar av de senaste tjugo åren. De enda tillfällena det har varit högre var precis innan ett terminskontrakt löpte ut.

Vad händer den här gången?

Priset på raffinerat socker är nu det högsta sedan juli 2012, och har stigit mer än 15 procent på 11 veckor. Efterfrågan på socker är fortsatt robust, men utbudet har problem.

Med en begränsad mängd leveransbart socker är det möjligt att en eller flera parter tvingas köpa tillbaka öppna terminer om de inte har det fysiska sockret. Detta hände före utgången av oktober 2022 och pressade premien på vitsocker till över 200 USD/mt.

Den billigaste källan till raffinerat vitt socker med högre kvalité kommer från Europa, Thailand, Indien och Kina. Dessa skördar från norra halvklotet, som står för nästan 40 procent av den globala produktionen, närmar sig sitt slut och det står nu klart att produktionen är sämre än vad som ursprungligen förväntades. Sannolikt kommer inte utbudet från dessa producenter att bli bättre nästa år eftersom europeiska bönder inte planterar mer sockerbetor trots mycket högre priser. I Thailand kommer den odlade arean sannolikt att falla nästa år eftersom det finns stark konkurrens från kassava. Indiska odlare har redan aviserat att de kommer att producera en miljon ton socker mindre nästa regleringsår.

Normalt skapar ett begränsat utbud från producenter en möjlighet för världens sockerraffinaderier att öka sin produktion. Denna signal kommer från en starkare vitsockerpremie som med dagens sockerpriser ligger på över 110 USD/mt. Men vad händer när dessa raffinaderier inte kan reagera?

Världens största raffinaderi, baserat i Dubai, arbetar på 40 procents kapacitet. I Algeriet hindrar ett exportförbud landets raffinaderier från att sälja till världsmarknaden. Ett liknande exportförbud kan snart drabba egyptiska raffinaderier.

Med mer utbud som behövs är det sista alternativet att priserna uppmuntrar diskretionära raffinaderier, det vill säga högkostnadsraffinaderier. Dessa är deltidsraffinaderier som vanligtvis inte återexporterar vitt socker, därav den högre kostnaden för att göra det. Typiska exempel är Kina, Bangladesh, Malaysia, Indonesien och EU-raffinaderier. Det är osannolikt att många av dessa ursprung kommer att satsa på export med tanke på höga priser och begränsat utbud på sina hemmamarknader.

För raffinaderier som fortfarande är verksamma gör backwardation-priser på råsocker livet svårt. Enkelt uttryckt är det dyrare att köpa råsocker idag än vid ett senare tillfälle. Detta är ett incitament för återexporterande raffinaderier att skjuta upp sin efterfrågan på råsocker och efterföljande tillgång på raffinerat socker, vilket bara ökar problemen.

Nyheter

Kopparpriset stiger på kinesisk exportdata och svagare dollar

Publicerat

den

Kopparpriserna steg i London på torsdagen hjälpt av starka kinesiska exportdata och en svagare dollar.

Koppar, som används inom elöverföring och byggnation, har minskat med 0,3 procent i år på grund av en ojämn post-pandemisk återhämtning i Kina, världens toppmetallkonsument men också oro över höga räntor. Uppgifter som publicerades under torsdagen visade att Kinas export steg för första gången på sex månader vilket ger marknaden förtroende för att stimulansstrategin i Kina börjar fungera.

En försvagning av den amerikanska valutan på torsdagen gav visst stöd för dollarprissatt koppar, vilket gjorde det mer attraktivt för köpare som använder andra valutor.

Fortsätt läsa

Nyheter

Sockerpriset faller tillbaka

Publicerat

den

Sockerbitar i närbild

Socker drabbas av sin näst största dagliga prisnedgång sedan 2011 när det föll till den lägsta nivån sedan första veckan i juli 2023.

Nedgången beror på att många spekulanter fortsatte att likvidera sina långa positioner efter förbättrade utsikter för produktion i Brasilien. 

Den brasilianska sockerproduktionen 2023/24 förväntades nu landa på omkring 41,5-42,0 miljoner ton. En Reuters-undersökning som gjordes i augusti visade att sockerhandlarna trodde att produktionen skulle hamna på 39 miljoner ton.

Samtidigt kom nyheter om att Indien planerar att styra mer av sin sockerodling till socker och mindre till produktion av etanol, vilket satte ytterligare press på marknaden.

Graf över sockerpriset
Fortsätt läsa

Nyheter

Kakaobönder i Brasilien gör sig redo för en comeback

Publicerat

den

Kakao och choklad

En gång var Brasilien en framstående global leverantör av kakao, men sedan förlorade landet allt till en träddödande sjukdom som decimerade skördarna på 1980-talet. Nu gör kakaobönderna i Brasilien sig redo för en comeback. Det strömmar in nya pengar i kakaoindustrin, producenter ger sig in i nya områden och traditionella odlare får ekonomiskt stöd. De har stöd av jättar som Cargill och en investeringsfond skapad av Vale.

Brasilien strävar efter att fördubbla kakaoproduktionen i landet till 2030. Det är ett av målen från en plan som landets kakaokommission Ceplac tillkännager denna vecka. Redan 2025 borde Brasilien producera tillräckligt för att tillfredsställa den inhemska efterfrågan. Det skulle minska Brasiliens behov av att importera kakaobönor, och hjälpa till att lindra en allvarlig global brist på chokladingrediensen.

Av alla kakaoproducerande länder har Brasilien den största tillväxtpotentialen

Utvecklingen innebär en välbehövlig lättnad för kakaomarknaden, som har drabbats av dåligt väder och växtsjukdomar hos toppodlarna Elfenbenskusten och Ghana. Bakslag har dramatiskt krympt de globala lagren, vilket gör att kakaoterminerna stigit med nästan 70 procent i år. Priset för det mest aktiva kontraktet i London stängde i fredags så högt 3 476 GBP per ton.

CocoaAction Brasil kartlade minst 24 pågående projekt för att hjälpa den lokala kakaoförsörjningskedjan, med en total investering på över 150 miljoner brasilianska reais (30,6 miljoner USD).

Brasiliens kakaoboom är redan mer än bara ett löfte. Bönder i olika delar av landet planterar nya träd, som kommer att bära frukt under de kommande två till tre åren. Kakao har blivit ett så hett ämne att även ett biobränsleföretag nu är ute efter att producera chokladingrediensen. Brasil Biofuels fokuserar på bränsle tillverkat av palmolja, men började lägga till kakaoväxter till sin plantskola i hopp om att odla 1 000 hektar nästa år.

Den brasilianska kakaoproduktionen är fortfarande en bråkdel av vad som odlas i Afrika, en kontinent som står för nästan tre fjärdedelar av den globala tillgången. Det som gör Brasilien relevant är det faktum att åtminstone några av dess bönder har möjlighet att svara på en ökad global efterfrågan genom att öka utbudet. Många bönder i Afrika lever under fattigdomsgränsen och deras lön bestäms av myndigheterna, så de kan inte dra nytta av högre terminspriser. Producenterna behöver pengar för att investera, särskilt som nya europeiska regler kräver utgifter för spårbarhet för att bevisa att grödor inte odlades i avskogad mark.

En större brasiliansk produktion kan få ner kakaopriserna, även om det bara skulle vara en faktor på lång sikt. För närvarande fortsätter priserna att drivas av de dåliga utsikterna i Västafrika.

Det kanske största hotet mot Brasiliens ambitiösa kakaoplaner ligger fortfarande i trädhälsan. Mer än 30 år efter det första dödliga utbrottet förföljer en ny sjukdom som kallas witch’s broom landets kakaobönder.

Fortsätt läsa

Populära